De Robbedoes Vrienden 1. Een Robbedoesvriend is moedig en eerlijk

  • Scenario: Jean-David Morvan
  • Illustrator: David Evrard
  • Uitgeverij: Dupuis (Standaard Uitgeverij strips)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Originele titel: Les Amis de Spirou
  • Vertaling: The House of Boom!
  • Aantal pagina’s: 72
  • ISBN: 978-9031449689

https://www.standaarduitgeverij.be/de-robbedoesvrienden-eens-in-het-verzet-beseften-ze-niet-dat-ze-met-de-dood-aan-het-spelen-waren/

Review:

In dit eerste deel van een nieuwe strip, gebaseerd op waargebeurde feiten, leren we een clubje kennen, De Robbedoes Vrienden. Deze rakkers zijn allemaal fan van het weekblad Spirou/Robbedoes en halen allerlei ratsen uit. Maar bovenal staat de Erecode van de Vrienden: tien regels over moed, hulpvaardigheid en vechtlust.

Als zij op één van hun tochten door Marcinelle (nabij Charleroi) getuige zijn van de deportatie van een Joods gezin, en van de moord door de Duitse troepen op iemand die probeert te ontsnappen, staan ze verstomd toe te kijken. Zij vinden na het vertrek van de SS een meisje dat is kunnen ontsnappen en helpen haar om verborgen te blijven en uit de handen van de Duitsers te blijven. Zij kan in een hotel verblijven.

De Robbedoes Vrienden nemen haar op in de groep en samen beginnen ze een verzetsgroep. Eén van hun acties wordt het tekenen van een eigen (verzets)strip en de verdeling ervan in Marcinelle. Maar de Duitsers en vooral de fascistische groepering Rex liggen op de loer.

In 1944 zien we twee mannen staan voor twee grafstenen… Jean Doisy en een pastoor. Via hen komen we te weten dat in de twee graven twee Robbedoes Vrienden begraven liggen, gesneuveld door hun verzet. Jean Doisy vertelt zijn verhaal aan zijn vriend en voelt zich schuldig voor de erecode die hij opstelde toen hij redacteur werd van Spirou/Robbedoes.

Een aangrijpende strip is dit wel. En de tekeningen zijn prachtig gedaan! Het feit dat dit gebaseerd is op waargebeurde feiten maken de strip nog aangrijpender. Het enige dat ik een beetje storend vond was het verspringen van het verhaal van de jongeren naar dat van Doisy… maar op zich een heel mooie strip! Benieuwd naar deel 2 (en naar hoeveel delen dit uiteindelijk zal tellen)

https://www.dupuis.com/de-robbedoesvrienden/bd/NL/de-robbedoesvrienden-nr-1-les-amis-de-spirou-de-robbedoesvrienden-1/94643

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: