Het Verhaal van Vlaanderen, de strip

  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
  • Scenario: Harry De Paepe
  • Illustraties: Frodo De Decker
  • Aantal pagina’s boek 1: 128
  • Aantal pagina’s boek 2: 120
  • ISBN Boek 1: 978-9002276439
  • ISBN Boek 2: 978-9002276446
Beide boeken

Boek 1:

Strekt zich uit van de Prehistorie tot net aan het Habsburgse rijk..

https://www.standaarduitgeverij.be/product/1-het-verhaal-van-vlaanderen-deel-1-9789002276439/

Wie de wekelijkse serie bekijkt van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (momenteel op VRT te zien op zondagavond) zal dit een leuke aanvulling vinden, net als het boek dat tegelijkertijd verscheen en de boeken van Edward De Maesschalck die de basis vormden voor de serie en deze strips!

Alles begint wanneer de mensen, die eeuwenlang jager verzamelaars waren, onze streken kwamen verkennen. Mammoeten en holeberen waren een geliefkoosd hapje. Dan werden de mensen boer en heerste er rust en vrede. De Romeinse overheersing maakte daar echter een einde aan. Maar de Belgen zijn niet voor niets de dappersten, opstand is nooit veraf!

We springen een tijdje vooruit en komen langs de Graven van Vlaanderen terecht in rijke steden als Gent, Brugge en Ieper. Het gegeerde laken wordt populair! Maar opstand is echt nooit veraf. Als de volders en wevers en andere ambachtslieden zich keren tegen de Franse overheersing en de patriciërs vallen er doden, vooral aan Franse kant. De Guldensporenslag is een feit!

En dan komt de builenpest als een epidemie ons bevolking decimeren. Overal sterven mensen aan deze ziekte. Zij die overleven mogen van geluk spreken. In die periode worden onze streken ingenomen door de Bourgondische Vorsten en deze leiden rijke tijden in ons voor de steden. Maar waar de ene hertog weet hoe dit moet zal de zoon dit imperium quasi gans ineen doen storten. Als diens dochter, Maria van Bourgondië, trouwt met een Hasburger en jong sterft komen we onder een nieuw bewind, een bewind dat een onzekere toekomst inluidt!

Boek 2:

Strekt zich uit van de Spaanse overheersing tot het heden.

https://www.standaarduitgeverij.be/product/2-het-verhaal-van-vlaanderen-deel-2-9789002276446/

De Nederlanden wordt overspoeld door nieuwe religieuze strekkingen, de Calvinisten is er eentje van. Dit zint de Habsburgers echter niet en deze sturen er de Hertog Alva op af… een schrikbewind volgt en menig man en vrouw worden veroordeeld, waarvan een deel gruwelijk op het leven wordt gebracht.

Een de Tachtigjarige Oorlog volgt hier dan onvermijdelijk op. Dit veroorzaakt een splitsing van de Nederlanden. Onze streken behoren dan tot de katholieke Zuidelijke Nederlanden.

Maar de ene heerser volgt de andere op, de ene oorlog de andere. Uiteindelijk vallen we nog in Oostenrijkse en Franse handen.

Maar dan komt Napoleon aanzetten en die verandert wel het een en ander, maar is evenmin populair. Onder andere door zijn lotelingen (mannen die uitgeloot worden om te gaan dienen in het Franse leger)! Opnieuw komt er opstand én oorlog! De Slag bij Waterloo kondigt het definitieve einde van Napoleons heerschappij aan…

De Industriële Revolutie komt en zorgt voor rijkere rijken en armere armen… schrijnende toestanden dienen zich aan en niemand doet er iets aan. Maar de politiek roert en we krijgen een socialistische zuil die zich inzet voor deze arbeiders en tegen kinderarbeid!

Begin 20ste eeuw worden we echter in de greep van oorlog gehouden, twee zelfs! Vreselijke oorlogen met gigantische aantallen doden. De laatste?

Beide graphic novels zitten boordevol weetjes, humoristische verwijzingen (zoek maar naar de kleine grapjes, bvb Gaston en Leo die ergens opduiken!) maar tonen mooi aan hoe de geschiedenis van ons land en onze streken verlopen is. Ideaal voor jong en oud! Allen kan ervan bijleren op een creatieve en grappige manier! Zou, wat mij betreft, vaste lectuur moeten worden in de scholen!

Instagram review:

Ik ben enorm gefascineerd door de reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ en ben dan ook een enorme fan, van zowel de reeks, boeken en de strips… Zo ook deze graphic novels die in twee boeken verschenen maar een chronologisch verhaal vertellen over de geschiedenis van onze streken!
(Ik hoor de vertelstem van @tomwaes als ik dit lees trouwens) 🙈
Boordevol weetjes over onze geschiedenis van de prehistorie over de Romeinse overheersing, langs de Bourgondische vorsten, met verschillende oorlogen (waaronder twee wereldoorlogen) die ons landschap tot puin veranderen en de nodige doden veroorzaken en een hele hoop opstanden en revoluties om dan tot het heden te komen…

Met prachtige tekeningen, grappige zijverhaaltjes (en enkele cameo’s van o.a. Boris Johnson, Gaston en Leo…

Een must-have en eigenlijk best een reeks die verplichte kost op scholen zou mogen worden!

Meer van dit graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: