Boek recensie: ‘Brugge: Stad van Water’

  • Auteur: Jo Berten
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 216
  • Cover: Alamy
  • ISBN: 978-9463938501
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Jo Berten gidst al vele jaren toeristen, belangstellenden en jongeren doorheen zijn stad, Brugge. Hij is een vat vol kennis én anekdotiek. Wat hij weet en wat hij te vertellen heeft over Brugge, deelt hij nu met het publiek.

De essentie van zijn geliefde stad Brugge is voor hem ‘water’, in al zijn vormen en aspecten. Er is de verbinding met de zee natuurlijk, via het Zwin en via Zeebrugge dat uitgegroeid is tot een Europese tophaven. Er zijn natuurlijk de reien, ooit handelswegen, nu een bron van vaarplezier. Er was altijd de handel over het water die luxe, grondstoffen, weefsels en beursactiviteiten in de stad bracht. Er is de architectuur van de stadsgebouwen weerspiegeld in het water en de literatuur die uit het water put om over de stad te vertellen. En er is het wijwater dat symbool staat voor de roomse natuur van de stad ooit.

Dat alles samen maakt(e) van Brugge een stad van water.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/brugge-stad-van-water?variant=33101

Review:

Nadat bij uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts eerder het boek ‘Gent, stad van opstand’ verscheen, verscheen nu een nieuw deel met een nieuwe provincie hoofdstad in de hoofdrol, Brugge. Deze keer schreef Brugs stadsgids Jo Berten het relaas van een stad die onlosmakelijk verbonden is met water, hetzij de zee, de omliggende kanalen of de reien die door de stad zelf lopen.

Jo Berten geeft niet alleen een mooie geschiedenis weer maar vult dit aan met leuke (en vaak grappige) anekdotes en heel wat etymologische verklaringen voor bepaalde woorden en zegswijzen, altijd interessant om weten.

In vergelijking met wat Lut Depaepe schreef voor Gent (die echt meer de historische en ernstige kant van die stad aanprees) brengt Jo Berten het veeleer met een kwinkslag en maakt het een prettige ervaring om een stad te leren kennen die zoveel geschiedenis in zijn straatjes en steegjes en kanalen verborgen heeft.

Van verzanding tot een haven, van de Graven van Vlaanderen tot Napoleon, van Tijl Uilenspiegel tot Bruges-la-morte en van het Minnewater tot aan de Dampoort… Brugge is een mooie, aangename stad en heeft al heel wat watertjes doorzwommen… en ware het niet van die drommen toeristen die de stad tegenwoordig opvullen, dan was het Venetië in het Noorden… excuses, Jo noemt het ‘de stad ten noorden van Venetië’… niet zo’n ‘over-de-koppen-lopen-stad’ (honestly: al dat volk heeft wel iets gezelligs)

Jo Berten neemt je mee op sleeptouw op een heel eigen stijl en manier en ik ben er zeker van als ie je de stad zou tonen en de geheime plekjes zou aanduiden met uitleg erbij, dat je aan zijn lippen hangt!

Zouden er ook van de andere provinciesteden een boekje uitgegeven worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: