Book review ‘Tweewielers’

  • Auteur: Jody Rosen
  • Uitgeverij: Thomas Rap (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Two Wheels Good (2022)
  • Vertaling: Fred Hendriks
  • Omslagontwerp: Barbara
  • ISBN: 978-9400408852
  • Mijn rating: 3,5/5

Synopsis:

De fiets werd uitgevonden in de negentiende eeuw, in 1817 om precies te zijn, en zou inmiddels als hopeloos ouderwets kunnen worden beschouwd in een samenleving die gedomineerd wordt door hypermoderne technologie. Toch leven we nog altijd op een planeet vol fietsen, over de hele wereld reizen meer mensen met de fiets dan met welk ander vervoersmiddel dan ook. In Tweewielers laat Jody Rosen ons met een frisse blik kijken naar verleden, heden en toekomst van deze wonderlijke uitvinding. Hij neemt de lezer mee op een reis door de eeuwen, combineert geschiedschrijving met reportages, reisverslagen en memoires en ontvouwt zo op speelse wijze de evolutie van de fiets tot aan de huidige tijd, waarin het vehikel gezien wordt als een icoon van duurzaamheid, een ‘groene machine’, in een wereld die wordt geteisterd door pandemieën en klimaatverandering.

Review:

Dit boek gaat over de evolutie van de fiets, van ontstaan tot hoe de fiets nu in het dagelijkse leven is ingeburgerd. Dit alles via anekdotes en verhalen die vergeten zijn of nooit echt in the picture hebben gestaan en dus niet over de sportprestaties op de fiets (wat op zich ook wel jammer is aangezien het wielrennen ook een groot deel uitmaakt van de evolutie van de tweewieler) Niet dat er niks van ‘sport’ in vermeld wordt, want naast de grote ‘tours’ zijn er andere fietssporten die wel (weliswaar kort) aan bod komen.

Dit is best een leuk boek om lezen, en ik kan me voorstellen dat liefhebbers van de tweewieler hier een mooi verhaal in zullen vinden. Zelf heb ik geen grote affiniteit met de fiets, behalve als recreatief middel om me in betere weersomstandigheden eens te verplaatsen van punt A naar punt B… (hoewel ik ook wel besef dat ‘Koning Auto’ misschien beter meer op stal moet blijven met de klimaatopwarming) maar toch heb ik wel genoten van de verhalen die aan bod komen in dit boek… het voelt wel hard aan als een verzameling van essays die Rosen schreef op verschillende tijdstippen… dus tussen de verschillende hoofdstukken zit geen connectie, behalve dan dat het over de fiets gaat op een of andere manier!

Waar het me in dit boek aan ontbreekt zijn foto’s, beeldmateriaal die bepaalde beschrijvingen van fietsen en spotprenten en reclame campagnes staven… aan elk hoofdstuk vind je aan het begin wel een foto maar nergens anders zien we enig fotomateriaal. In een dergelijk boek had dit niet misstaan, volgens mij.

Tevens wijkt de schrijver in zijn hoofdstukken, nogmaals die vaak aparte essays zijn die gaan over de fiets geschiedenis, vaak af van zijn onderwerp en maakt heel vaak een grote boog omheen het thema van dat hoofdstuk. Dat is geen grote onoverkomelijkheid, het biedt veel meer perspectief en info, maar soms vraag je je wel af waar het nu eigenlijk over ging.

Ik ben blij de kans gekregen hebben dit eens te lezen maar ik vermoed dat ik nu een aantal andere oorden zal opzoeken op literair vlak. 😅

English cover:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: