William Warwick 3: Een oogje dicht

  • Auteur: Jeffrey Archer
  • Uitgeverij: HarperCollins Holland (Vlaanderen)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 318
  • Originele titel: Turn a Blind Eye (2021)
  • Vertaling: Joost van der Meer & William Oostendorp
  • Coverontwerp: Villa Grafica
  • ISBN: 978-9402712087

Review:

Een oogje dicht’ is reeds het derde boek in de William Warwick-reeks van Jeffrey Archer en gaat gewoon verder in het verhaal waar het in het vorige boek ‘In het volle zicht’ stopte.

Warwick is gepromoveerd tot inspecteur en krijgt van zijn chef, Hawksby (aka The Hawk), de opdracht om undercover te gaan om de corruptie bij de London Met (Londense politie) aan te kaarten. Hij en zijn team richten hun pijlen op Jerry Summers, een jonge agent die er nogal een luxueus leventje op nahoudt.

Intussen start de rechtszaak tegen drugsbaron Assem Rashidi. Williams vader én zus staan lijnrecht tegenover Rashidis advocaat, Mr. Booth Watson, die al eerder een groot tegenstander van Warwick verdedigde, Miles Faulkner. Die laatste is intussen overleden en begraven, dus dat is een zorg minder voor de politie van London.

Algauw blijkt dat Booth Watson en Rashidi heel wat kaarten achter de hand hebben tijdens de rechtszaak waardoor de kansen van Rashidi om weg te komen met zijn criminele activiteiten groter worden. William moet jongleren tussen zijn undercover project en het proberen bewijzen vinden voor Rashidis misdaden. En intussen blijkt dat meerdere collega’s wel bereid zijn een oogje dicht te knijpen als het op bepaalde misdaden gaat.

Intussen kregen de boeken rond William Warwick in de Nederlandse vertaling een upgrade en een nieuw design (ook de twee eerder verschenen boeken kregen een gelijkaardige look) en werd de oorspronkelijke titel van het derde boek (Door de Vingers) veranderd (naar de huidige titel: Een oogje dicht)! Voor mijn collectie is het jammer dat het design wat veranderd is maar ik geef toe dat ik het wel een heel verfrissende look vind.

De verhalen rond William Warwick zijn naast spannend ook enorm heel aangenaam en vlot te lezen en al vanaf boek 1 ben ik een fan van de reeks. Er gebeurt zoveel in de boeken, met verschillende verhaallijnen die elkaar kruisen, en er is de rode draad doorheen de reeks vanaf boek één rond de figuur Miles Faulkner (en diens vrouw Christina en natuurlijk de kunstcollectie van beide) die blijft verdergaan en die telkens opnieuw zorgt voor de nodige kopzorgen voor William en zijn team. Intussen heeft William er nog een aartsvijand bij gemaakt in de vorm van drugsbaron Rashidi. En iets doet me vermoeden dat Warwick nog wel een aantal vijanden bij zal maken in de komende delen van de reeks. Wat de reeks ook heel aangenaam maakt om te lezen is de figuur van Mr. Booth Watson, de advocaat van de duivel (letterlijk in sommige gevallen)! Hij zorgt niet alleen voor de nodige commotie in het verhaal (en de rechtbank) maar ook voor een komische noot in deze verhalen. Als een sluwe vos in het kippenhok slaat Booth meedogenloos om zich heen en laat geen pluim heel van zijn tegenstanders.

Archer hoort tussen het rijtje schrijvers waaronder Le Carré, Ludlum, Silva en Fleming ook toe behoren. Het is een plezier om de boeken rond William Warwick op te pikken en te verdwalen in het Londen van de jaren tachtig.

English:

Turn a blind Eye is the third novel in the William Warwick series by Archer. The fun thing about these books is that they continue the stories told in the first two books, with Warwick’s main enemies keeping at it to make Warwick’s life a living hell, or at least trying to. But at the same time we get to see Warwick and his team in new situations, this time they have to go undercover to prove that a few rotten eggs are amongst the London Metropolitan Police. One of these police agents, Jerry Summers, is being scrutinised in particular.

And the one returning factor in these novels is the court of justice and the trials. And of course the lawyers, Warwick’s father, Sir Julian and his sister Grace, against Mr. Booth Watson!

This is another great story from a storyteller who can easily be put between writers such as Robert Ludlum, Ian Fleming, John le Carré or Daniel Silva!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: