Guust 1. Flaters Archief

  • Bedenker: André Franquin & Jidéhem
  • Uitgeverij: Dupuis
  • Jaar uitgave: 2018 (origineel Flaters schade 1985)
  • Originele titel: Gaston Lagaffe: Les Archives de La Gaffe
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9031436705

Review:

Guust Flater (Gaston Lagaffe in het originele Frans) is het manusje-van-alles van de Robbedoes redactie en naast het uitvinden van onnuttig spul en Kwabbernoots bloed te doen koken is hij eigenlijk gewoon een luie medewerker die rusten wil.

En dit leidt dan tot de meest hilarische situaties die Franquin zo fantastisch weet over te brengen in zijn grappige tekenstijl. Belgische strips ten top, met andere woorden. In korte (halve pagina’s) gags wordt elke keer een situatie uitgebeeld.

Waar ik wel van overtuigd ben is dat sommige humor een beetje verloren gaat door de vertaling… Maar sommige situaties hebben zelfs niet altijd tekst nodig op grappig te zijn.

Ik ben een gigantische fan van dit soort humor en dit soort strips (denk maar aan G. Raf Zerk, Agent 212, Calvin & Hobbes, Garfield…) en kan daar dan ook de ene na de andere van verslinden… (dat ga ik nu in een trager tempo doen om de reeks geleidelijk aan de kans te geven…

Een duidelijk Brusselse strip want het Atomium speelt paar keer een rol… Robbedoes en Kwabbernoot komen af en toe voor (Kwabbernoot hier nog volledig zelfs)

Het is het begin en dat merk je, de eerste gags zijn nog wat stroef maar dat komt algauw los wel… er is ook eerst een ganse introductie in dit album vanwaar Guust eigenlijk vandaan komt… dat op zich toont de humor alvast al aan…

Benieuwd hoe goed deze reeks zal groeien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: