Het Verhaal van Vlaanderen: De Geschiedenis van de prehistorie tot nu

  • Auteur: Tom Waes, VRT, De Mensen
  • Uitgeverij: Uitgeverij Manteau (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Omslagontwerp: Whitespray / Katrien Van De Steene
  • ISBN: 978-9022339190
Het boek dat bij de VRT serie hoort

Bekijk Het verhaal van Vlaanderen op VRT MAX (www.vrt.be)

https://www.standaarduitgeverij.be/product/het-verhaal-van-vlaanderen-de-geschiedenis-van-de-prehistorie-tot-nu-9789022339190/

Review:

Op 1 januari werd de eerste aflevering van, van productiehuis De Mensen, een nieuwe tv-serie voorgesteld op de VRT waarin de geschiedenis van Vlaanderen (als in het gebied Vlaanderen en België ook wel in’t algemeen) voorgesteld wordt aan de hand van re-enactment (acteurs die scènes spelen in kledij van de voorgestelde tijd) en dit alles wordt door Tom Waes aaneen gepraat. Tegelijk bezoekt Tom in het programma ook wetenschappers en experts die meer info geven over achtergrond van de voorgestelde tijd. En dit alles wordt mooi voorgesteld door middel van een tijdslijn… heel mooi gedaan (bij schrijven hebben we twee afleveringen al gezien en ik moet zeggen: het is prachtig in beeld gebracht!)

Bij dit programma hoort dan ook dit boek: ‘Het verhaal van Vlaanderen: de geschiedenis van de prehistorie tot nu’, een naslagwerkje dat zeker niet zou misstaan in elke klaslokaal van zowel de lagere als de middelbare school en dat ideaal lesmateriaal zou kunnen zijn bij de lessen ‘geschiedenis’ (of hoe noemen ze dat tegenwoordig?)

Dit boek is de ideale partner bij het televisieprogramma dat voor wat extra informatie zorgt, heel mooi vorm werd gegeven met zowel foto’s uit het programma maar ook van verschillende bronnen of achtergrond materiaal (prenten, teksten…) en dit alles kreeg een makkelijk te lezen en heel duidelijke tekst die de geschiedenis van de streek Vlaanderen/De Nederlanden/België duiding geeft.

Ook Tom Waes doet een duitje in het zakje door hier en daar wat extra informatie te vermelden (over de serie bvb) en experts komen ook hierin aan bod en bieden meer info via ‘de blauwe bladen’, aparte pagina’s met hun bevindingen.

De tijdbalken komen ook in dit boek aan bod (zowel vooraan elke hoofdstuk, het zijn er tien – evenveel als er afleveringen zijn in het programma want dat loopt parallel- en ook achteraan elk hoofdstuk) en eveneens krijgen we achter elk hoofdstuk een overzicht met tips voor boeken, strips o.d. waar de (fervente) lezer zich verder nog kan verdiepen in de geschiedenis.

Heel mooi gemaakt en in en mooie hardcover gebundeld.

Deze vier boeken dienden als inspiratie voor de serie

Het Verhaal van Vlaanderen krijgt ook nog een stripverhaal (zie foto’s hieronder)!

De strip deel 1
De strip deel 2

En er is ook een quiz spelbox verschenen (zie foto)

De quiz

En wie nog meer inspiratie wil, hieronder heb ik een deel van mijn geschiedkundige boeken eens op foto gezet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: