Martin Junckersen & Signe Kristiansen 2: Hoogzomer

  • Auteurs: Kim Faber & Janni Pedersen
  • Uitgeverij: HarperCollins (Holland & Vlaanderen)
  • Jaar uitgave: 2021
  • Originele titel (uit het Deens): Satans Sommer (2020)
  • Vertaling: Corry van Bree
  • Aantal pagina’s: 398
  • Coverontwerp: Harvey Macauley, Imperiet.dk
  • ISBN: 978-9402707243

Review:

Laat het aan Scandinaviërs om intense thrillers te schrijven.. Ook deze was weer een schot in de roos!

Het is zomer in Denemarken, een broeiend hete zomer. Intussen is de aanslag in Kopenhagen (zie: Winterland) al een half jaar geleden maar de gebeurtenis blijft nazinderen. Charlotte Junckersen krijgt op de redactie van haar krant een pakje toegestuurd met daarin een gsm en de boodschap om via een versleutelde app contact op te nemen met een man die meer blijkt te weten over de aanslag, en over het feit dat de aanslag had kunnen verijdeld worden.

Intussen moet Juncker, die nog steeds hoofd van de politie in Sandsted is, een moord oplossen. Een man is dood teruggevonden, tweemaal door het hoofd geschoten. In het kleine dorp, dat ook nog naweeën kent van de terroristische aanslag, gaan hij en Nabiha op zoek naar de moordenaar. Juncker kent namelijk het slachtoffer, hij is de advocaat die zijn vaders praktijk overnam.

Intussen komt Junckers dochter bij hem langs, met het nieuws dat ze zwanger is. Tijdens haar verblijf ontdekt ze Martins vaders dagboeken.

Signe heeft ook handen vol met een nieuwe moordzaak, een onthoofde man werd in Kopenhagen teruggevonden. Als blijkt dat de zaak verbonden is met Charlottes onderzoek naar de aanslag, moeten beide samenwerken en zetten daarmee hun eigen leven op het spel, en dat van anderen!

Deze keer voelt het boek meer aan als een spionage verhaal in vergelijking met ‘Winterland’, hun voorgaande boek in de reeks. Er is zelfs een beetje vergelijking te maken met de ‘Millennium’ reeks van Stieg Larson. (Iets wat in het boek zelf even ter sprake komt trouwens)

Het leuke aan deze boeken is de rotvaart waarmee men de verhalen kan lezen. Er is genoeg spanning en menselijke emoties in verwerkt en beide schrijvers houden je net genoeg op het puntje van je stoel bezig dat je blijft lezen. Er is ook plaats voor de nodige dosis humor in het verhaal, zonder dat het de ernst wegneemt. Ik ben benieuwd wat deel 3 zal brengen en of we nog antwoorden zullen krijgen op een aantal vragen die in dit boek en het voorgaande werden gesteld. (O.a. wie is de dame met het grijze haar?)

Het verhaal concentreert zich dit keer voornamelijk op Charlottes zoektocht naar de waarheid en Signes hulp daarbij, waardoor Junckers moordzaak een beetje op de achtergrond verdwijnt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dag we Martin Juncker nauwelijks te zien krijgen in dit verhaal, integendeel. Zijn relatie met zijn vader komt ook uitgebreider aan bod, want Martin heeft een geheim dat aan hem vreet. Ook Signes verleden en huwelijksproblemen krijgen een staartje in dit boek!

Mits al deze elementen en verschillende verhaallijnen blijft het mogelijk om het bos door de bomen te blijven zien en geraak je niet verward en kan je goed blijven volgen.

Spannende, boeiende en heerlijke Scandi-krimi!

After the events of the first book, Vinterland, where an attack killed 19 people in Copenhagen something still resonates. Juncker is still stuck in Sandsted and has a new case, a man is murder with two headshots. Signe is still in Copenhagen and has her own murder case: a headless body is found, with both knees shot as well. And Martin’s (soon to be ex-) wife Charlotte, who’s now a crime journalist, got a tip from an anonymous source that the attack could have been prevented!
Caught in a vortex of lies, deceit and gruesome murders each has to find a way to avoid trouble or getting killed. Risking their lives for the truth (or for a sensational story) all three need to rely on each other for help.

This is another great Scandinavian thriller: a bit of a spy novel and a bit of a political thriller wrapped in a murder mystery! A few questions have been answered from the first book but one huge question remains so hopefully the third book will provide an answer to who that one particular lady is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: