De Geuzen 4. de Rattenvanger

  • Bedenker/Illustrator/scenarist: Willy Vandersteen
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij (Strips)
  • Jaar uitgave: 2021 (origineel: 1987)
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9002157417

Review:

Na hun avonturen met Flodderbes, de Heks komt Hannes terug in Schalkendael en Bierbeke om te trouwen met zijn Veerle. Net als hij haar hand vraagt aan haar vader, komt Tamme binnen om te zeggen dat een losgeslagen groep gedeserteerde Spaanse soldaten aan het plunderen is geslagen.

Als ze aan de vervangende baljuw om hulp vragen weigert deze en staan zij er alleen voor. De voorbereiding om hun dorp te verdedigen starten.

Intussen komt Ariaan de rattenvanger net aan en helpt deze Kate van haar rattenplaag af. Beide vallen als een blok voor elkaar maar dat is niet naar de zin van Wilbert, haar rentmeester.

Hannes en Tamme gaan te paard op zoek naar de groep soldaten om hun sterkte in te schatten maar zij worden ontdekt en moeten vluchten. Hannes paard wordt echter door een kogel getroffen en hij dient te voet verder te gaan, dus beslist hij via het moeras te gaan. Maar daar ziet hij een groene dame staan, Groene Greet. Zij was een heks die door verdrinking werd vermoord en een vloek had uitgesproken over Bierbeke. De kinderen van het dorp zouden nooit meer veilig zijn. En dan verdwijnt een meisje.

Als de stad belegert wordt, beslist Veerle de kinderen in veiligheid te brengen, langs het moeras. Maar zij wordt ook ontdekt door de Spanjaarden. Ariaan kan echter de kinderen helpen, hoewel Veerle dan denkt dat hij Groene Greet is.

Er heerst een dodelijk gevecht en een sluipend wantrouwen in Bierbeke en Hannes en de andere Geuzen moeten ferm van zich afbijten om deze strijd te winnen!

Deze keer krijgen we een veel realistischer beeldverhaal (hoewel Knullu, Dostranamus, Khonae en de elfjes een rol spelen zijn deze meer naar de achtergrond verdreven)

Vandersteen wist ook dat kinderen aanvallen genoeg emotie teweeg kon brengen maar hij heeft in dit album zeker geen kinderen enig leed doen lijden. De angst dat het kon gebeuren was al genoeg, zo te zien!

Het blijft op vele vlakken typisch Willy Vandersteen (historische elementen, de prachtige tekeningen en verraad)

Rattenbol en Alexis komen vanaf nu niet meer voor in de verhalen, noch Pajella.

Het album zelf neemt zijn inspiratie ook bij de Rattenvanger van Hamelen en bij Pieter Breugels Boerenbruiloft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: