Ondergang: De Val van Habsburg in de Nederlanden (1648-1815)

  • Auteur: Edward De Maesschalck
  • Uitgeverij: Davidsfonds (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022 (eerste druk 2019)
  • Aantal pagina’s: 432
  • ISBN: 978-9022339114

Review:

Na de Tachtigjarige oorlog en na de Vrede van Munster, die de Nederlanden opsplitste in de Noordelijke en Zuidelijke, bleken de Noordelijke Nederlanden moegestreden. De Schelde was afgesloten waardoor Nederland (Noordelijke Nederlanden) hun Gouden Eeuw beleefden en wat later België zou worden kwam in Oostenrijkse handen, via de Habsburgers die hier nog de plak zwaaiden.

Eerst bleven we nog een tijd onder Spaans bewind met Filips IV en de laatste Spaanse Habsburger Karel II. Hun oorlog tegen Frankrijk laaide vurig op en zorgde voor de nodige doden op menig slagveld. Na de dood van Karel II, die geen opvolgers had, kwam de Zuidelijke Nederlanden dan uiteindelijk in Oostenrijkse handen, in Keizer Karl IV. Deze gaf de opdracht aan de landvoogden om deze contreien te beheren.

Na Karel IV kwam Maria-Theresia van Oostenrijk hier de plak zwaaien. Onder haar bewind werd de populaire Karel van Lotharingen hier landvoogd.

Tussen al de oorlogen en strijden door ontwikkelen zich de wetenschappen in deze tijden, maar ook literatuur en vooral kunsten zoals schilderkunst en beeldhouwkunst (in Barok en Rococo stijl)

En de eeuwige strijd tussen religies krijgt een nog grotere tegenstander in de vorm van de Verlichting!

Na de Franse Revolutie, en de onthoofdingen van Marie-Antoinette en Lodewijk XVI, komt Europa in een gans andere wereld terecht waarin Frankrijk heerst. Als ware despoten komen de verlichte geesten zich mengen in deze godsdienststrijd en sluit kerken en kloosters.

Uiteindelijk zal één man de wereld helemaal op zijn kop zetten, Napoleon Bonaparte, tot aan de Slag van Waterloo waar hij verslagen zal worden door de Engelsen, met hulp van Duitse, Nederlandse en Belgische troepen.

Maria-Theresia van Oostenrijk

Dit was het slotstuk in het vierluik geschreven door Edward De Maesschalck over de geschiedenis van ‘Vlaanderen’ (de Nederlanden en het latere België)! De boeken zijn als basis gebruikt voor de tv-serie ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ dat begin dit jaar op tv kwam.

Dit deel is in vergelijking met de voorgaande wat minder vlot leesbaar, vooral omdat er meer met cijfers werd gesmeten en omdat, zoals Edward zelf vermeld in zijn proloog, dit niet het tijdperk is waarin hij zelf gespecialiseerd is. Maar niettegenstaande dit heeft ie toch opnieuw een huzarenstukje afgeleverd en aangetoond hoe hard al deze gebeurtenissen hebben geleid tot de revolutie dat dan weer naar een onafhankelijk België zal leiden! Heerlijk toch, de geschiedenis! Benieuwd of hij nog een vijfde boek zal schrijven dat deze gebeurtenissen zal beschrijven uiteindelijk?

Herdruk naar aanleiding van het VRT programma Het Verhaal van Vlaanderen
Guillotine
Napoleon Bonaparte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: