Book review ‘Fairy Tale’

 • Auteur: Stephen King
 • Uitgeverij: Boekerij Meulenhoff (Uitgeverij Lannoo)
 • Jaar uitgave: 2022
 • Aantal pagina’s: 591
 • Originele titel: Fairy Tale
 • Vertaling: Annemarie Lodewijk
 • ISBN: 978-9022596609
 • My rating: 3,5/5
Fairy Tale

Synopsis:

Een nieuw meesterwerk van Stephen King

Charlie Reade ziet eruit als een doorsnee scholier. Hij is goed in honkbal en American football, en is een prima student. Maar hij draagt een zware last. Zijn moeder kwam om bij een auto-ongeluk toen hij tien was, en door het verdriet greep zijn vader naar de fles. Charlie leerde al op jonge leeftijd hoe hij voor zichzelf en voor zijn vader moest zorgen.

Dan, wanneer Charlie zeventien is, ontmoet hij een hond genaamd Radar en zijn baas, Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis op de top van een hoge heuvel, met een afgesloten schuur in de achtertuin. Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur.

Charlie begint klusjes te doen voor meneer Bowditch en verliest zijn hart aan Radar. Als Bowditch sterft, laat hij Charlie een cassettebandje na met een verhaal zo absurd, dat niemand het ooit zou geloven. Wat hij zijn hele leven lang geheim heeft gehouden, is dat in de schuur een poort naar een andere wereld verborgen zit.

https://www.boekerij.nl/producten/fairy-tale-9789022596609

Review:

King en andere werelden, die bereikbaar zijn via ‘deuren’ of ‘portalen’ is de King-lezer niet onbekend. In zijn Donkere Toren-reeks komt dit veel voor en heel veel verhalen zijn eraan verbonden of hebben een link met deze wereld natuurlijk. En er is 11.22.63 waar een portaal leidt tot een tijdreis en in Sleeping Beauties is ook een portaal verantwoordelijk voor heel wat leed.

En daar wringt voor mij nu net het schoentje, want ik heb de indruk dat King op den duur geen origineel verhaal meer kan schrijven (dat klopt natuurlijk niet maar dit was misschien toch het boek met een andere wereld te veel?). En toch… dit boek is een ode aan sprookjes (fairytales) en dan kan je bijna niet anders dan vertoeven in een parallelle wereld waar allerlei rare creaturen en koningen en prinsen/prinsessen leven en heersen… Ik geef toe, ik had liever gehad dat we nog eens een avontuur in Mid-World kregen in plaats van Empis, maar dat is dan heel persoonlijk.

Wat mij het meest heeft gestoord in dit boek is de (ellen)lange introductie van Charlie, Mr. Bowditch en Radar (de hond is trouwens het enige personage waar ik sympathie voor had)… meer dan 200 pagina’s (bijna de helft van het boek) gebeurt nauwelijks iets en zijn we tot vervelens toe getuige van een oudere man met een oudere hond die wordt gered en verzorgd door een 17-jarige kerel. Nobel maar heel saai… dat deel van het boek had korter gemoeten…

Eens Charlie zich in de sprookjeswereld bevindt, zit er veel meer vaart in het verhaal en is het veel boeiender dan de eerste helft van het boek, maar voor mij kwam het nooit echt goed van de grond. Zelfs mits de prachtige tekeningen aan het begin van elke hoofdstuk (en in de Nederlandse versie van het boek is er ook de heel mooie binnenflap!) kan ik dit boek niet echt heel goed vinden, qua inhoud! Heel jammer want ik ben al jaren fan van King… ik denk ook dat net daar het probleem zal liggen… nieuwkomers voor Kings boeken zullen dit een prachtig verhaal vinden en zullen mijn review waarschijnlijk belachelijk vinden… (net als een groot aantal fervente fans van het eerste uur) maar ik ben al meer dan dertig jaar King aan het lezen en het gebrek aan ‘nieuwigheid’ en ‘originaliteit’ heeft mijn mening sterk beïnvloedt… jammer wel! (Anderzijds, aan mijn rating te zien, kan je wel zien ook dat ik het niet volledig afschrijf natuurlijk!)

English:

 • Author: Stephen King
 • Publisher: Hodder & Stoughton (UK) – Hatchette UK
 • Publishing year: 2022
 • Number of pages: 579
 • Illustrations: Gabriel Rodriguez & Nicolas Delort
 • ISBN: 987-1399705417
 • My rating: 3,5/5

Synopsis:

Legendary storyteller Stephen King goes into the deepest well of his imagination in this spellbinding novel about a seventeen-year-old boy who inherits the keys to a parallel world where good and evil are at war, and the stakes could not be higher – for their world or ours.

Charlie Reade looks like a regular high school kid, great at baseball and football, a decent student. But he carries a heavy load. His mom was killed in a hit-and-run accident when he was seven, and grief drove his dad to drink. Charlie learned how to take care of himself – and his dad. Then, when Charlie is seventeen, he meets a dog named Radar and her ageing master, Howard Bowditch, a recluse in a big house at the top of a big hill, with a locked shed in the backyard. Sometimes strange sounds emerge from it. 

Charlie starts doing jobs for Mr. Bowditch and loses his heart to Radar. Then, when Bowditch dies, he leaves Charlie a cassette tape telling a story no one would believe. What Bowditch knows, and has kept secret all his long life, is that inside the shed is a portal to another world.

King’s storytelling in Fairy Tale soars. This is a magnificent and terrifying tale about another world than ours, in which good is pitted against overwhelming evil, and a heroic boy – and his dog – must lead the battle.

https://www.hachette.co.uk/titles/stephen-king-3/fairy-tale/9781399705431/

Review:

Let me start this review by saying: this was not my favourite King novel. Those who follow me on instagram know this already as I have been spilling my guts in my stories when I started reading it.

Every King reader knows he loves going to other worlds (Mid-World, an alternate past…) and in this book he pays hommage to Fairytale worlds. But the fact that this is just another parallel world, reachable through a stairwell is very reminiscent of what he has created before… and this time it’s not Mid-World, but we end up in Empis… (maybe it should have been Mid-World, that would have made a bit more sense to me and I would love another story set in the world of The Gunslinger… I’m familiarised with it already)

I know, I’m nitpicking here… the bad thing about the book is not that he enters this new world, this fairytale world, but the road to it was the problem for me… no no not the stairs… maybe it would have been more exciting to read 200+ pages about his descent along the winding stairs because what was in the book almost made me stop reading before I even got to Empis…

Charlie meeting Mr. Bowditch and Radar was not a bad background story but it was too long and too boring and could have been shorter… You might say: it’s character development and it’s storybuilding… to me it was too tedious and too stretched! And I had one other big issue: apart from Radar, the dog(!) I didn’t like any of the other characters in the novel… not even Charlie. I just couldn’t connect to any of them.

And yet I gave it a 3,5/5 score… that’s mainly because of the second half of the novel, where Charlie is roaming the fairytale world and his adventures there… that part was fast-paced and helped me get a move in the story… this is the second time in recent novels by King that I have this… a tedious, long stretched first half and a fastpaced second half (the other recent one was The Institute, another of my least favourites)

And yet, I’m sure that newcomers to King’s work will love this book. But as a longtime reader (over 30 years) of his work, I think it lacks originality and ‘that new car smell’

I did like the little artworks at the start of each chapter though… so it wasn’t all bad! 😎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: