Book review: ‘Khan Ontrafeld 3: Ontwaakt’

  • Auteur: Saeed Ajaib
  • Uitgeverij: zelf publicatie
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 211 (ebook)
  • ISBN: 978-9464519549
Voorlopige foto

Review:

‘Zijn de beste leiders zelfbenoemd?’

Rehza Khan is nog één maal terug in het slotstuk van de ‘Khan ontrafeld trilogie’. En je mag best zeggen dat het enige wat ontbreekt is een superhelden kostuum, zo’n spandex pakje dat goed strak rond aan het lijf van onze held kleeft! Want Rehza is wel degelijk een held, een beetje de antiheld, maar hij weet de boek telkens te ontrafelen…

In de twee vorige boeken moest Rehza een aantal demonen bevechten, lijfelijke en mentale. In boek 1 (Ontspoord, momenteel genomineerd voor The Indie Awards!) vecht hij tegen het verdriet van zijn verdwenen (ontvoerde) dochter en zijn mislukte huwelijk. Om dit aan te kunnen drinkt hij zichzelf bijna dood. In boek 2 (Onketend) gaat hij op zoek, na een tip dat zijn dochter nog leeft, naar Nora, waardoor hij terug hoop krijgt. En dit alles terwijl hij volop in ontwenning is en de drank opzij heeft gezet.

In boek 3 heeft hij eindelijk aanvaard dat de drank geen rol meer speelt in zijn leven, heeft hij zijn dochter eindelijk terug bij hem en is zijn huwelijk terug aan de betere hand, maar nu zit hij in de gevangenis (na de gebeurtenissen van boek 2). Hij berust in zijn lot en ondergaat zijn straf, samen met John in een cel. Maar de gevangenis blijkt algauw niet de veiligste plek, noch voor hem, noch voor de kleine zwaardere kerel die hem plots aanspreekt. Vic beweert de boekhouder geweest te zijn voor Het Syndicaat, de criminele organisatie die de macht in zowel De Kloof als ‘t Kapitaal heeft, de twee stadsdelen waar deze boeken zich in afspelen. Hij zou ergens nog bewijzen hebben, namen en organisaties in een Grootboek, die Het Syndicaat zouden kunnen doen vallen, waardoor de rust in hun stad terug zou kunnen keren. Maar daarvoor moet Khan zijn vrienden, De Raven onder leiding van Oli, vragen in te breken in De Citadel, een versterkte burcht waar de computer staat met al die gegevens op. Een onmogelijke taak voor iemand die in de gevangenis zit.

Intussen ontstaat er een oorlog in De Kloof. Bendes staan tegenover elkaar, De Raven vechten terug, maar de strijd is hard en het is onzeker wie die zal winnen. Oli is ongewild leider van De Raven geworden en doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen te redden.

Intussen zit Alberta Vermeersch ook nog ergens op wraak te broeden. Ook zij is uit op Het Grootboek, dat zich in de Citadel bevindt, en waarmee ze de macht op zich kan nemen… Geholpen door Celeste, de handlanger van De Kardinaal (zie boek 2), probeert ze Khan en zijn bende voor te zijn en ontstaat er een wedloop op het Grootboek.

De strijd naar het eindspel is begonnen!

Als hij razend was, had hij het gevoel twee planeten tegen elkaar te kunnen slaan en de brokstukken één voor één op te vreten.

Rehza Khan

Het is zo’n eer om deel te mogen uitmaken van Saeeds close circle om zijn ‘kindjes’, zijn boeken te mogen (pre)lezen.

Sinds ‘Ontspoord’ ben ik eigenlijk onmiddellijk fan geworden van zijn Khan-trilogie en dat heeft grotendeels te maken met de boeken zelf, maar ook met het verhaal van de schrijver. Het schrijven van deze boeken is de manier geweest om een verslaving weg te houden en vol te houden. Deze drie boeken waren ook een manier om zijn eigen ervaringen te verwerken en dat merk je echt als je ze alledrie hebt gelezen. Hij maakt komaf met zijn alcoholverslaving door deze weg te drukken in de inkt.

En als je de drie boeken goed leest merk je ook dat er een soort rouwproces geweest is en dat de vijf fases (ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding) aan bod komen in deze verhalen.

Saeeds versie van een stad in verval (ik vergeleek het al eens met Gotham) is trouwens ook symbolisch voor die verwerking… dus als je heel goed leest merk je echt de geest van Saeed en zijn ervaringen echt doorwegen… En dat is de kracht van deze verhalen, van Khans verhaal dat ook dat van Saeed zelf is.

En dit is het laatste deel in de reeks, jammer genoeg. Khans verhaal is verteld. Maar de vraag is of Saeed weg zal kunnen blijven van De Kloof en ‘t Kapitaal. Of zal hij dé plek waar hij zoveel emoties heeft in gelegd, zoveel van zichzelf heeft in verwerkt zomaar achter zich kunnen laten?

Dit boek is bitterzoet! Want het is een einde van een reeks waar ik zo graag in vertoefde, waar ik de ziel van de schrijver kon in voelen!

Voor wie het nog niet wist: Saeed is een mooi mens en hij inspireert veel mensen. (Luister maar eens naar zijn podcast ‘Mondspoord’ en ga maar eens naar zijn Tiktoks en Youtube kijken)!

Ik ben vooral heel erg benieuwd waar hij ons lezers nu naartoe zal meelokken. Fantasy of sci-fi misschien? Want dat zijn de genres waar hij zelf ook graag in vertoeft (in de Khan-trilogie merk je elementen hiervan) en ik vermoed dat hij dat wel zal willen exploreren ook… Saeed in Space?

Ik neem met pijn in het hart afscheid van Khans verhaal maar niet van Saeed en wie weet, als mijn tbr het toelaat, herontdek ik deze wereld nog eens en ga ik terug underground in De Kloof…

Khan ontrafeld boek 1 review:

Boek review ‘Khan ontrafeld 1: Ontspoord’

Khan ontrafeld boek 2 review:

https://looneybooks79.blog/2022/12/11/boek-recensie-khan-ontrafeld-ontketend/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: