Suske en Wiske 368: De Rookburgh Rookies

  • Bedenker: Willy Vandersteen
  • Scenarist: Peter Van Gucht
  • Illustrator: Luc Morjaeu
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij (strips)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9002276385

https://www.standaarduitgeverij.be/product/368-de-rookburgh-rookies-9789002276385/

Review:

Een genre waar ik nog te weinig rond las is het zogenaamde Steampunk genre. Vaak spelen deze verhalen zich af rond een fictieve (alternatieve) Victoriaanse Tijd (Industriële Revolutie) maar waar ‘moderne’ technologie wel reeds bestaat [voorbeelden zijn de Bioshock games of films zoals The League of Extraordinary Gentleman (ook gebaseerd op een graphic novel van Alan Moore) en Mortal Engines]

Dit genre komt nu ook aan bod in dit album van de helden Suske & Wiske.

Lambik nodigt Sidonia, Suske en Wiske uit voor een reisje naar het pretpark Phantasialand. Daar verblijven zij in het Rookburgh deel van het park, een deel waar technologie tot de Steampunk behoort. Als zij een attractie betreden komen zij plots terecht in het echte Rookburgh, een wereld waarin robots heersen en mensen als slaven in goorkoolmijnen werken. Enkel de kinderen kunnen zich via rioleringen en buizen verschuilen en leiden een opstand tegen An Traciet, leider van de robots. De robots leven van stoom die met de goorkool wordt opgewekt en de rijke bevolking leeft in ballonnen boven de stinkende smog.

Met de hulp van Suske & Wiske zullen zij de opstand een tandje hoger zetten en proberen de wereld te ontdoen van stoom, robots en de vreselijke vervuilende smog! Maar makkelijk zal dit niet gaan want de robots zijn haast onverwoestbaar!

Heerlijk toch zo’n steampunk verhaal! En intussen krijgen we ook nog eens een verhaal waarin klimaatproblematiek een rol speelt. Was het maar in de realiteit ook zo makkelijk om ‘clean energy’ te creëren!

Futuristisch kan je dit verhaal zeker noemen en ik ben ervan overtuigd dat dit voor de fans van het genre zeker een top strip zal zijn! Ik heb er alvast van genoten! Maar ik denk ook dat wat oudere lezers van S&W dit iets minder zullen kunnen smaken.

Het leuke is alvast dat de scenaristen van Suske en Wiske zichzelf vaak wel blijven uitvinden om hun lezers altijd iets nieuws te bieden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: