De Geuzen 10. De Wildeman van Gaasbeek

  • Bedenker/Illustrator/scenarist: Willy Vandersteen
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij (strips)
  • Jaar uitgave: 2021 (origineel 1990)
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 9789002163487

Review:

Het allerlaatste album in de reeks rond De Geuzen en de gebeurtenissen in de Nederlanden tijdens de Spaanse overheersing.

Deze keer komen onze helden terecht in Gaasbeek, alwaar ze kennis maken met de gravin Darnesse, die in het Kasteel van Gaasbeek woont waar ooit de graaf van Egmont woonde, voor zijn dood op het schavot aan de hand van de hertog van Alva.

Haar man stierf tijdens de slag in Jemmingen en sindsdien woont zij alleen, met een aantal trouwe gedienden waaronder haar jachtopziener en koetsier Evrard.

Al snel blijkt dat in de streek een wildeman rond loopt, Ursus. Daar bestaan een aantal legendes over en er wordt ook wel beweerd door kwatongen dat hij agressief zou zijn. Maar als de gravin een val doet met haar paard tijdens de jacht is het Ursus die haar echter redt van een aanval van een beer.

De stroper Baldwin heeft nog een rekening te vereffenen met de gravin en gebruikt de wildeman als middel om aanslagen op haar te plegen. Als de baljuw een jacht inzet op Ursus en deze wordt gevangen, met hulp van Tamme en Hannes, wordt een tribunaal opgestart. De gravin laat de wildeman echter vrij en zij wordt dan in zijn plaats terecht gesteld. Maar dan komt Maldor met bewijs aanzetten dat Ursus misschien toch niet die wildeman is die zij allemaal beweren dat hij is.

Het verhaal kent dan plots een wending als een legertje roodrokken het kasteel van Gaasbeek belaagt en wil plunderen. Plots zit iedereen gevangen en moeten zij vechten voor hun leven. Hulp is echter onderweg!

Dit is jammer genoeg het allerlaatste avontuur van Hannes en Veerle en Tamme. Tien albums werden we dankzij hun verhalen ingelicht over de situatie hoe het er toen aan toeging en hoe het leven was onder de Spaanse bezetters, terwijl een godsdienstoorlog woedde en de ene na de ander terechtstelling werd uitgevoerd. De wreedheden bespaarde Vandersteen ons grotendeels maar toch was ook via deze stripalbums duidelijk dat dit niet de meest aangename tijd was om te leven, zeker als protestant. De strips waren geen verheerlijking van enige godsdienst maar gaf wel aan dat er strijd werd gevoerd en dat aan beide kanten enerzijds verliezen waren maar ook wreedheden werden toegepast.

We leerden geuzen, bosgeuzen en watergeuzen kennen en zagen de hertog van Alva, Willem van Oranje en menig ander strijders verschijnen!

Jammer dat het hier stopte. Misschien moet er wel eens een nieuwe reeks over deze tijd getekend worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: