Waar we niet over praten

  • Auteur: Tracey Lien
  • Uitgeverij: Uitgeverij Signatuur (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Originele titel: All That’s Left Unsaid (2022)
  • Vertaling: Mary Bresser
  • Omslagontwerp: Charlotte Phillips at HQ
  • ISBN: 978-9056727260

Review:

Dit boek verschijnt in het Nederlands op 7/03/2023! Ik had het geluk al een vooruitexemplaar te lezen. Er was nadien ook een samenkomst met dé plezantste leesclub waarbij we dit boek hebben besproken met een aantal bookstagrammers én met Ilse van Standaard Uitgeverij! Dit event ging door in Antwerpen, in boekhandel Luddites (Hopland 34)

De familie Tran rouwt om de dood van Denny, zoon van een naar Australië uit Vietnam gevlucht koppel en jongere broer van Ky Tran, journaliste in Melbourne die haar wijk in Sydney dan weer ontvlucht is om daar te studeren en te werken.

Haar wijk in Sydney is Cabramatta, waar heel veel Vietnamese families zich hebben gesettled na de Vietnamoorlog. Maar inde jaren 90 woedt daar echter een enorme drugsgolf en die achtergrond dient dan ook voor dit boek.

Het is 1996 en Ky (gelezen Kie, niet Kai) komt uit Melbourne terug om de begrafenis bij te wonen van haar broer, die in een vol restaurant werd gedood. Maar niemand die daar aanwezig was heeft (zogezegd) iets gezien. Denny was er nochtans met vrienden zijn ‘graduation dinner’ aan het vieren, met een van de leerkrachten van de middelbare school. Maar iedereen beweert niks te hebben gezien. Iets wat Ky niet kan begrijpen en ze besluit haar journalistieke skills te gebruiken om op onderzoek te gaan. Als ook nog eens blijkt dat er geen autopsie werd uitgevoerd begint de frustratie op te bouwen.

En dan volgt een reeks aan getuigenissen van elke aanwezige. Heel mondjesmaat en heel geleidelijk aan komt de waarheid naar boven en één voor één kan Ky de getuigen aanmanen tot praten, moeilijk gaat ook, en kan ze een puzzel ineen leggen en haar broers dood reconstrueren.

Als blijkt dat mensen uit haar verleden ook in het restaurant zaten moet ze ook haar eigen toedoen evalueren.

Dit boek is zo pakkend en ik moet eerlijk zijn, ik wist niet waar ik me moest aan verwachten toen ik eraan begon maar dit is een prachtig geschreven boek maar met zo’n zwaar thema, dat naar blijkt ook nog eens een historische achtergrond heeft, dat het op het einde echt es diep slikken is om die krop weg te krijgen uit de keel.

Niet alleen de moord heeft zo’n impact op dit verhaal maar ook hoe racisme zo sterk leeft ten opzichte van Aziatische migranten in Australië dat dan weer leidt tot mensen geen kansen geven dat dan weer tot misdaad en druggebruik kan leiden. (Ik vermoed dat dit herkenbaar is overal ter wereld, waar mensen uit verveling en gebrek aan levensdoelen vluchten in andere manieren om de tijd te verdrijven)

Vluchten is de rode draad in dit boek… vluchten uit je land van oorsprong, vluchten uit je familie, vluchten uit een vriendschap of naar andere (toxic!) vrienden, vluchten van de waarheid, vluchten van jezelf!

Een heel sterk debuut en ik verwacht heel veel van Tracey Lien in de toekomst!!!

Just let him go. These are the words Ky Tran will forever regret. The words she spoke when her parents called to ask if they should let her younger brother Denny out to celebrate his high school graduation with friends. That night, Denny—optimistic, guileless, brilliant Denny—is brutally murdered inside a busy restaurant in the Sydney suburb of Cabramatta, a refugee enclave facing violent crime, an indifferent police force, and the worst heroin epidemic in Australian history. 

Returning home to Cabramatta for the funeral, Ky learns that the police are stumped by Denny’s case: a dozen people were at Lucky 8 restaurant when Denny died, but each of the bystanders claim to have seen nothing. 

Desperately hoping that understanding what happened might ease her suffocating guilt, Ky sets aside her grief and determines to track down the witnesses herself. With each encounter, she peels back another layer of the place that shaped her and Denny, exposing the seeds of violence that were planted well before that fateful celebration dinner: by colonialism, by the war in Vietnam, and by the choices they’ve all made to survive.

(Info from the website of HarperCollins.com)

https://www.harpercollins.com/products/all-thats-left-unsaid-tracey-lien?variant=39933665869858

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: