Het Klimaatboek

  • Auteur: een initiatief van Greta Thunberg
  • Uitgeverij: De Bezige Bij (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: The Climate Book (2022)
  • Vertaling: Jan van den Berg, Lisette van Eijk, Koen Boelens, Arwin van der Zwan, Ed van Eeden, Linda Broeder
  • ISBN: 978-9403194318

Synopsis:

Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crisissen op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.
Greta Thunberg vroeg aan bijna honderd leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen, onder wie vooraanstaande wetenschappers en denkers als Naomi Klein, Margaret Atwood, Thomas Piketty, Jason Hickel en Amitav Ghosh. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van ‘fast fashion’ tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de grotere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht.
Daarnaast vertelt Greta over haar eigen leerproces en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten. Dat is een van onze grootste problemen, maar ook onze belangrijkste bron van hoop. Alleen als we door kennis alle zaken met elkaar verbinden, kunnen we duurzame oplossingen vinden. En zodra iedereen het hele verhaal kent, kunnen we in actie komen.

https://www.debezigebij.nl/boek/het-klimaatboek/

Review:

Dit is hét boek dat elke(!) politicus zou moeten lezen nu!

Dit boek is een samenvatting door verschillende wetenschappers, schrijvers en denkers in het algemeen die de feiten voorstellen: wat is klimaatverandering, welke gevolgen heeft klimaatopwarming, wie heeft er baat bij en wie zal er onder lijden en vooral wat doen we eraan en kunnen we het nog stoppen?

Thunberg, die bekend raakte toen ze haar schoolstakingen startte in Zweden en een inspiratiebron werd voor vele andere mensen (vooral tieners), roept al deze mensen bijeen om een tekst te schrijven om iedereen op te roepen na te denken en indien mogelijk te handelen! Zij verzamelde al deze teksten en dat werd dan ‘Het Klimaatboek’!

Een echt opbeurend boek is het niet geworden, ook niet het makkelijkste boek om lezen (vaak zijn de wetenschappers heel wetenschappelijk en zou die tekst soms al een beetje meer voor ‘de leken onder ons’ mogen vertaald worden in lekentaal 😉) Het boek is dan ook geen pageturner, maar eerder een doordenker… het zet aan tot denken, het verplicht de lezer stil te staan… vandaar dat je je tijd moet nemen met dit boek… elk hoofdstuk bevat zoveel informatie dat je soms even moet gaan zitten, het boek terug dichtslaan en peinzen… ga niet te snel, dat doet de klimaatopwarming al genoeg!

Maar wat belangrijker is: de boodschap! Wees waakzaam, doe iets! Roep op tot verandering! Pas je gedrag aan. Dat haal ik eruit…

Toen de uitgeverij me dit boek aanbood, werd me ook gevraagd een punt aan te halen, een inzicht en iets wat ik nog niet wist… uiteraard staat het boek er vol van… maar ik wil de komende punten extra in de verf zetten:

1. De snelheid waarmee de opwarming zich manifesteert… en dat haal ik niet enkel uit het boek want de laatste twee/drie jaren valt me enorm op hoeveel overstromingen (bvb ook in België in 2021), droogtes en hittegolven we allemaal zien op tv op journaals… het boezemt een mens angst in…

2. En dit wist ik niet of had ik nog nooit echt bij stil gestaan: niet enkel is er een kloof van ongelijkheid door klimaatverandering, ook is er blijkbaar groter kans op conflicten… hitte doet mensen sneller hun lontjes ontbranden… verklaart misschien de vele ruzies, mensen die plots rare dingen doen…

Zoals we intussen allemaal weten (maar niet iedereen gelooft het) zijn verschillende oorzaken te vinden voor de klimaatverandering. De meeste zijn pas echt in een stroomversnelling gekomen sinds de Industriële Revolutie en de ontdekking van de verbrandingsmotor. Natuurlijk spelen ontbossing (Brazilië!) ook een grote rol, en daar hebben politici veel te veel impact op. Vleesproductie neemt ook deel, want hoe meer vee (vooral koeien), hoe meer methaan uitstoot… kortom, we hebben een lange weg af te leggen.

Maar er is hoop, of dat mag ik althans hopen… vernieuwde energiebronnen (zon- en windenergie) doen meer en meer hun intrede (maar niet iedereen kan dat betalen, jammer genoeg: dus terug klimaatongelijkheid) en het gamma elektrische wagens groeit ook elk jaar! (Maar ook die zijn veel te duur en er is nog niet genoeg gewerkt aan een oplaadnetwerk)

Dus er valt nog veel, heel veel, te veranderen. En het belangrijkste is de manier van denken van mensen. Niet winst is belangrijk maar leven! Overleven zou niet de norm moeten zijn!

Uitstoot van methaan en CO2 moeten naar beneden… zoveel is duidelijk! Het is kwestie van iedereen op die kar te krijgen!

Enkel zo kunnen we onszelf, de mens, en plant en dier redden!

In onderstaande link vind je reacties van lezers:

https://www.standaarduitgeverij.be/lezers-over-wat-hen-verraste-in-het-klimaatboek-je-wordt-met-je-neus-op-de-feiten-gedrukt/?fbclid=PAAaY1dFwFRuNXB_BYQLl-Vec8e3ij_wgWDqyKis9PaGDXPLPIedaDN8ThOxY

English cover

En français

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: