De Volksjury 2

  • Auteurs: Silke Vandenbroeck & Laura Scheerlinck
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 208
  • Coverontwerp: jan de Boer
  • ISBN: 978-9463938839

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/de-volksjury-2

Review:

Na de podcast zijn er nu al twee boeken van ‘De Volksjury’, true crime uitgelegd en de mogelijke middelen om zaken op te lossen komen aan bod in de reeks!

Eigenaardig genoeg dacht ik dat dit niet het soort boek was waar ik me volop zou kunnen instorten en verwachtte ik geen grote verrassingen bij het lezen van ‘De Volksjury’ toen ik het zag verschijnen… Maar boy, was ik mis! Dit boek is (raar maar waar) niet enkel informatief maar tegelijk spannend! (Een rare combinatie voor non-fictie boeken eigenlijk) Is het feit dat het over echte misdaden gaat daar de reden van of is het de manier waarop Silke en Laura hun betoog doen, vergezeld van een aantal experts, dat me zo geboeid vasthield zodat ik het boek in een recordtempo uitlas? (Het antwoord ligt zoals vaak ergens in het midden, vermoed ik)

Beide vrouwen brengen een twintigtal zaken samen in hun tweede boek, waar in elk hoofdstuk (per hoofdstuk een misdaad) een element van een onderzoek wordt belicht: DNA, speurhonden, kinderen ondervragen, internering… (na dit boek te lezen zal je toch twee keer nadenken of je wel in een gevangenis of instelling terecht wil komen…)

Justitie is in België (en vermoedelijk in een hoop andere landen ook) altijd een hekel punt geweest en al vaak het onderwerp geweest van menig debat… (het boek bevat ook zaken uit Nederland en de Verenigde Staten o.a. en daaruit blijkt toch ook vaak óf incompetentie óf bevooroordeeldheid)

Het lezen van true crime is vaak nog bloedstollender dan een misdaadroman of thriller, simpelweg omdat het écht is, geen verzonnen zaak dat ontsproten is aan de verbeelding van een schrijver. En dan is het des te erger en grijpt het des te meer naar de keel, als de zaak nog onopgelost blijkt te zijn… we hopen met z’n allen dat elke moord(poging), verkrachting, diefstal en verdwijning opgelost worden (behalve waarschijnlijk de daders) maar vaak geraken speurders vast na een tijdje (en hoe langer het geleden is, hoe moeilijker het blijkt) en blijven nabestaanden met immens veel vragen achter.

Gelukkig bestaan er nieuwe(re) technieken die ook cold cases nog uit het slop trekken, zijn er vastbesloten speurder, journalisten en of anderen die zich vastbijten en pas lossen als ze elk puzzelstukje gevonden hebben én op de juiste plek hebben gelegd! (Wijlen Peter R. De Vries om er maar eentje te noemen) En er zijn gelukkig heel veel kanalen intussen waar informatie beschikbaar is! En toch verdwijnen er mensen die tot op vandaag niet meer te vinden zijn… (Nathalie Geijsbregts, Tanja Groen, Ken Heyrman, Théo Hayez…) Laten we hopen dat er ooit een doorbraak komt voor hun zaken!

In ieder geval een sterke tour de force en sinds ik weet dat de podcast ook bestaat(al sinds 2017!!!) ben ik van plan deze ook te gaan beluisteren! En natuurlijk op zoek gaan nu naar boek 1 van deze reeks (zie foto hieronder)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: