De Geuzen 9. De Nacht van de Satanszoon

  • Bedenker/Illustrator/scenarist: Willy Vandersteen
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij (strips)
  • Jaar uitgave: 2021 (origineel 1989)
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9002163432

Review:

Als een Spaans detachement zich in het dorp vestigt, zijn de zenuwen bij de geuzen gespannen. De Spanjaarden zelf mijden de bossen wegens de ongrijpbare bosgeuzen maar in het dorp heeft commandant Vasquez een rekening met de geuzenbazen te vereffenen, vooral Hannes die verantwoordelijk is voor de dood van Vasquez’ broer een jaar ervoor.

Vasquez smeedt een plan met de satanszonen, een groep gedeserteerde Duitse huurlingen die de streek al even onveilig maken. Deze satanszonen vallen enkele boerderijen aan en vermoorden er de boeren terwijl ze met de buit vluchten. Hannes en Tamme brengen een troep geuzen samen en ze gaan op jacht naar de satanszonen. Tamme weet, door een list, hun schuilplaats te ontdekken. Na een gevecht worden vijf van de zes moordenaars gedood en lijkt de streek terug veilig.

Echter moeten Hannes, Tamme en Veerle vluchten naar de bosgeuzen, waar Ulrich de plak zwaait met zijn vrouw, de genezeres Nelle. Onder de bosgeuzen heerst echter een tweestrijd tussen de volgers van Ulrich en een groep die zijn methodes niet meer kunnen verdragen. Ook Hannes komt in conflict met Ulrich, maar Nelle kan het gevecht doen stoppen door enkele schapen te doden en het op de laatst overgebleven gevluchte satanszoon te steken.

Hun verblijf bij de bosgeuzen verloopt heel gespannen en als een konvooi Spanjaarden langsbij komt wil Ulrich deze overvallen maar Maldor raadt dit af, zolang de Spanjaarden in het dorp zijn. Zij zouden zich wreken op de dorpelingen. Ulrich, onder invloed van Nelle, doet echter toch een uitval op het konvooi, maar deze mislukt.

Veerle heeft intussen een zigeunerkind kunnen redden van een roedel wolven en maakte kennis met diens leider. Hij vertelt het verhaal dat zij bohemers vroeger dieven en oplichters waren maar dat zij het roer willen omgooien.

Als Ulrich zich ook nog eens aan Veerle wil vergrijpen maar verhindert wordt door de andere bosgeuzen, lopen de gemoederen verder op in het kamp. Nelle vindt dat de geuzen moeten verdwijnen en smeedt een plan. Veerle zal als eerste moeten gaan!

Spannend en met heel veel intriges, zo hebben we het graag! Vandersteen op zijn best. Hierna nog één Geuzen album…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: