Met de wind mee: een unieke fietstocht door Europa

  • Auteurs: Wouter Deboot & Tim van Steendam
  • Uitgeverij: Uitgeverij Pelckmans
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 336
  • ISBN: 978-9028979758

https://www.pelckmansuitgevers.be/met-de-wind-mee.html#gref

Review:

‘Ich habe ein gutes Leben!’

Elisabeth

Gejaagd door de wind vertrekt Wouter Deboot vanuit zijn woonplaats Drongen, nabij Gent, voor een reis per fiets voor een maand, elke dag 100 kilometer overbruggend. En gejaagd door de wind mag je letterlijk nemen, want hij laat zich leiden door de windrichting. Wouter is zeker niet aan zijn proefstuk toe want eerder fietste hij al door Oceanië en door Amerika (voor rubrieken in het tv programma ‘Iedereen Beroemd’!

Dit ‘Met de wind mee’ is trouwens ook naar aanleiding van het gelijknamige programma dat hij voor Vrt1 (één) maakte. Bij het lezen van het boek én het schrijven van deze review is het momenteel nog te zien op tv en via de website vrtmax.be! Dit boek is dan ook geschreven nadat hij de reis maakte én het programma werd gemaakt.

De sterkte van Wouter en zijn tocht is, naast het tonen van prachtige beelden en landschappen, zijn charme waarmee hij de mensen aan de praat krijgt! Wouter is een ‘people person’ (compleet tegenovergestelde van hoe ik zelf ben waardoor ik zijn talent zwaar bewonder!) en dat zorgt voor ontboezemende televisie! Van de man die zijn hart blootlegt over zijn geaardheid en zijn gevecht voor zelfaanvaarding tot oorlogsverhalen in de Balkan, van ex-polizei in de DDR tot een ezelsrace in Italië! En tussen alles door komt Wouter in contact met zoveel verschillende mensen, de een al wat opener dan de andere, maar telkens wordt duidelijk dat iedereen een leven leidt en een verhaal te vertellen heeft!

De moed waarmee Wouter ook met zijn fiets de landschappen doorkruist vind ik bovendien even bewonderenswaardig want platte land of heuvels en bergen, hij doorkruist ze allemaal. En regen of niet, gaan zal ie! (Ik zou het niet kunnen)

Al dit moois (maar ook lelijks want soms komt Wouter die ook wel tegen natuurlijk!) zorgt voor een prachtig tv-programma én een heerlijk boek. En aangezien ik een lezer én boekenblogger ben moet ik toegeven dat dit boek verhelderend lijkt voor me… emoties kan je tonen maar komen zoveel beter en mooier over in woord. En als je daar dan ook nog eens de humor bij telt die Wouter in zijn schrijven legt, dan weet je nu al dat dit een (h)eerlijk boek is over mensen.

En zoals gezegd zit het boek (en tv-programma) boordevol verhalen van mensen maar ook over de verschillende landen (hij doorkruist er acht) en hun geschiedenis. Zoals reeds vermeld is oorlog nooit ver weg. Europa is gevormd door de vele veldslagen en twisten tussen verschillende landen. Ging het niet over grondgebied, dan wel over religie of onafhankelijkheid. Maar ook klimaatverandering speelt een grote rol in hoe Wouter kijkt naar de wereld, via zijn Go-Pro camera (en via zijn spreekwoordelijke pen)! Dorpen die weggevaagd zijn door aardverschuivingen en aardbevingen of gletsjers die gans verdwijnen door de opwarming en bossen die of door branden of door parasieten verdwijnen… het moge opnieuw een waarschuwing zijn.

‘In een goede samenleving planten oude mannen bomen in wier schaduw ze nooit zelf zullen zitten.’

Grieks gezegde

Laat ik toch eindigen met de hoopvolle boodschap dat dit boek ook toont, dankzij Wouters talent mensen te doen praten, dat de mens niet persé slecht hoeft te zijn, hoewel we daar soms allemaal wel eens aan twijfelen. En dat er zoveel schoonheid is dat we vereerd mogen zijn getuige te zijn van deze pracht. En het mag gezegd worden, deze schoonheid krijgt in dit boek een kans via de prachtige foto’s!

Ik wil hierbij ook even Wouter en vooral uitgeverij Pelckmans danken dat ik dit boek van hen mocht lezen en reviewen.

‘Vertrouwen in het feit dat wanneer we wind op de neus hebben er ook altijd een periode van wind mee volgt.’

Wouter Deboot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: