Boek recensie ‘De Tijdontkenner’

  • Auteur: Ilse Ceulemans
  • Uitgeverij: Uitgeverij Manteau (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 212
  • Omslag ontwerp: Herman Houbrechts
  • ISBN: 978-9022336878
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Erik is eenenvijftig en journalist bij een krant. Hij schrijft de televisiepagina’s. Maar wat is het nut van een tv-recensent in tijden waarin iedereen online series kijkt? Zijn job alleen al is een existentieel probleem. Op een ochtend besluit hij niet naar zijn werk te gaan. Een dag die zijn leven doet kantelen. Want met zijn werkverdriet komt een andere tragedie meegelift. Zijn vele niet-geleefde levens trekken aan hem voorbij. De vele gemaakte fouten ook. De verwachtingen die hij niet heeft kunnen inlossen. De tijdontkenner is een meeslepend verhaal van een man die de grip op zijn identiteit is verloren of die misschien wel nooit heeft gehad. Hoe herken je het moment waarop je niets meer te verliezen hebt? En is dat waar vrijheid begint?

Review:

Eerst en vooral wil ik de auteur bedanken voor het vertrouwen dat ze in me heeft getoond met haar debuutroman. 🙌

Wat als je verlangen nooit ingewilligd wordt? Wat als verdriet je je ganse leven achtervolgt? Wat als je alleen maar foute beslissingen nam tijdens je leven? Kan je dan nog terug? Kan je nog herbeginnen?

Erik wordt wakker en besluit die dag niet naar zijn werk te gaan. Plots! Of toch niet?

Terwijl hij thuis ronddwaalt in zijn gedachten (verdwaalt?) denkt hij over zijn verleden na. Hij is 51 jaar nu en is al 26 jaar samen met zijn vrouw, Anna. Maar er ontbreekt iets in hun leven, namelijk een kind. Het verlangen naar een kind is zo groot maar kan niet ingewilligd worden, en dat weegt op het huwelijk.

Hij denkt dan ook aan andere relaties, al dan niet tijdens zijn huwelijk met Anna. En hij twijfelt. Over keuzes die hij maakte, over zijn job die hem momenteel gek maakt en over zijn collega Laura… heeft hij daar wel juist geageerd?

Net zoals Erik in zijn gedachten verdwaalt, worden we meegezogen in dat labyrint en verdwalen we mee in die vortex van herinneringen.

Met thema’s als burn-out, me-too, aanslagen in Parijs, onvruchtbaarheid en ontrouw schetst Ilse Ceulemans het leven van een man in zijn midlife crisis, maar in plaats van een motor of een roadster te kopen maakt hij de balans op van zijn leven en vraagt zich af of hij nog kan herbeginnen, het leven terug bij de teugels vatten en het juiste spoor vinden.

En kan verlangen echt zo verlammend zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: