Book review ‘De graven van Vlaanderen (861-1384)’

  • Auteur: Edward De Maesschalck
  • Uitgeverij: Davidsfonds uitgeverij (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2019 (derde druk: 2020)
  • Omslagontwerp: Leen Depooter
  • ISBN: 978-9002268458
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Lees over de vijfentwintig opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak.

Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan vijfhonderd jaar duren voor het graafschap overging in Bourgondische handen. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.

Lees over de vijfentwintig opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. Reis mee naar de Artesische heuvels of het verre Jeruzalem en beleef op de eerste rij de spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde. Voel mee met de gravinnen, die dikwijls als gewonde leeuwinnen moesten vechten voor het behoud van hun kroost en van hun vaderland.

https://www.davidsfonds.be/webwinkel/suggesties/alle-artikelen/1314/boeken/35762/de-graven-van-vlaanderen-(861-1384)-(pocketuitgave-zonder-illustraties)

Review:

Mijn liefde voor boeken over de historie van Europa, België in bijzonder, is gegroeid en vooral heel sterk aangewakkerd toen ik twee jaar geleden ‘De Bourgondiërs: aartsvaders van de lage landen’ las van Bart van Loo (zie foto)… sindsdien is mijn collectie historische boeken gigantisch gegroeid. En het blijft niet bij België of zelfs Europa. Ik ben geboeid door de ganse wereldgeschiedenis (ik las dit jaar o.a. ook ‘De Perzen’ bvb)

Chronologische tijdgenoten

‘De Graven van Vlaanderen’ is het eerste boek van Edward De Maesschalck (oorspronkelijk verscheen eerst ‘De Bourgondische Vorsten’ van hem) in een quattro van geschiedkundige boeken over Belgische en Europese geschiedenis. (Het volgende dat ik lezen zal is dus een herhaling voor me van de Bourgondische tijd) Deze zijn alle vier verschenen bij Davidsfonds (Standaard Uitgeverij) en onlangs verscheen ook, naar aanleiding van een tv-programma met Tom Waes, ‘Het Verhaal van Vlaanderen: De Geschiedenis van de Prehistorie tot nu’ (meer daarover later)

In ‘De Graven van Vlaanderen’ beginnen we in 861NC als Boudewijn met de Ijzeren Arm (Boudewijn De Ijzeren) als eerste de titel krijgt van Graaf van Vlaanderen. En dan krijgen we 5 eeuwen aan graven, oorlogen, huwelijken, redetwisten en opvolgers die allemaal strijden of huwen om het gebied Vlaanderen te behouden of uit te breiden. Op de achtergrond krijgen we een beeld van de oorlog die eeuwenlang tussen Frankrijk en Engeland zal woeden (tot aan de Honderdjarige Oorlog toe)

We leren ook bij over de Kruistochten en de rol die de graven en koningen daarbij speelden. Over de Kruistochten (8 of 9 waren het er) zal ik ook nog verder lectuur lezen, o.a. van Dan Jones. Lij verbaast wel dat dit ooit mogelijk is geweest, onder leiding van een religieuze instelling oorlog gaan voeren in andere landen… nee wacht, dat verbaast me toch niet! Maar ik blijf wel telkens verbouwereerd achter na erover gelezen te hebben… maar het maakt nu eenmaal deel uit van de geschiedenis.

Na mijn ‘woke’ regels van daarnet wil ik nog even het boek over de Graven van Vlaanderen erbij nemen…

Gravenkapel in De Onze Lieve Vrouwe Kerk te Kortrijk

Onlangs las ik twee boeken, uitgegeven bij Borgerhoff en Lamberigts, over de steden Gent en Brugge (geschreven door stadsgidsen van respectievelijke steden, Lut De Paepe en Jo Berten – zie link naar bespreking hieronder) en ook in dít boek komen veel gebeurtenissen die daarin werden vermeld terug… Denken we aan de Gentse oorlog, De Guldensporenslag, De Slag om (bij) Kortrijk en natuurlijk De Brugse Metten (die hedentendage nog steeds gezien worden als ‘Vlaams Erfgoed’) waarbij een slachtpartij werd aangericht door de Bruggelingen (onder leiding van o.a. Pieter DeConinck) onder de Franse bezetters van die stad, onder leiding van landvoogd Jacques de Châtillon. 1302 was een heftig jaar!

https://looneybooks79.blog/2022/10/31/boek-recensie-gent-stad-van-opstand-biografie-van-een-stad/

https://looneybooks79.blog/2022/12/05/boek-recensie-brugge-stad-van-water/

Dit boek eindigt dan ook waar het volgende in de reeks zal beginnen: bij de eerste hertog van Bourgondië… Het tijdperk van de graven is dan gedaan en er begint een nieuw tijdperk van een aantal eeuwen waarbij we getuige zijn van welvaart en nog meer oorlog… maar ook hierover meer later!

Na het lezen van dit en me voorbereidend op het volgende boek in de reeks valt me wel een groot stijlverschil op met die van Bart Van Loo. Daar waar van Loo heel ‘filmisch’ vertelt, blijft De Maesschalck heel zakelijk de gebeurtenissen opsommen, chronologisch en heel gestructureerd weliswaar. Maar hoewel het een immens interessante stof is, blijft het allemaal een beetje stoffig en droog in vergelijking met de stijl van Van Loo. Hierdoor neemt het iets meer tijd om door het boek heen te geraken. Anderzijds blijft dit zodanig boeiend, zeker voor een ‘history buff’ als mezelf. Ik kijk dan ook heel hard uit naar de resterende boeken in de reeks.

Nog één dingetje waar ik ook heel hard door ben gecharmeerd geweest… veel van de gebeurtenissen in de geschiedenis gebeurden rond en in de streek waar ik zelf ben geboren, opgegroeid en momenteel nog steeds leef. Het is dan ook verrijkend te zien hoe belangrijk deze streek dan ook is geweest in de geschiedenis van Vlaanderen (Ik zeg eigenlijk liever in België ipv me te vernauwen tot Vlaanderen) en dat zorgt dan ook voor een zekere vorm van trots en fierheid hoewel dat ook misplaatst kan zijn want waarom zou men fier moeten zijn op strijd, oorlog, ruzie en moord? En toch is dat een overheersend gevoel bij het lezen van dergelijke boeken. Trots op mijn landje!

Aangevuld met boomstammen van de Graven
Een overzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: