Boek recensie: ‘Verre Vriend’

  • Auteur: Max Temmerman
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 189
  • Cover: Dooreman
  • ISBN: 978-9463938600
  • Mijn rating: 5/5

Synopsis:

Ooit, toen hij nog een kind was, had Jack een beste vriend. Het was een vriendschap uit de duizend, eentje die de meeste mensen geen tweemaal meemaken. En toch, op een onbewaakt moment, verwaterde hun relatie. Zoiets is onherroepelijk, je kunt nog moeite doen om de vriendschap extra kracht te geven maar wie eerlijk is met zichzelf ziet uiteindelijk in dat het hopeloze pogingen zijn. Wat overblijft is nostalgie, een leegte waarvan je hoopt dat die ooit weer ingevuld kan worden.
Wanneer Jack een half leven later zijn nieuwe buurman Carl ontmoet, denkt hij terug aan vroeger. Kan Carl de plaats innemen van zijn verloren zielsverwant? Ondanks de waarschuwingen van zijn vrouw dat hij niet te hard van stapel moet lopen, geeft Jack zich helemaal over aan zijn nieuwe vriend. Maar is die wel te vertrouwen?
Verre vriend is een razend spannende roman, een onheilspellend boek dat ons doet afvragen hoe goed we de mensen kennen die het dichtst bij ons staan.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/verre-vriend

Review:

Dit boek is als luisteren naar een stuk jazz dat zachtjes aan begint, de spanningsboog geleidelijk aan opbouwt om dan uit te monden in een stukje chaos om dan de reprise te doen van het rustige stukje…

Ik zou het boek niet spannend persé noemen, maar er wordt wel een spanningsboog heel hoog gehouden. Je merkt snel genoeg dat er tussen de twee buren iets spelen zal. Hun vriendschap voelt geforceerd en wordt wel heel snel heel innig. Jack’s vriendin merkt dit ook op maar haar afwezigheid drijft hem nog meer in Carls handen. Maar wat er uiteindelijk komen zal, kan je niet zien aankomen. En de manier waarop Max Temmerman ons tot op dat punt brengt, is zo rustig aan dat het als een shock en verrassing komt.

Centraal in het verhaal staat vriendschap, eenzaamheid en verdriet. Zonder twijfel is dit een heel goed geschreven literair werk, dat Temmerman een dichter is merk je heel goed aan zijn proza maar zonder pompeus en hooghartig te zijn. Klare taal en prachtige beeldspraak zijn hier aan het woord.

Een verrassing die ik op een dag uitlas (en dat betekent niet alleen dat het geen turf van een boek is maar vooral dat ik enorm genoot van het verhaal en het niet naast me neer kon leggen!)

Stap nu maar in die Mercedes en ga een vaart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: