‘Klein-Brittanië: hoe macht en mythe het VK verscheuren’

  • Auteur: Lia van Bekhoven
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 232
  • Coverontwerp: Robin J. August
  • ISBN: 978-9463936675
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Lia van Bekhoven is een lust om naar te luisteren, en nu ook om te lezen. Met kennis van zaken, maar vooral ook met spitse humor en verrassende inzichten. Ze schetst een verrassend en veelzijdig portret van het VK.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/klein-brittannië

Review:

Na het interview dat Thomas Vanderveken in zijn Canvas programma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ afnam van Lia van Bekhoven was ik meer dan ooit geïnteresseerd om haar boek te lezen. Thus below a little review!

Dit is een diepgaand insiders profiel van een land van tegengestelden. Lia van Bekhoven woont al sinds eind jaren 70 in de VK. Deze Nederlandse journaliste had nooit de ambitie om de plas over te steken naar het (toen toch) grijze, grauwe geïndustrialiseerde land, waar de langst heersende monarch op de troon zat en waar tea time een nationaal gebruik was.

Intussen is Lia ‘onze correspondente ter plaatse’ voor de VRT en kennen we haar allemaal van haar mooie Nederlandse accent dat door onze luidsprekers weerklinkt als er terug iets in London is gebeurd. Op de achtergrond zie je dan vaak de ‘Thames’ of ‘The Shard’ of natuurlijk The Palace of Westminster waarin de ‘Houses of Parliament’ bijeenkomen.

Lia schreef dan maar over haar ervaringen maar vooral over het Britse politieke landschap zoals het er sinds haar verhuizen is veranderd. Over de de-industrialisatie tot Brexit, over Tatcher tot Johnson, over de Queen en andere royals maar ook over een verdeeld land, een land in wanorde.

Op een heel eigenwijze, humoristische maar ook vaak heel serieuze wijze bewegwijzert Lia ons in dit kluwen en probeert orde te scheppen waar dit niet kan.

En ondanks al de sérieux die de Britten ons bieden, krijgen we vaak (en meestal) een hoop geestigheid terug! Ofwel zien we (intussen wijlen) Queen Elizabeth aan tafel met nationale trots Paddington Bear, of er staat wel één of andere humoristische quiz op het programma maar waar de Britten het best in zijn is satire. Hun sitcoms zijn wereldvermaard: Extras, The Office, Keeping up Appearances, The Worst Week of my Life, Little Britain, The Young Ones, Gavin & Stacey, The Last of the Summer Wine en zoveel meer…

Vooral je zelf niet te serieus nemen! Dat zou een Brit zeggen. En anders ‘a pint’ and ‘some footie’ om de gemoederen te bedaren. (Hoewel problemen zoals armoede, racisme en klassenverschillen problematisch blijven en zelfs erger worden)

Zoals ik al zei, dit boek biedt een insiders blik op het land dat ooit regeerde over een kwart van de landmassa op aarde, maar vanuit een outsiders point of view.

Zullen we nu The Beatles of The Rolling Stones draaien? Of misschien toch The Spice Girls even hun gang laten gaan? Cue end credits!

En nu sluit ik af met de woorden: “En dit was Lia van Bekhoven, uw reporter ter plaatse vanuit London!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: