Book review ‘In het Licht: over de representatie van Zwarte mensen in kunst en verhalen’

  • Auteur: Esi Edugyan
  • Uitgeverij: Uitgeverij Signatuur
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Out of the Sun: on race and storytelling (2021)
  • vertaling: Catalien van Paassen
  • ISBN: 978-9056727154
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Als Esi Edugyan verschillende musea in Europa bezoekt, loopt ze vol bewondering door verschillende zalen. Alleen de portretkunst uit de achttiende en negentiende eeuw geeft haar een ongemakkelijk gevoel. Na verloop van tijd begrijpt ze waarom: een Zwart persoon wordt altijd in de marge afgebeeld. Als tot slaaf gemaakte, bediende of dienstmeisje, maar zelden als gewoon mens. 

Geschiedenis is een construct, waarbij er gekozen is verhalen van bepaalde mensen centraal te stellen. Maar waarom zetten we sommige verhalen buitenspel en mythologiseren we andere? Welke sociale en politieke opvattingen bepalen onze herinneringen? Hoe zijn Zwarte verhalen en Zwarte geschiedenis in de kunst verbeeld? Edugyan onderzoekt schilderkunst, film, literatuur en haar eigen ervaringen. Wat gebeurt er als je de verhalen in de marge in het licht zet?

https://www.awbruna.nl/boek/non-fictie/esi-edugyan/in-het-licht/

Review:

Als Esi Edugyan naar Europa komt en enkele musea bezoekt hier, ontdekt ze dat er iets scheelt aan de kunst, vooral die uit de 18de en 19de eeuw… Zwarte mensen op schilderijen zijn er nauwelijks en als ze er zijn vormen ze een kantlijn, ergens achterin of aan de zijkant te vinden, en quasi altijd zijn het lakeien, bedienden… ondergeschikten! Dat deed haar aan het denken zetten. Ze vertrekt haar wereldreis, want dat wordt het uiteindelijk, vanuit Europa, vanuit 1 bepaald schilderij: David Martins Portrait of Dido Elizabeth Belle Lindsay and Lady Elizabeth Murray (zie cover van de Nederlandse vertaling)

De shock die Esi treft bij deze constatering leidt ertoe dat ze verder gaat kijken, via kunst, verhalen, literatuur, film en historische gebeurtenissen. Vanuit Europa trekt ze naar Canada, de Verenigde Staten, Afrika (waar de roots te vinden zijn natuurlijk) en zo via Azië…

In een voortreffelijke mooie taal en met heel boeiende verhalen verzamelt ze haar inzichten. Heel boeiend om te zien dat ze het verhaal van haar ouders (hoe die van Ghana naar Amerika trokken, elkaar ontmoetten en zo zij zelf in het verhaal betrokken wordt) gebruikt om ook aan te tonen dat iemand met een andere huidskleur vaak nergens echt thuis hoort. Want hoewel ze geboren en getogen is in Amerika blijkt het vele en het vaak tot de dood ten gevolge politiegeweld aan te tonen dat je als Zwart persoon niet thuis hoort in een dominerende blanke leefwereld (f** U, racists! Sorry, wou’k even kwijt) maar ook in Ghana, als ze daar dan op bezoek gaat om haar roots te ontdekken, blijkt ze dan te westers te zijn en geeft ook daar niemand haar echt een welkom!

Dit is dan een van de weinige verhalen die ze naar voren brengt. Eveneens heb ik een aantal nieuwe termen geleerd: transraciaal, afrofuturisme… zijn er twee van… daar gaat Esi dan ook veel dieper op in.

Heel boeiend en vooral heel snel en vlot te lezen (ik las het in een dag uit!)

Het enige wat ik in dit boek ietwat bizar vond i haar verwijzingen af en toe naar het ‘spoken’ in het huis van haar ouders en een vriendin… wat dat dan weer allemaal met het geheel te maken heeft… 🤷‍♂️

English:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: