De Geuzen 2: De Ekster op de Galg

 • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij (Strips)
 • Jaar uitgave: 2021 (luxe uitvoering) – origineel: 1986
 • Bedenker/scenarist: Willy Vandersteen
 • Illustrator: Willy Vandersteen
 • Aantal pagina’s: 48
 • ISBN: 978-9002153538

Review:

De strijd van de geuzen tegen de Spaanse bezetters gaat door. Als Veerle en Hannes een man genaamd Toffel met een ekster in een kooi zien rondsluipen, blijkt deze ekster een boodschap te hebben voor de vreselijke hertog van Alva, die Schalkendael slecht zou kunnen bekomen.

Intussen zijn de baljuw Johan Rattenbol en Alexis terug uit Engeland in de Nederlanden aangekomen en Alexis haalt al onmiddellijk een smerige streek uit met Hannes en Veerle

Met de hulp van Dostranamus en diens vrouw Alwina en zijn zelf gecreëerde Knullus, een soort knecht van klei (verwijzing misschien naar de Golem?) wordt het koppeltje terug bijeen gebracht en gaat de zoektocht naar de ontsnapte ekster verder. Maar bij een magische blunder komen, uit een prent van Breughel genaamd ‘De Hoop’, een zevental figuurtjes tevoorschijn.

In het vorige album verschenen zeven figuurtjes die de zeven hoofdzonden moesten voorstellen. In deze strip verschijnen opnieuw zeven mannetjes en deze keer stellen ze de zeven deugden voor, dus het tegenovergestelde eigenlijk.

 • 1. De naakten kleden
 • 2. De hongerigen spijzen
 • 3. Vreemdelingen herbergen
 • 4. Zieken bezoeken
 • 5. Gevangen verlossen
 • 6. Doden begraven
 • 7. De dorstigen laven

Uiteindelijk kunnen ze de boodschap van de ekster ontfutselen en blijkt er een groot leger van de Spanjaarden onderweg te zijn om Schalkendael te belegeren. De Geuzen bewapenen zich en verschuilen zich in de ommuurde, versterkte stad. Het enige dat er nu nog overblijft is Hoop, en een beetje hulp van Knullus, de zeven deugden en een wilde boerendochter.

Pieter Breughel’s De Ekster op de Galg

Met het schilderij van Breughel als inspiratie kwam dit album aan zijn titel. Vandersteen haalde voor deze strips heel veel inspiratie in Breughels werk, zo ook De Hoop.

Opnieuw worden historische elementen gemengd met een aantal fantasierijke zoals elfen, de zeven hartvormige figuren en Dostranamus’ magie (hij is alvast een vooruitziend man aan zijn uitvindingen te zien)

Het historische trekt me enorm aan in deze albums maar de ‘magische elementen’ dienen eerder als wat opvulling of Deus Ex Machina. Ik hoop dat realisme het toch op een bepaald moment mag overwinnen in de reeks.

Anderzijds zit er genoeg humor in de reeks (Tammes eeuwige honger bvb) en de intriges van de baljuw en Alexis zijn ook heel typisch voor Vandersteen. En hoewel de strijd die gestreden wordt vreselijk is blijft er hoop over op een einde aan een oorlog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: