Cold Case: Verdwenen

  • Auteur: Tina Frennstedt
  • Uitgeverij: HarperCollins (Holland/Vlaanderen)
  • Jaar uitgave: 2019 (vierde druk 2023)
  • Aantal pagina’s: 400
  • Original title: Cold Case: Försvunnen (2019)
  • Vertaling: Neeltje Wiersma
  • Coverontwerp: Kirstin Osenau
  • ISBN: 978-9402712186

Review:

Een serieverkrachter is aan het werk in Malmö die vrouwen vastbindt en dan verkracht. Als één van zijn slachtoffers vermoord wordt door hem wordt Tess Hjalmarsson op de zaak gezet, samen met haar collega Marie Erling. De zaak toont gelijkenissen met een zaak van een Deense verkrachter/moordenaar van jaren eerder. De dader toen werd nooit opgepakt.

Maar dan wordt een link gevonden met een cold case zaak. Zestien jaar geleden verdween Annika Johansson op een zwoele zomeravond. Nu, zestien jaar later, is er kog steeds geen spoor van het meisje en werd er nooit een dader gevonden. Is ze dood? Met de zaak van de verkrachter en het nieuwe spoor zouden er wel eindelijk eens een oplossing kunnen komen. Zeker als Tess, die het Cold Case departement leidt, zich op de zaak toelegt.

Maar de zaak verloopt moeizaam en ze moeten niet alleen de verkrachtingszaak oplossen maar ook opboksen tegen de gereserveerdheid van de mensen in Zuid-Zweden. En wat is dan de link met de moordenaar?

Ik hou wel van dit soort misdaad en thriller verhalen. En mijn voorliefde voor de Scandi-krimi is met de jaren (en met elk gelezen boek) aan het groeien.

Ik had een beetje ‘schrik’ (for lack of a better word) om eraan te beginnen en dat had enkel en alleen te maken met het heel kleine lettertype. Maar ik moet toegeven dat het verhaal zodanig goed in elkaar zit en dat je zodanig in het verhaal meegetrokken wordt dat er geen moment was dat mijn ‘schrik’ bewaarheid is geworden. Integendeel, ik heb dit boek in een mum van tijd uitgelezen. Het verhaal is eveneens niet voorspelbaar behalve op het moment dat de schrijfster dat zelf wenst dat je in de richting van een dader moet beginnen denken, door kleine hints en tips te geven tussen de lijnen door.

Kortom, dit is opnieuw het bewijs dat Scandinaviërs een degelijk opgebouwde thriller kunnen schrijven! Deel 2 en 3 uit deze reeks liggen al op me te wachten. En ik heb uit goede bron, de schrijfster zelve, dat deel 4 in Zweden deze zomer, augustus, wordt gereleased. Dus ik vermoed en verwacht de Nederlandse vertaling bij HarperCollins Holland en Vlaanderen begin volgend jaar te mogen zien verschijnen. Ik wacht al in spanning!

Cold Case boeken

English:

Proof that Scandinavians are the better thriller writers is given in this well written and perfectly balanced thriller! The dark winters of Sweden (and other Scandinavian countries) is thé perfect background for the dark and chilly moods we’re brought into when reading this book!

A girl disappeared 16 years ago. Tess Hjalmarsson and Marie Erling lead the Cold Case department and a new case seems to be linked with the disappearance of Annika. The case that links to it is from a serial rapist and killer who targets women who are at home in the early hours of the morning. Not always are these women alone at home, children are often still upstairs not knowing what’s going on.

Tess has to investigate why this case is linked to that disappearance and they hope that finally some closure can be given to the old case while at the same time they have to stop the rapist-killer!

This is a very well crafted thriller. Not predictable unless the writer herself means to hint towards a certain solution, in between the lines of the story! I love cold case stories (I loved the series Cold Case as well) because of the way they finally solve crimes committed a long time ago… I don’t like it when no closure can be given to a story in some way… even though it’s not always possible to know what happened it’s nice to see that in books/movies/series we try to find answers to some open cases!

I already have book two and three in the series on my shelf ready for a reading, very soon! And I’m very much looking forward to it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: