Book review ‘De Man van Rook’

  • Auteur: J. M. Miro
  • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Ordinary Monsters
  • Aantal pagina’s: 606
  • Omslagontwerp: Moker Ontwerp
  • Vertaling: GrootenBrink Vertalingen
  • ISBN: 978-9022595299
  • Mijn rating: 4,5/5
Met mooie blauwe ‘sprayed edges’

Synopsis:

Deel 1 van de Duistere talenten-serie – limited edition met exclusief omslagontwerp, bedrukt boekblok, geïllustreerde schutbladen en leeslint

Engeland, 1882. Op de huid van de zestienjarige Charlie Ovid is geen litteken te bekennen, ondanks zijn traumatische jeugd in Mississippi. Zijn lichaam geneest zichzelf razendsnel, of hij dat nu wil of niet. Marlowe, die te vondeling is gelegd in een goederenwagon, stoot een sinister blauw licht uit. Hij kan ervoor kiezen mensen te helen of te verwonden. Wanneer detective Alice Quicke de opdracht krijgt om deze twee kinderen in veiligheid te brengen, uit naam van het instituut waarvoor ze werkt, beginnen ze alle drie aan een ongelofelijk avontuur waarbij ze het rijk van de levenden en de doden ontdekken.

Eenmaal op reis stuit het drietal op een dreiging: Jacob Marber, een man gemaakt van rook, die de kinderen koste wat het kost in handen wil krijgen voor zijn eigen sinistere doeleinden. Er volgt een klopjacht vol wonder en verraad, via de gasverlichte straten van Londen en de achterbuurten van Tokio, die eindigt bij het instituut Cairndale, een naargeestig landgoed buiten Edinburgh. Hier voegen Charlie en Marlowe zich bij andere kinderen met bijzondere gaven. 

Zonder de hulp van Alice is het aan Marlowe, Charlie en de andere kinderen om de geschiedenis van het instituut te ontrafelen, hun talenten te ontdekken en er eens en voor altijd achter te komen wat de aard is van het kwaad dat hen achtervolgt.

https://www.boekerij.nl/producten/de-man-van-rook-9789022595299

Review:

Dit boek valt best te beschrijven als een combinatie van Stephen King’s The Institute en Ransom Riggs’ Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, maar dan met Charles Dickens’ Victoriaans London van Oliver Twist als achtergrond.

Ik wil ook even de uitgeverij Boekerij bedanken voor dit prachtige recensie-exemplaar met de mooie blue sprayed edges! Dat maakt dit boek compleet af, vind ik. Dit soort edities, met het lintje als bookmark, zouden ze van mij meer mogen uitbrengen (zeker in de Nederlandse versies).

Miro, die een enigmatische schrijver blijkt te zijn, neemt je mee op een reis terug door de tijd naar een eeuw waarin vele technologische vooruitgang werd geboekt en waar het Verenigd Koninkrijk een grote speler was in de Industriële Revolutie. London werd een donkere, vieze stad (de Theems rook meer naar een riool dan de eigenlijke riool, beeld ik me dan in) met vele donkere hoekjes waar de misdaad welig tierde. Geen wonder dat Jack the Ripper vrij spel had! Het was ook de tijd die aangeklaagd werd door een man als Dickens. In deze tijd situeren we dit verhaal dan ook.

Kinderen met krachten die ze ontdekken maar niet onmiddellijk weten te controleren en hanteren doet veel denken aan andere verhalen zoals Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, Harry Potter en ook superhelden comics zoals van de X-Men. Maar de twist die Miro eraan geeft is boeiend genoeg om het als nieuw te kunnen ervaren. Ook zit er een vleugje Stranger Things in het verhaal met een parallelle wereld die kan bereikt worden via de orsine (een soort membraan tussen deze wereld en die van de doden, een waterachtige wereld waar alles grauw en grijs lijkt) en deze dient te worden beschermd of gesloten!

Ik hield enorm van de personages hierin beschreven, vooral dan Marlowe, Charlie, Ribs, Komako, Alice Quicke, Juf Davinshaw en Mevrouw Harrogate (heel veel sterke vrouwelijke personages, dat juich ik alleen maar toe!) Charlie, die vanuit Amerika werd naar het Verenigd Koninkrijk werd gebracht, is een gekleurd personage, die jammer genoeg het racisme aan den lijve ondervond, maar hoewel het hem tekende heeft het hem niet gevormd in een slecht bitter karakter. Komako en Ribs werden vanuit Japan overgebracht en hun personages zorgen voor respectievelijk een intelligentie en humor in het verhaal!

Daarnaast hebben we Jacob Marber, die ooit zelf een Talent (kind met gave) was in de school (Cairndale) maar die, door de dood van zijn tweelingbroer, altijd op zoek gaat naar een nieuwe manier om zijn broer terug tot leven te wekken en daardoor iets heel kwaardaardig wekt, een drughr, dat leeft aan de andere kant van de orsine. Met hulp van litches, tot leven gewekte doden en omgevormd tot beestachtige levenloze wezens, probeert hij het kind Marlowe te doden. Het zoeken naar het waarom en de harde strijd dat iedereen moet voeren om hem te stoppen lijdt tot een uitkomst met een heel zware tol.

En dan is er nog Dr. Berghast, die zijn talenten opleidt en gebruikt om een doel te proberen te bereiken waar ook iedereen het raden naar heeft!

Dit alles is de perfecte basis voor een fantastisch (en fantasierijk) boek, met hier en daar zelfs horror elementen, van een 600 bladzijden. Maar het boek zit zo vol spanning en actie en boeit dermate dat het lezen ervan geen moment verveelt! Ik ben op zich niet de grootste fantasy-lezer (hoewel ik er me dit jaar al meer heb aan gewaagd dan andere jaren) en persoonlijk vind ik dit (tot nu toe) een van de betere in het genre en ben dan ook heel benieuwd naar boek 2 in de reeks! (Hopelijk opnieuw uitgegeven in zo’n prachtige slipcover en sprayed edges!) – De Nederlandse cover en versie van het boek vind ik trouwens veel mooier dan de Engelse cover!

Elke fantasy-liefhebber moét dit boek gelezen hebben!

This is a novel (well the first in a series) that every fantasy lover should read! Apart from the wonderful world building in a time when technological progress was in full bloom, but also a time when Jack the Ripper made many victims ànd when Charles Dickens lived to see what went wrong and wrote about it!

Ordinary Monsters has the same panache as the Harry Potter series, as the Miss Peregrine’s Children series and elements from Stephen King’s The Institute, all in a Dickens sauce!

Kids with gifts, called Talents, are harboured in a school called Cairndale, with Dr. Berghast as its head. Miss Harrogate is his right hand and responsible to get the children from all over the world to Cairndale, in Scotland. She gets help from Coulton, who is a Talent himself and from Alice Quicke, a woman that knows how to defend herself and others!

When they travel to the US, they find Marlowe and Charlie there and bring them back to Scotland. But in Cairndale, things get bad real quick. When former student and Talent, Jacob Marber, tries to get his hands on Marlowe, trying to kill him, secrets start to unravel and everything turns deadly real quickly! Mayhem is upon Cairndale. And the question is whether the Talents and their masters or mistresses can do anything to stop a force like Jacob, or the deadly Drughr from the other world beyond the orsine…

This is a fantastical tale, with horror elements woven into the story. The action is relentless and never stops. We get to know a few very likeable characters, strong women and adorable children!

I can’t wait to read book 2, that’s for sure!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: