De Bourgondische Vorsten (1315-1530)

Edward De Maesschalcks historische vierluik
  • Schrijver: Edward De Maesschalck
  • Uitgeverij: Davidsfonds uitgeverij (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2021 (eerste druk 2008)
  • Aantal pagina’s: 288
  • ISBN: 978-9002269127
Eerste editie

Review:

Edward De Maesschalck is doctor in de geschiedenis en werkte ook al jaren bij de VRT, de Belgische staatstelevisie, als programmamaker en programma-adviseur. Nu schrijft hij fulltime. Hij bracht over de jaren een vierluik uit waarin hij chronologisch de geschiedenis van de lage landen (Vlaanderen, Nederland) en omringende landen als Frankrijk, Engeland en Duitsland beschrijft.

De Bourgondische Vorsten was oorspronkelijk het eerste boek in de reeks maar later schreef De Maesschalck nog over ‘De Graven van Vlaanderen (861-1384)’ en werd dat de voorloper van dit boek en werd de geschiedschrijving completer voorgesteld.

Intussen verschenen de vier boeken in nieuwe edities en in 2022-2023 kregen ze een nieuw jasje naar aanleiding van de serie ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, een programma dat begin 2023 op tv verscheen met presentatie van Tom Waes! (Later zal ik het boek dat hoort bij deze serie ook nog reviewen!)

Vernieuwde cover met verwijzing naar Het verhaal van Vlaanderen

Edward De Maesschalck heeft een heel eigen manier van vertellen en legt heel mooi de feiten weer in zijn boeken, zonder veel af te wijken van de chronologie.

Ook Bart Van Loo raadpleegde dit boek en de voorloper voor zijn alomprezen ‘De Bourgondiërs: Aartsvaders van de Lage Landen’ en hoewel ze beiden hetzelfde verhaal brengen hebben ze een heel eigen stijl van vertellen.

Verkrijgbaar bij De Bezige Bij

Ik ben momenteel heel geboeid door deze geschiedenis en kijk er naar uit om de andere boeken in de reeks verder te lezen (zie foto in het begin van de review voor de andere titels. Intussen zag ik ook al een boek van de auteur verschijnen over vrouwen in de Middeleeuwen (voornamelijk de Bourgondische tijd), waar ik ook heel hard naar uitkijk te lezen! (Dit boek heet ‘Moed en Tegenspoed: Edelvrouwen in de Bourgondische Tijd’)

Dus De Maesschalck is duidelijk op dreef en eerlijk gezegd, hij doet het ook goed en verdient het succes dat zijn boekenreeks heeft.

Zoals gezegd heeft De Maesschalck een heel duidelijke visie op zijn manier van hoe hij het wil vertellen aan zijn lezers: te beginnen met een chronologische overbrenging van de gebeurtenissen (hier en daar overlapt het wel eens maar dat is onvermijdelijk) en hoewel hij in de streek blijft waar hij zijn verhaal over wil vertellen (in dit geval: het gebied dat dat hertogen van Bourgondië over heersten, iets wat veranderlijk was afhankelijk van welke hertog), komt hij toch met kleine verhalen die zich op dat moment ook afspelen ‘elders’! Onvermijdelijk want alle gebeurtenissen in het verhaal hebben invloed op wat er met de hertogen gebeurt…

Oorlogen, huwelijken (aangaan en ook terug ontbinden), kinderen die op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden (ondenkbaar nog in onze tijd in onze contreien!), de Fransen vs. de Engelsen (en Bourgondië, Vlaanderen en de hertogen daar tussenin gewrongen), de Honderdjarige oorlog, Jean d’Arc, opstandig Brugge, opstandiger en vooral koppig Gent, moord en bloedvergieten, zeeslagen, niet uit te voeren kruistochten, koningen, keizers en graven… alles komt langs in de bijna 200 jaren waarin de Bourgondische vorsten regeerden over het gebied dat zich uitstrekte van het huidige Noord-Nederland (Zeeland, Holland) tot in Frankrijk (Franche-comté, Champagne, Elzas) over de Vlaamse steden, Brabantse velden en Noordfranse gebieden… De opkomst van steden, Vlaamse primitieven, (uiterlijke) pracht en praal…

Van Filips de Stoute en Margareta van Male naar Jan zonder Vrees, langs Filips de Goede en zijn geliefde Isabella van Portugal tot Karel de Stoute… en uiteindelijk via Maria van Bourgondië naar Filips de Schone om dan over te gaan naar de Habsburgers en bij Karel V (aka Keizer Karel) terecht te komen…

Musée de l’hospice comtesse à Lille

In het kader van de verhalen uit deze boeken (en uit die tijd) ben ik begonnen ook met een tocht door de streken te doen en de vermelde gebouwen te bezoeken die allemaal belangrijk waren toen. Eén daarvan is te Rijsel (Frans-Vlaanderen), nl. le musée de l’hospice comtesse! Zeker een aanrader voor hen die de portretten van de hertogen willen zien maar ook om het gebouw en zijn binnenplein zelf natuurlijk!

Kortom, deze boeken wekken mijn interesse naar de geschiedenis op en zetten me op weg naar mijn eigen zoektocht (kruistocht?) naar het verleden. 2023 wordt alvast het jaar waar dit soort boeken een grote rol zullen spelen in mijn leeshonger!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: