De Bourgondiërs theatershow met/van/door Bart van Loo

Gisterenavond heb ik mijn man meegesleurd naar de voorstelling van Bart Van Loo waarin hij voluit vertelt over… De Bourgondiërs, hoe kan het ook anders! Na het boek gelezen te hebben en de podcast beluisterd te hebben (waarlijk aanraders!!) kon ik dit niet missen natuurlijk.

Dit evenement ging door in Antwerpen in de prachtige ‘De Roma’, in de groote zaal! Het was de eerste keer sinds de coronauitbraak dat we nog eens een dergelijk evenement hebben bijgewoond… spannend dus!

Wie mij een beetje kent of wie mij via de social media volgt weet intussen dat ik 1. een grote fan ben van het boek en 2. dat dit boek de start is geweest voor een nieuwe passie van me, een fascinatie voor alles geschiedenis… En ik spring intussen af en toe tussen tijdperken en tussen landen in maar vaak kom ik graag terug naar de eigen streek… en ik ben er van overtuigd dat mijn volgers in de (nabije) toekomst nog wel een aantal boeken zullen zien passeren die deze en andere tijdperken zullen omvatten…

Nu, Bart Van Loo is een begeesterd spreker die dat met een passie en liefde voor zijn vak en onderwerp doet en dat met vuur op het podium brengt. Twee uur lang heeft ie zijn boek De Bourgondiërs in het kort uitgelegd… ik zou uren naar die man kunnen luisteren en ik krijg maar geen genoeg om ervan te horen hoe Filips de Stoute de eerste Bourgondische hertog werd, hoe zijn zoon Jan zonder Vrees op de brug van Montereau vermoord werd door zijn Kozijn, de Franse kroonprins. Hoe de zoon van Jan, Filips de Goede, het banket van de Fazant gebruikte om propaganda te voeren voor zijn nakende kruistocht én hoe Karel de Stoute dood werd teruggevonden, aangevreten door de wolven, in het ijs en in de sneeuw in Nancy…

Heerlijk toch, de geschiedenis! Heerlijk toch om de passie voor die liefde zo mooi verwoord te zien én dat met zoveel humor naar voren gebracht te zien worden…

Bart zal intussen misschien wel horendol zijn geworden van de vele keren dat ik vol lof over zijn boek (en podcast) heb gesproken… of misschien net niet? (Een beetje lof mag toch wel?) maar ik wil hier nog één keer (en ik vermoed dat het niet de laatste keer worden zal), nog eenmaal een dank u wel in de groep smijten… voor zoveel passie, voor zoveel vuur, voor zoveel inspiratie én om mij (en vele anderen met mij als ik zag hoe vol de zaal zat) mee te sleuren naar de Middeleeuwen, naar de tijd van toen, naar een etymologische oorsprong maar vooral naar de Bourgondiërs!

Buiging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: