Hoe je vader te verliezen

  • Auteur: Tine Bergen
  • Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 263
  • Coverontwerp: Koen Surmont (windwaait.be)
  • ISBN: 978-9401490559

Review:

Kan je iemand meerdere keren verliezen? Rouwt iedereen op dezelfde manier?

Luka woont in Barcelona, vervreemd van zijn familie in België. Als zijn beste vriend Gijs hem laat weten dat zijn vader is gestorven vraagt hij zich af waarom zijn familie niks heeft laten weten. Hij moet dan ook eerst zien eer hij kan geloven en keert terug huiswaarts waar al snel blijkt dat niet iedereen in zijn familie op dezelfde manier met de dood omgaat.

Terwijl hij moet leren omgaan met het verlies en terwijl hij de communicatie met zijn zus Ellis moet hernieuw uitvinden, krijgt hij het nieuws dat zijn ex-vriendin intussen zwanger is van zijn baby. Dood en nieuw leven staan dicht bij elkaar op dat moment en de enige die het daar lastig mee heeft is Luka!

Dit boek is me door uitgeverij Lannoo aangeboden geweest en ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat de mensen van de uitgeverij mij kennis hebben laten maken met dit boek van Tine Bergen. Toen ik ook nog eens de mooie woorden op de flaptekst las van andere reviewers, waarvan enkele intussen ook al vrienden zijn geworden, wist ik dat dit boek wel iets voor mij zou zijn. En dat is het ook: een prachtig stukje proza over verlies, rouw en relaties tussen mensen.

Tegelijkertijd is het verhaal herkenbaar voor iedereen. De pijn die ontstaat bij het verlies van iemand dierbaar, de vreugde maar ook angst bij het nieuwe leven dat zich aankondigt, de wereld om je heen die inkrimpt maar ook weer uitbreidt, het gebrek aan degelijke communicatie tussen mensen, dicht of veraf! Iedereen weet zich wel ergens ik dit verhaal te herkennen. En dat is de sterkte van dit boek en van de schrijfster die haar eigen ervaringen danig kan overbrengen dat we meeleven in de situatie waarin het hoofdpersonage zich bevindt.

Dit is alvast een prachtig boek waarin de mens centraal staat! Ik weet alvast dat ik nu op zoek moet naar andere boeken van Tine Bergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: