De Meisje

  • Auteur: Jaouad Alloul
  • Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 271
  • Coverontwerp: KaaTigo BVBA
  • ISBN: 978-9401486217

Review:

Ik waande me in een film… een film waarin ik geen moslim was, maar een artiest die zijn dagen vulde met de liefde te bedrijven met zoveel mogelijk mannen.

Ik heb de eerste zin van mijn review al tien keer gestart om dan alles opnieuw te wissen om dan opnieuw te beginnen maar uiteindelijk komen woorden te kort en start ik dan maar op deze manier… Sprakeloos! Wat een emotionele rollercoaster godverdomme!

I feel Love

Mensen uit de queer-community weten vaak allemaal hoe het is op te groeien op zoek naar zichzelf en niet wetende hoe de mensen rondom zullen reageren als je je coming-out (ooit) doet… niemand, noch uit katholieke, noch uit moslim of enig ander religieuze gezinnen. Zelfs zij die zonder religie opgroeien hebben geen zekerheid op een neutrale en/of positieve reactie…

Jaouad Alloul die ik sinds kort via televisieprogramma’s zoals onder andere ‘Een Nacht in het Museum’ met Thomas Vanderveken en via zijn deelname in ‘De Slimste Mens’ leerde kennen schreef een boek over opgroeien, onzekerheid en over die onwetendheid over hoe de mensen rondom je zullen (re)ageren als ze te weten komen wie je echt bent.

Idriss is zoon van een Marokkaanse vader en moeder, met één oudere broer en vijf zussen. Met Aïchia heeft hij de beste band als kind, want zij zijn qua leeftijd het dichts bij elkaar. Zij beschermt Idriss dan ook op school als hij gepest wordt… en dan geeft ze hem de niet mis te verstane boodschap: ‘gedraag je mannelijker.’ Want Idriss is een buitenbeentje, hij is anders. Maar hij is ook moslim en anders zijn, homo zijn, is niet mogelijk. Hij denkt dat hij een meisje wil zijn want dan kan hij wel op jongens verliefd worden.

Idriss’ moeder sterft als hij vijftien is en dan stort zijn wereld helemaal in en wordt de zoektocht naar zichzelf overschaduwd door het gemis van de belangrijkste persoon in zijn leven.

We gaan in het boek verder met Idriss’ jeugd en zijn vriendschap met Kristof, die twee moeders heeft en die Idriss duidelijk maakt dat hij zichzelf moet zijn. Een vriendschap die hem zal helpen een keurslijf te ontsnappen thuis. Maar ook dan loopt het fout… hij stort zich in een relatie, in het nachtleven en in drugs en verkeerde toxische vrienden. Hij gaat een liefdeloos huwelijk aan en het leven wordt een groot drama. Waar hij zijn weg zoekt, geraakt hij het almaar meer kwijt. En toch is zijn vrijheid belangrijker.

En die vrijheid zal hem ook breken en terug heropbouwen. Want hoewel dit boek een dieptepunt kent (voor Idriss, niet voor ons lezers) straalt het vol hoop. Hoop van verzoening, hoop voor een leven van vriendschap en liefde en voor het lijmen van gebroken dromen.

Hoewel dit Jaouads eerste boek is ben ik instant fan! De man zelf is naast zijn kleurrijke zelve ook een pracht om naar te luisteren! En dat straalt door in zijn boek! Ik vermoed dat hij eigen ervaringen heeft beschreven in dit boek (en eerlijk gezegd, er zijn er bij die ik vanuit mijn eigen ervaringen herken… zoeken naar jezelf is universeel) en ik hoop van harte dat hij een Kristof in zijn leven had/heeft. Ik wens iedereen een Kristof!

De tekst van Jaouad is trouwens ook doorspekt met Arabische zinnen… en hoewel ik vermoed dat geen enkele Marokkaan me zal begrijpen als ik ze luidop zou uitspreken (me zal uitlachen hoogstwaarschijnlijk 🙈) en hoewel ik ze niet kan vertalen, toch kon ik uit context halen wat er werd gezegd.

Soms hartverscheurend, soms grappig, soms sexy maar vooral heel goed!

Nu ga ik even een traantje deppen en even uit mijn sprakeloosheid te geraken. Damn, wat een mooi boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: