Keller Brik 2: Nachtstad

  • Auteur: Wouter Dehairs
  • Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 367
  • Coverontwerp: DPS Design & Prepress Studio
  • ISBN: 978-9401479738

https://www.lannoo.be/nl/nachtstad

Review:

Winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs 2021!!

Keller Brik is terug in het tweede boek van de serie rond de privé detective en zijn ietwat excentrieke assistente, Gwen. Deze keer is de inzet nog hoger dan in het vorige verhaal, hoewel een moord niet de aanleiding is van een nieuwe zaak.

Keller krijgt bezoek van de Brusselse minister-president, Paul Deman, die hem vraagt naar een foto van Kellers vriendin, Marinova, die een fototentoonstelling had in de Bozar. Op die foto meent Deman zijn verdwenen vrouw te herkennen. Hij huurt Keller dan ook in om de zaak te onderzoeken. Maar voor Keller het goed en wel beseft zit hij verwikkeld in een vreselijke zaak en wordt hij bespeeld door alle partijen die in de zaak verwikkeld zijn. En dan blijkt ook nog eens het lijk van mevrouw Deman dood gevonden te worden, samen met het lijk van haar minnaar.

Intussen krijgt ook Gwen haar eerste zaak toegewezen, weliswaar na protest van Keller. Maar hij legt zijn vertrouwen in dat van Gwen die zich volop smijt op de verdwijningszaak van Ellen Malfroidt. Ellens pleegmoeder huurt Keller, en Gwen dus, in om op zoek te gaan naar het meisje. Zij is nogal een probleemkind dat vaak in instellingen heeft gezeten maar er ook genoeg uit is ontsnapt om te gaan feestvieren. Maar nu is ze niet meer terug gekomen. Als Gwen op onderzoek uittrekt blijkt deze zaak nogal dicht te komen bij haar eigen verleden en moet ze trachten de zaak op te lossen zonder zichzelf te verliezen in dat verleden.

Gwens methoden zijn ook vaak een kopzorg bij voor Keller, die ook op dat moment worstelt met het nieuws dat zijn vader gestorven is en dat zijn moeder besloten heeft om naar haar land van herkomst, Oostenrijk, terug te verhuizen. En net op dat moment blijkt ook nog eens een virus vanuit China Europa binnen te dringen, met een dreigende lockdown die achter de hoek komt piepen.

Dit boek bouwt mooi verder op het voorgaande verhaal, De Graffitimoorden, waarbij de vader van Keller in het ziekenhuis in een vegetatieve status ligt te verkommeren en Kellers relatie met zijn ouders nogal precair te noemen is. De dood van zijn vader én de zorgen die hij heeft rond Gwen en haar verleden zijn op zich al een groot deel van het verhaal. Wat ook in dit boek terug komt is de rol dat de stad Brussel in het boek speelt. Wouter beschrijft de stad als een donker onfraai stukje België maar hoewel er onfrisse zaken gebeuren in de metropool is en blijft er het respect voor de stad waar ook zoveel moois te vinden is! Net zoals in het voorgaande boek is de stad Brussel echt het hoofdpersonage in zijn boek(en)!

Naast het feit dat het een spannende thriller is dat heel goed is opgebouwd en je meetrekt in de donkerste krochten van de stad en de hoofden van de slechteriken in dit verhaal is het ook nog eens een pageturner van formaat. Het verhaal komt wel iets trager op gang dan het voorgaande en het duurt wel even vooraleer je de twee verhaallijnen naast elkaar kan volgen.

Het boek biedt ineens ook heel wat achtergrond voor Gwen, waarvan we al wisten dat haar verleden niet zo fraai was. In dit boek leren we de achtergrond kennen van dit verleden.

Het boek is zoals gezegd heel goed opgebouwd en als ik dan misschien een klein puntje van kritiek kan geven is dat de reeks toevalligheden op het einde iets te gemakkelijk overkomen om de zaken dan op te lossen. Niet dat ik niet smulde van de afwikkelingen maar te veel toeval is ook niet altijd ideaal om een verhaal af te werken. Nogmaals: klein puntje van kritiek!

En misschien heb ik het mis maar heeft Wouter daar een kleine verwijzing van Schild en Vriend verwerkt in zijn boek?

Intussen is zijn derde boek ook uitgegeven en ligt die al klaar op mijn nachtkastje.

De auteur ✍️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: