Voor Blake & Mortimer: De ‘U’ Straal

  • Bedenker/Illustrator: Edgar P. Jacobs
  • Uitgeverij: Uitgeverij Blake & Mortimer (Studio Jacobs – Dargaud-Lombard nv)
  • Originele titel: Le Rayon “U” (1967)
  • Vertaling: Van Der Heide Producties
  • Jaar uitgave: 2020 (origineel 1974 album)
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9067370554

Review:

De eerste Belgische sciencefiction strip, geschreven en getekend door Blake & Mortimer tekenaar Edgar P. Jacobs was me al lang ontgaan totdat er onlangs een vervolg verscheen, De Vuurpijl (later meer daarover!) en ik niet anders kon dan deze eerst te lezen vooraleer ik het vervolg las natuurlijk. Een vervolg op een strip na tachtig jaar, dat is bijna ongezien! Maar het bewijst dat strips en oude verhalen nog steeds leven!!

Dus ik begon met De ‘U’ Straal en ontdekte een fascinerend verhaal over een groep wetenschappers en ontdekkingsreizigers die samen op zoek gaan naar een stof genaamd ‘uradium’ (anders geen verwijzing naar uranium 😅)

In het keizerrijk Austradië (moet ik het zeggen?) ontvangt de Keizer Babylos III een boodschap van zijn spion, Dagon, die op missie is op vijandelijk gebied in Norlandië (yep!) dat de proefnemingenmet de ‘U’ Straal succes waren en dat er een expeditie komt naar ‘De Zwarte Eilanden’ om op zoek te gaan naar uradium. De Keizer beveelt Dagon de expeditie te saboteren en dat geen van de deelnemers terug mag keren.

Dagon neemt de plaats in van een piloot en dropt Majoor Walton en zijn bediende Adji, Professor Marduk en de dochter van zijn onderzoekscollega Sylvia, Sergeant MacDuff en Lord Calder op de Zwarte Eilanden en vertrekt dan terug, hen achterlatend. Het eiland zelf bevat het één na het ander gevaar waardoor het leven van de reizigers meermaals bedreigd wordt. Van prehistorische dieren en mensapen tot een volledige beschaving (vergelijkbaar met de Azteken) worden ze van het ene gevaar ik het andere gegooid. En dan is de oorlog op het uradium nog niet echt begonnen!

Wat begint als een spionageverhaal in een alternatieve wereld dat bomvol technisch vernuft zit (dingen die tachtig jaar geleden onmogelijk leken maar intussen echt ontwikkeld werden) komen de helden terecht op een heel primitief eiland waar ze hun overlevingstechnieken moeten toepassen met de weinige mogelijkheden die ze hebben.

Het is een fantastisch verhaal dat vergelijkbaar is met veel sci-fi films uit de jaren vijftig en zestig.

Ik verwijt het echter een tweetal dingen: je wordt van het begin af aan in het verhaal geworpen zonder echte achtergrond, iets wat tegenwoordig in strips niet meer zou kunnen) en de titel doet niet echt veel eer aan aan het verhaal zelf aangezien de ‘U’ Straal niet uitgelegd wordt noch echt veel aan bod komt…

Voor liefhebbers van de aloude sci-fi films zoals ‘The Lost World’ of Jules Verne’s Journey to the Center of the Earth!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: