Book review ‘De Grote Cirkel’

  • Auteur: Maggie Shipstead
  • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
  • Jaar uitgave: 2022
  • Original title: Great Circle (2021)
  • Vertaling: Marion Drolsbach en Lucie Schaap
  • Aantal pagina’s: 671
  • Omslagontwerp: Pinta Grafische Producties
  • ISBN: 978-9029095877
  • Mijn rating: 5/5

Synopsis: (volgens website uitgeverij)

Nadat de tweeling Marian en Jamie Graves in 1914 als baby’s zijn gered in een schipbreuk, worden ze opgevoed door hun excentrieke oom in Montana. Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die over de stad vliegen in versleten dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal de wereld rondreist, hoog in de lucht.

In 2014 wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar verdwijning op Antarctica. Hadley wil zichzelf en haar carrière opnieuw definiëren, nadat ze jarenlang de hoofdrol heeft gespeeld in een romantische filmfranchise. Ze dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor de parallellen tussen hun levens zichtbaar worden. Hun verhalen leggen de honger naar zelfbeschikking van beide vrouwen in totaal verschillende geografische gebieden en tijden bloot.

Review:

Vooraleer ik begin met mijn review wil ik even kwijt dat dit boek een van mijn favoriete boeken is van 2022!

Ik geef toe, toen ik het boek van de uitgeverij ontving had ik schrik eraan te beginnen, wat een kanjer van een boek. Maar het verhaal intrigeerde me én ik had al zoveel goeds gehoord dat ik ook heel hard uitkeek om eraan te beginnen. Ik heb echter de angst wat laten overwinnen en eerst een hoop andere boeken gelezen maar uiteindelijk deze dan toch ter hand genomen… en nog geen moment spijt van gehad.

Het leven van Marian Graves is zowel uitvoerig beschreven als heel boeiend gebracht én bevat zoveel historische elementen dat je bijna gelooft dat Marian echt heeft geleefd! Haar wens pilote te worden, in een tijdperk waarin vliegen nog in zijn kinderschoenen stond, terwijl ze opgroeide als wees, samen met haar tweelingbroer Jamie, bij haar oom in het landelijke, afgelegen Montana leek niet echt ideaal voor haar droom om uit te komen. Maar haar relatie met Barclay MacQueen (bootlegger, misdadiger en haar beschermheer) levert haar de nodige kansen, niet altijd door iedereen gesteund.

Het is fantastisch haar levensloop, en die van haar broer, te kunnen volgen in dit boek en doet dromen over tijden van ontdekkingen maar doet ook walgen van oorlog en de manier waarop mensen (vrouwen in bijzonder) behandeld worden.

En dan daar door heen gewoven hebben we het verhaal van Hadley Baxter, een actrice die in onmin valt van haar collega’s en bazen nadat ze haar relatie op het spel zet. Zij wordt ontslagen van de filmreeks waar ze bekend mee werd en moet op zoek naar zichzelf en naar nieuw werk. Dat laatste komt op haar pad als zij wordt gevraagd de rol te vertolken van Marian Graves in een biopic van de vrijgevochten pilote die verdween toen ze rond de wereld wou vliegen, in een grote cirkel.

Maggie Shipsteads schrijven is helder, zit vol prachtige beelden en doet echt dromen naar de vrijheid en de vlucht. Ze houdt je altijd net genoeg betrokken in het verhaal en weet hoe je aandacht te houden hoewel sommige hoofdstukken best lang zijn. Maar dat maakt eigenlijk niet uit want je leest en blijft lezen en blijft verlangen naar meer en je weet hoe Marians verhaal zal eindigen, je wordt vroeg op de hoogte gesteld hiervan, maar toch wil je weten hoe en waar en klopt de perceptie die de filmmakers hebben over haar en haar lot wel met de realiteit.

Ik heb dit jaar nog niet veel boeken gelezen die me zo ontroerden en me zo boeiden als De Grote Cirkel!

English:

A legend in the making, that’s what Marian Graves is.

Maggie Shipstead has delivered one of my top 5 favourite books of 2022! I admit it, when I received the book from the publishers I was genuinely afraid to start it! (Have you seen the size and thickness of this book?) But then I finally got to read it and I was taken aback from the start! This story is gripping and sucks you right in! While spanning a century, it switches from Marian’s point of view in the first half of the 20th century to the present day (which is 2014 in this case) to Hadley Baxter’s point of view. Intermixed are a few other characters in the novel, that are very important for the story, such as Marian’s twin brother Jamie.

Shipstead managed to create a chronicle of a family that starts with a shipwreck and ends with the making of Marian’s life story into a movie. We are witnessing prohibition, two world wars, the evolution of flying and of course intertwined in the story are the many real life historic accomplishments (and failures) of other pilots, such as Lindbergh and Earhart!

This book is a true legacy creating a legend of its own! I am a huge fan! It makes one dream of freedom and the skies!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: