Boek recensie ‘Fit op 50: gezond eten en bewegen voor de bewuste man’

  • Auteur: Guy T’Sjoen
  • Uitgeverij Lannoo (2022)
  • Met recepten van diëtisten uit Uz Gent
  • ISBN: 978-9401486941
  • Geen rating (bewustwordingsboeken zijn altijd 5/5)

Synopsis:

  • Gezonder eten en meer bewegen op je vijftigste
  • Topdokter Guy T’Sjoen legt uit waarom mannen gemiddeld minder lang leven dan vrouwen en wil meteen álle mannen motiveren om die genderkloof de dichten 
  • Een makkelijk haalbaar plan om op en na je vijftigste fitter te zijn en te blijven
  • Met gezonde recepten en uitgebalanceerde, eenvoudige oefeningen

Guy T’Sjoen neemt een hele groep leeftijdsgenoten, maar ook jongere en oudere mannen mee in een inspirerende gezondheidsbeweging. Aandacht besteden aan je gezondheid doe je voor jezelf, je zelfbeeld, je energieniveau en je seksuele gezondheid, en omdat je zorg wilt dragen, voor jezelf en voor de mensen die je graag ziet. Als endocrinoloog en hormoonspecialist krijgt hij veel mensen met overgewicht en obesitas over de vloer, en daar ziet hij de medische gevolgen van: hartlijden, diabetes type 2 én een laag testosteron. Veel mannen krijgen rond hun vijftigste het eerste inzicht dat met een tanende gezondheid de ene na de andere beperking volgt.

In dit boek legt prof. dr. T’Sjoen, zelf de 50 voorbij, uit waarom mannen het minder goed doen dan vrouwen qua gezondheid. Zijn vierwekenplan wordt opgebouwd uit heerlijke, haalbare recepten die uitgewerkt zijn door de diëtisten van UZ Gent, en uitgebalanceerde oefeningen met weerstandsbanden, uitgewerkt samen met enkele sportcoaches.

https://www.lannoo.be/nl/fit-op-50

Review:

Het perfecte eindejaarsgeschenk.

Dit boek geldt niet enkel voor mannen van 50, uiteraard. Maar Dokter Guy T’sjoen probeert vanuit zijn eigen ervaringen mensen bewust te maken, met dit boek, dat we allemaal beter gezond(er) leven en eten.

Hij doet dit aan de hand van enkele tips: aanpassen van slaapgedrag, eetgedrag en vooral door aan te zetten meer te bewegen. Als prille vijftiger vindt hij het dan nog belangrijker om vooral leeftijdsgenoten hierover bewust te maken.

Dit boek is dan ook prachtig geïllustreerd met foto’s van lekkere en gezonde recepten (100 blzn aan recepten, ingedeeld volgens 3 hoofdmaaltijden en enkele gezonde snacks en drankjes) – dit is niet een kookboek persé daarom, eerder een gids doorheen de dag met tips…

Eveneens is het boek aangevuld met enkele tips om te bewegen en met enkele (makkelijke) oefeningen die iedereen kan doen met weerstandsbanden. (Spieropbouw is hierbij heel belangrijk!)

Op persoonlijke noot dan:

De tips qua slapen en bewegen zijn voor mezelf heel belangrijk: ik zit heel vaak (lezen, bloggen…) en zou iets meer moeten bewegen (ik nader de helft van mijn veertiger jaren) en ben niet altijd de beste slaper… Maar hoewel heel veel van de recepten er heel lekker uitzien, kan ik met heel veel daarvan niks aanvangen… het probleem met gezond eten is vaak dat er enkele voedingsmiddelen worden gebruikt (noten, eieren en bananen) waar ik net allergisch aan ben (en dat is in heel veel gezonde snacks en ontbijten vooral het geval) dus daar kan ik weinig mee aanvangen… (als diabeet is dat probleem al vaak voorgekomen in gesprekken over voeding)

Ik leer vooral uit dit boek dat we allemaal met een kleine inspanning best gezonder kunnen leven… gezond eten, elke dag een beetje beweging en een goede nachtrust doen al veel… en de dag beginnen met een glas water ipv een tas koffie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: