Boek recensie ‘Gent: Stad van Opstand’, biografie van een stad’

  • Auteur: Lut Depaepe
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 216
  • Coverbeeld: Surrender of the Burghers of Ghent in 1453
  • ISBN: 978-9463938648
  • Mijn rating: 5/5

Synopsis:

Lut De Paepe gidst al vele jaren toeristen, belangstellenden en jongeren doorheen haar stad, Gent. Ze is een vat vol kennis én anekdotiek. Wat ze weet en wat ze te vertellen heeft over Gent, deelt ze nu met het publiek.
De essentie van Gent is voor haar dat het een stad van opstand is. De weerbarstige, rebellerende, eigenzinnige, stijfkoppige, tegendraadse Gentenaars hebben de voorbije 1000 jaar steeds weer gerevolteerd tegen koningen en keizers, wereldlijke en religieuze machthebbers. Omdat die hun rechten onderdrukten, hun vrijheid beknotten om handel te drijven zoals zij dat wilden of al of niet belastingen te betalen zoals zij dat wilden of het leven te leiden en de gedachten uit te spreken zoals zij dat wilden. Van de volksmennerij van Jacob van Artevelde tot de opstand tegen Keizer Karel, van de Beeldenstorm tot het orangisme, van de arbeidersopstanden tot de hippies. Die opstandigheid heeft Gent vaak vooruit gestuwd, maar ze heeft ook bloed en leed en tranen gekost…

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/gent-stad-van-opstand

Review:

1. Jacob van Artevelde: hét symbool van de stad Gent, vereeuwigd in een standbeeld op de Vrijdagsmarkt en in een boek van Hendrik Conscience (die ook ‘De Leeuw van Vlaenderen’ schreef)… Van Artevelde die geen partij koos tussen de Engelsen en de Fransen, tot hij voor wolzekerheid koos en de Engelse koning tot koning van Frankrijk kroonde op de Vrijdagsmarkt…

Standbeeld van Jacob van Artevelde
Het in 1949 gepubliceerde boek van Conscience

https://stamgent.be/nl_be website naar het Stadsmuseum Gent!

François-Joseph Boulanger

Gent bleek ook na Arteveldes dood (en ook diens zoon, Filips) een stad van opstandelingen. Getuigen de hertogen van Bourgondië, vooral dan Filips de Goede en Karel de Stoute! (Hierover valt meer te lezen in Bart van Loo’s De Bourgondiërs! Aanrader!)

De aanbidding van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck

https://www.sintbaafskathedraal.be bezoekje aan ‘Het Lam Gods’?

2. Keizer Karel en de stropdragers: in 1500 wordt kleine Karel geboren. Hij zou later de grote keizer Karel worden en regeren over een gigantisch imperium. Maar ook nu zal Karel tegenstand ondervinden van een kleine Vlaamse stad, Gent. Maar de keizer slaat terug met een lijst aan straffen (onthoofdingen, verbanningen, geldboetes, afbraak van stadsmuren, halt houden aan de bouw van het ‘nieuwe’ stadhuis…) waaronder ook het vergiffenis vragen van de grootste oproerkraaiers met een strop om de hals, enkel met een tabbaard aan (een lang hemd) en blootshoofds en blootsvoets de stad doorwandelend… ondertussen is de Gentenaar een trotse stroppendrager (en heeft dit als zijn geuzennaam verworven)

Albrecht Dürer 1521 – leeuw uit de dierentuin aan Het Prinsenhof

3. Calvinisten en organisten: na de dood van Keizer Karel ontstaat in Gent een ware religiestrijd met twee beeldenstormen als gevolg, aangezet door de Calvinisten (protestanten, afkomstig van ‘protest’). Spanje (uiterst katholiek) stuurt Alva die de ‘ketters’ ter dood veroordeeld. De Nederlanden onder Willem van Oranje (protestants) kunnen geen kwaad woord in Gent zeggen en worden hier verwelkomd. Maar ook daar zal uiteindelijk Gent zich gaan roeren…

4. Het werkvolk komt in opstand: de industrialisering van de stad Gent leidde tot vreselijke leefomstandigheden en protest van het werkvolk kon dan ook niet ontbreken… een nieuwe periode van opstand!

5. Het protest van artiesten: de geschiedenis van De Gentse Feesten wordt hier mooi uit de doeken gedaan! En het kan niet anders of er zit een rebels kantje aan! Het zou Gent niet zijn…

Lut Depaepe boeit met dit boek, over de stad waar ik altijd dichtbij heb gewoond (zelfs een aantal jaren in heb gewoond, aan de rand). Ook al denk je, ik ken de geschiedenis, blijkt dat er toch nog nieuwe elementen naar boven komen. Dit was alvast heel leuk om lezen! Voor wie nog meer wil weten raad ik een aantal dingen aan (ik heb al links en foto’s hiernaar gepost in deze review): bezoek het STAM in Gent, nabij de Bijloke. Een heel mooi en interactief museum. Er is het boekje ‘Honger naar Gent’ waarin twee stadswandelingen te vinden zijn… en natuurlijk kan je verder lezen over Gent en de hertogen in (eerder vernoemd) ‘De Bourgondiërs’ van Bart van Loo of ‘De Habsburgers: de opkomst en ondergang van een wereldmacht’ van Martyn Rady. Bezoek zeker ook de Sint-Baafskathedraal, waar je het alomprezen ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck kan bewonderen!

Kortom: dit is het boek waar ik al jaren naar zocht… de geschiedenis van de stad waar ik enkele jaren mocht wonen, waar ik uitging en waar ik altijd graag naar terugkeer. Dit is voor de Gentenaars maar ook voor zij die Gent beter willen leren kennen.

Stadswandelingen in Gent

Hieronder nog wat bekende Gentse monumenten en plekjes

De Gentse Torens
Dulle Griet
Het Gravensteen

Eén reactie op “Boek recensie ‘Gent: Stad van Opstand’, biografie van een stad’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: