Booktour: Witte Muren

  • Auteur: Hanneke Simons
  • Uitgeverij: Godijn Publishing
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 191 (Tolino e-reader)
  • Coverontwerp: Imber Studio
  • ISBN: 978-9464640809 (e-book: 978-9464640816)

Review:

Na een oproep van auteur Hanneke Simons om deel te nemen aan de booktour voor haar debuutroman werd ik één van de uitverkorenen die haar boek De mochten lezen en recenseren in de maanden maart en april. Ik las het boek intussen en vandaag, vrijdag 10 maart 2023, is het mijn dag dat ik mijn review op de wereld loslaat!

1942-1943 de Tweede Wereldoorlog, in dit tijdperk situeert zich het verhaal dat Hanneke schreef.

Alexander de Raaf ondergaat een zelfmoordpoging maar overleeft dit. Ten gevolge hiervan wordt hij in een rusthuis (niet voor oudjes wat ze in België ook rusthuis noemen) opgenomen om te herstellen en om te proberen zijn geheugen terug te krijgen. Dat verloor hij na de val die hij maakte tijdens zijn suïcidale poging.

Abel, een Joodse man, is verbonden met Alexanders verhaal. Abels ouderlijk huis wordt omgetoverd en omgebouwd tot het tehuis waar Alexander, Fransiska en Dierk verblijven. Abels verhaal wordt verteld vanaf 1942, waar hij samen met Dokter Walther Heimann mensen verbergt op zolder. Maar niets is wat het lijkt.

Alexanders zoektocht naar de waarheid en naar zijn geheugen brengen hem langs tunnels en in het huis naar plekken waar de waarheid niet altijd zo rechtstreeks te vinden is. Wie is Lex en waarom krijgt hij van die eigenaardige briefjes?

Hanneke zet je het ganse boek op het verkeerde been en leidt haar lezers in een wirwar van krochten en gedachten waardoor je zo verwonderd bent over wat er nu echt aan de hand is.

Dit is niet zozeer een oorlogsverhaal, maar wel een verhaal over mensen die getekend zijn door de oorlog en die op zoek gaan naar zichzelf, naar een waarheid en naar wie ze nu echt kunnen vertrouwen. Want verraad is nooit veraf!

Het personage Alexander zit gevangen in het huis, tussen die witte muren, maar ook in zijn eigen hoofd, zijn eigen witte muren waar hij steeds opnieuw tegen botst en zijn herinneringen maar niet kan vinden. Beetje bij beetje worden deze muren echter gesloopt en krijgt hij een zicht op wat hem is overkomen en waarom hij die zelfmoordpoging onderging.

Het boek begint wel redelijk warrig en je vraagt je dikwijls af wat er nu eigenlijk aan de hand is maar je blijft wel geboeid doorlezen want je wil echt te weten komen wat er aan de hand is, wat de waarheid is die schuilt tussen die vier muren. De flashbacks van Abel maken het verhaal duidelijker en completer, in tegenstelling tot Alexanders wirwar in zijn hoofd.

In oorlog kent men geen vrienden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: