Boek recensie: ‘Waar is Johny?, de zoektocht naar een Congolese Belg in Dachau’

  • Auteur: Wannes Peremans
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 200
  • ISBN: 978-9463938631
  • Mijn rating: 4,5/5
Twee uitersten – een zelfde tijdperk

Synopsis:

Wanneer de Amerikanen op het einde van WOII het beruchte concentratiekamp van Dachau bevrijden is Johny Vosté een van de tienduizenden slachtoffers. Desondanks viel hij op tussen zijn lotgenoten. Johny had een donkere huid en zwart kroeshaar. Op het document dat in het kamp werd opgesteld, stond eerst dat hij ariër was, maar dat werd botweg vervangen door ‘neger’.
Hoe kwam de jonge Congolese Belg terecht in het Beierse concentratiekamp? En wat is er met Johny gebeurd na zijn bevrijding? Die vragen probeert Wannes Peremans in dit boek te beantwoorden. Hij vertelt een verhaal dat ons van de goudmijnen van Kilo-Moto naar de gevangenis van Antwerpen meeneemt en uiteindelijk naar de hel van Dachau. Zo huldigt de auteur Johny’s ongelooflijke levensverhaal, net als de generatie moedige Belgische weerstanders die samen met Johny tussen de plooien van de geschiedenis zijn verdwenen.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/waar-is-johny

Review:

Over de wereldoorlogen zijn al tal van boeken verschenen en in mijn leven zal ik hoogstwaarschijnlijk maar een fractie ervan kunnen lezen. En soms is het dan ook interessant in contact te komen met een boek dat de kleine verhalen vertelt, de vergeten verhalen…

Wannes Peremans, redacteur en documentairemaker, onder andere, kwam tijdens een zoektocht voor een documentaire in contact met een foto die werd genomen in 1945 in het concentratiekamp van Dachau, na de bevrijding door de Amerikanen van de gevangenen in de kampen. op de foto zie je het kamp en voor de barakken zitten twee mannen, een blanke en een kleurling, te staren naar de camera. Het lijkt alsof ze nog niet goed beseffen dat ze gered zijn, dat ze het overleefd hebben… de man rechts, de man van kleur, intrigeer Wannes uitermate.

En dan begint zijn zoektocht naar wie hij is en waarom hij daar terecht is gekomen. De zoektocht leidt hem van het concentratiekamp Dachau naar Washington D.C. en via de Dossin kazerne naar de plaats waar ooit zijn graf was in Mechelen.

Onderweg leert Wannes dat de foto die alles startte misschien geen foto van Johny is, maar van een andere (half) zwarte krijgsgevangene. De zoektocht toont ook aan dat Johny ‘Jean’ Vosté een levensredder bleek, een verzetsstrijder en vooral een goed mens.

De wonden die een oorlog nalaten (hetzij fysieke, hetzij mentale) slepen slachtoffers (overlevers!) tot aan hun dood mee, zoveel is duidelijk. (Mijn hart gaat uit naar de mensen in Oekraïne die nu een winter moeten overleven in oorlogsgebied, een herhaling van wat zich 70-80 jaar geleden over gans Europa afspeelde) – oorlog kent nooit winnaars, maar er komen wel helden uit voor… en na wat ik las in dit boek was Johny misschien wel een (bescheiden) held!

Een zoektocht naar het verhaal van een Congolese Belg, een Mechelaar, een man die streed voor zijn land! Heel mooi dat deze verhalen ook verteld mogen (moeten) worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: