De Geuzen 1. De Zeven Jagers

 • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
 • Bedenker/Illustrator/scenarist: Willy Vandersteen
 • Jaar uitgave: 1985 (origineel) – 2021 (nieuwe luxe uitgave)
 • Aantal pagina’s: 48
 • ISBN: 978-9002153163

Review:

Tijdens de zestiende eeuw vallen de Nederlanden onder Spaans bewind en ontstaat er een geloofsstrijd tussen katholieken en protestanten. De protestantse verzetsbeweging krijgen de naam ‘Geuzen’ en worden geleid door Willem van Oranje, prins der Nederlanden. Spanje, onder leiding van Filips II, stuurt de vreselijke hertog van Alva.

Deze stripreeks speelt zich dan ook volledig af tijdens dit schrikbewind en toont de strijd van de Geuzen aan tegen de Spanjaarden.

Hoofdpersonages zijn Hannes, Veerle en Tamme.

Dit eerste album speelt zich af net aan het begin van het schrikbewind en toont ook het begin aan van het verzet.

Hannes, een troubadour en Veerle, een boerendochter, vormen een koppeltje en spreken geregeld af, zonder dat Veerle’s vader het weet. Tijdens een van hun ontmoetingen vertelt Veerle aan Hannes dat ze droomde over zeven kleine eigenaardige figuren die een kar voortrekken, over een veld met doodshoofden, waarop een gigantisch ei ligt. Als het ei op brandende takkenbossen wordt gelegd breekt het open en uit het ei komt de Dulle Griet, een mythologisch oorlogsfiguur. Later zal Veerle dromen dat Dulle Griet over hun dorp Schalkendael zal rijden in een gouden koers met in haar hand een aardewerken kruik.

Als blijkt dat de kruik echt bestaat, nadat ze op Tammes hoofd is gevallen, gaat Veerle ernaar op zoek. Hannes gelooft haar initieel niet maar moet dan toch toegeven dat er waarheid schuilt in haar dromen. Tijdens de zoektocht naar de kruik redt Hannes het leven van J.R. (Baljuw) en Alexis, de vrouw die bij de baljuw meedoet aan de jacht op het everzwijn dat uiteindelijk gedood wordt door Hannes.

De jacht op de kruik gaat verder en wordt eveneens ingezet door de zeven figuren die Dulle Griet bevrijdden uit haar gevangenis, de zeven hoofdzonden. Gewapend met valk, touw, wolfijzer en hond jagen deze op de kruik.

Hannes en Veerle krijgen hulp van Tamme en Dostranamus (een waarzegger, magiër en een duidelijke verwijzing naar Nostradamus). Zij vangen de kruik dan toch. Deze bevat het geweten van de hertog van Alva en moet dringend terug naar z’n meester, die zich in Brussel bevindt. Hannes gaat op pad!

Onderweg ontmoet hij de prins van Oranje en helpt deze ontsnappen aan de Spaanse achtervolgers. Als Hannes daarna Brussel bereikt en Alva weet te vinden, gebeurt echter iets waardoor oorlog onvermijdelijk wordt. De Geuzen moeten zich verzamelen en de Spanjaarden zullen heersen dankzij terechtstellingen, plunderingen en belegeringen.

Luxebox met alle albums via een Crowdfunding kunnen aankopen en boeken over de Spaanse overheersing in Europa

Recent ben ik aan een aantal boeken gekomen die allemaal over deze periode gaan (zie paar ervan op de foto), dit is dan ook een heel zwarte pagina in de geschiedenis van de Nederlanden en Europa. Al deze gebeurtenissen leiden tot de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden, een religieuze oorlog en een strijd tussen geuzen en overheersers.

Willy Vandersteen was duidelijk ook heel geïnteresseerd in deze periode (als Antwerpenaar zal hij wel de verhalen hebben gehoord van de Geuzen die de brug tussen beide burchten in de Schelde wouden opblazen wel vaak gehoord hebben) en heeft dan ook tussen 1985 en 1990 (net voor zijn dood) deze strip nog gecreëerd en getekend. Ik had het geluk een van de deelnemers te zijn in 2021 om via crowdfunding aan deze luxebox te geraken waarin alle tien albums in een mooie hardcover werden uitgegeven.

Eén ding is alvast duidelijk als je dit leest: dit is van de hand van de Belgische meester van de strips! De tekeningen zijn heel typisch en herkenbaar Vandersteen (vergelijk maar eens met andere stripreeksen van zijn hand.. Robert en Bertrand, De Rode Ridder, Suske en Wiske)! Ook het gebruik van mythologische figuren (Dulle Griet, die ooit al eens een eigen album in de S&W reeks kreeg, en de zeven hoofdzonden), magiërs (Dostranamus), verraderlijke mensen (Alexis en J.R.) en de Spaanse overheersing (vaak terugkerend thema in albums van S&W).

Sowieso heeft Vandersteen een heel leerrijk effect gehad op me, historische gebeurtenissen komen heel vaak aan bod en die verwerkt hij dan in een strip met zijn typische humor (Tamme die altijd honger heeft, Hannes die zich steeds weg moet stoppen voor boer Carolus, vechtende bakkers en het verschalken van de Spanjaarden)

Dit album had een aantal fantasierijke elementen, ik weet dat deze op een bepaald moment verdwijnen en dat de strips een realistischer verhaal beginnen vertellen. Dus ik ben benieuwd naar de volgende verhalen. Vandersteen stierf jammer genoeg in 1990 en had testamentair vast laten leggen dat er geen nieuwe verhalen meer mochten verschijnen na zijn dood, waardoor de Geuzen een vroegtijdig einde kenden.

Dulle Griet

De Zeven Hoofdzonden:

 • 1. Haat
 • 2. Nijd
 • 3. Gulzigheid
 • 4. Gramschap
 • 5. Luiheid
 • 6. Onkuisheid
 • 7. Hovaardigheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: