Heat 2

  • Auteurs: Michael Mann & Meg Gardiner
  • Uitgeverij: Uitgeverij HarperCollins Holland / Vlaanderen
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Heat 2 (2022)
  • Vertaling: Selma Soester
  • Coverontwerp: Tony Mauro (HarperCollins US)
  • ISBN: 978-9402711431

Review:

Mid jaren negentig kwam de film ‘Heat’ uit in de cinemazalen en werd een instant cult classic.

Als je de review wilt lezen over de film: https://looneybooks79.blog/2023/05/16/movie-marathon-heat-1995/

Nu, 27 jaar later komt Michael Mann, samen met thriller auteur Meg Gardiner, met een sequel, die tegelijk ook een prequel is, en trakteert de fans van de film met antwoorden op onbeantwoorde vragen in de film. Wie de film nog niet zag, hierna komen spoilers dus als je niet wilt weten wat er in de film gebeurde dan lees je best niet verder… be warned!

Hier gaan we:

Op het einde van de film zien we hoe Neil McCauley door Vincent Hana wordt neergeschoten op de luchthaven LAX, nadat Neil zijn vriendin Eady aan de auto achterlaat, Waingro nog heeft vermoord na zijn verraad en nadat hij zijn vriend Chris Shiserlis, die na de bankoverval gewond raakte, bij Nate in de Blue Room heeft achtergelaten. Chris moet dan ook alles achterlaten, vrouw Charlene en zoon Dominic, en vlucht weg van LA naar Paraguay, als enige overlevende van de bende. Hana maakt nog jacht op hem maar tevergeefs.

Het boek start dan ook waar de film eindigt met het beschrijven van de gebeurtenissen en Chris’ ontsnapping en een gefrustreerde Hana die achterblijft.

En dan krijgen we een flashback in het verhaal naar 1988. McCauley en zijn bende zijn op dat moment in Chicago bezig met een overval voor te bereiden als net op dat moment een andere bende, onder leiding van Wardell, een psychopaat die zijn overvallen eindigt met het vermoorden van de man des huizes terwijl de vrouwen worden verkracht. Op de één op andere manier zijn beide bendes met elkaar verbonden via een contactpersoon van McCauley. Zo komt Wardell te weten dat er geld te rapen valt bij McCauleys bende en besluit ze te volgen. Op dat moment is Hana nog agent (rechercheur) in Chicago en jaagt hij op Wardells bende. Hij voelt zich persoonlijk betrokken als hij een verkrachte tiener, slachtoffer van Wardell, in het ziekenhuis ziet liggen.

Het verhaal springt dan geregeld terug naar Chris die in Paraguay terecht is gekomen bij een Taiwanese organisatie die zich bezighoudt met smokkel van telegeleide projectielen en de technologie errond. Intussen is het 1996 en heeft Chris zich niet alleen in de organisatie opgewerkt maar is hij ook een relatie begonnen met de dochter, Ana Liu. Maar zij moeten niet enkel opboksen tegen andere bendes en organisaties, maar ook binnen de familie Liu om erkenning te krijgen, vooral Ana als vrouw.

In 1988 plannen McCauley, Chris en Michael en Trejo een overval op een kartel, net over de Mexicaanse grens. Neil heeft een vriendin die hem ook helpt, Elisa. Elisa heeft een dochtertje, Gabriela. Maar door Wardells toedoen loopt niet alles zoals gepland.

We springen nog één keer in de tijd in het boek, dan zijn we terug in Los Angeles, in het jaar 2000. Hana beseft, na het vinden van een lijk, dat hij opnieuw met een oude bekende moordenaar wordt geconfronteerd. En net op dat moment komen alle spelers uit het verleden ook weer samen op één plek… Chris en Ana, Wardell, Hana en Gabriela… dit leidt dan tot een dodelijke confrontatie!

Nadat ik wist dat dit boek uitkwam wist ik ‘dit moet ik hebben en lezen’! Onlangs bekeek ik dan ook de film opnieuw, na twintig jaar niet leer gezien te hebben, en begon onmiddellijk erna aan het boek. Ik had heel hoge verwachtingen. En nu zit ik een klein beetje met een ‘verwachtingskater’… ik verklaar me nader:

Ik ging in dit boek met de verwachting dat het verhaal na de film verder verteld zou worden. Deels gebeurt dit ook maar niet zoals verwacht… ik heb enorm genoten van de stukken die zich in 1988 afspeelden en ook wat er dan uiteindelijk in het allerlaatste hoofdstuk, dat in 2000 gebeurt, verteld wordt. Maar de verhaallijn met Chris in Paraguay vond ik bijzonder langdradig en helemaal niets bijdragen aan de rest van het hele boek. Het boek is ook volgestouwd met gebeurtenissen. Gelukkig is het zodanig geschreven dat we de bomen door het bos zien en is het geen onherkenbaar kluwen geworden. Het overzicht tussen alle acties wordt goed behouden.

Nog iets wat heel hard in het boek een rol speelt is toevalligheid. Mensen uit het verleden die elkaar allemaal (terug) ontmoeten op hetzelfde punt en moment getuigt bijna van een onmogelijk toeval… het zorgt wel voor een van de betere actievolle momenten in het boek, dat wel!

Ik kijk wel uit naar de verfilming die er nu aan zit te komen, het gerucht gaat dat Adam Driver een jonge Neil McCauley zal spelen (en dus de rol van Robert De Niro over zal nemen) en waar ik echt benieuwd naar ben is wie de rest van de rollen zal innemen (zowel jonger als ouder) voor de film.

Ik heb zeker genoten van het boek maar ik had een zekere verwachting en die is niet compleet ingelost en als sommige stukken van het boek het leestempo vertragen heeft dat wel wat invloed op mijn score aan het boek (voor zover ik al een score wil geven aan boeken)!

Wat del heel hard in het boek duidelijk is, is het talent van Michael Mann om verhalen te vertellen! En voor wie fan is van zijn films, van Heat in het bijzonder, is dit boek zeker een aanrader!

English:

I had high expectations for Heat 2, after the success of the movie and the great cast in it. Written by Michael Mann with Meg Gardiner, who already wrote several thrillers, I was very excited to get into the story that is a sequel to movie as well as a prequel to events in that movie!

The story switches between events in 1988 where McCauley’s gang is planning a heist on a Mexican cartel while Hana is hunting a killer/rapist in Chicago. Wardell, the killer/rapist, gets wind of McCauley’s gang ànd his plans and starts following him, ultimately raining on McCauley’s parade and leading to a deadly confrontation.

In 1995/1996 Chris Shiserlis is the only survivor of McCauley’s gang, after the botched bank heist that left him hurt with a bullet. Neil McCauley saved his life but got killed by Hana. Now Chris is on the run and has to leave his wife and son. With the help from Nate he gets to Paraguay. There he’s integrated into a Taiwanese organisation, led by the Lui’s. He falls for Ana Liu, the daughter of the organisation’s big boss. He rises quickly into the organisation but notices that the Liu’s not only have to battle another organisation led by the Chen’s, but also each other, especially Ana.

All these people: Chris, Hana, Wardell and a girl called Gabriela will come together in 2000 in LA. They will all come head to head in a deadly confrontation!

As I said I had high expectations for this novel and they were partly met the way I wanted it but the book has a few minor points. Storytelling was amazing, which isn’t a surprise if you know Michael Mann has a say in it, but sometimes the pace was extremely slow and the events where Chris is in Paraguay felt redundant. The book is also a sum of coincidences, almost an unbelievable amount of coincidences! So I was very surprised that not all my expectations were met and that made for a lower score in this book than I thought it would have been… maybe having too many expectations isn’t always a good thing?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: