Boek recensie ‘Het slechte geweten van Vlaanderen: nationalisme, racisme en kolonialisme in de tijd van Hendrik Conscience’

  • Auteur: Kevin Absillis
  • Uitgeverij: Davidsfonds (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 288
  • ISBN: 978-9022338537
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Koloniale en racistische misdaden bezwaren meer dan ooit ons collectieve geweten. Boeken, straatnamen, standbeelden en oude gewoontes liggen onder vuur, en lang niet altijd onterecht. Soms slaat een heilzaam schuldbesef evenwel om in een verontwaardigingsverslaving. Een zinvol gesprek over de ingewikkeldheid van het verleden wordt dan erg moeilijk. Dit boek gooit het daarom over een andere boeg. Behendig navigerend tussen de mateloze schaamte van woke activisten en de blinde trots van radicale nationalisten stuurt het aan op de verrassende herontdekking van Vlaanderens aartsvader: Hendrik Conscience (1812-1883). Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als iemand die de Vlaming racistische en kolonialistische opvattingen aanpraatte: meer dan wie ook belichaamt Hendrik Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond Conscience van slavernij, kolonialisme en migratie? En kunnen we voor die oude opvattingen vandaag nog begrip opbrengen? Het slechte geweten van Vlaanderen zoekt het uit en demonstreert finaal waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/het-slechte-geweten-van-vlaanderen-9789022338537/

https://www.davidsfonds.be/webwinkel/suggesties/alle-artikelen/1447/geschiedenis-erfgoed/35871/het-slechte-geweten-van-vlaanderen

Review:

De Leeuw van Vlaanderen, wie heeft in België nog niet gehoord over het boek van Conscience, waarin de Guldensporenslag en de Brugse Metten aan bod komen. Maar heeft dit boek, en daaruit afleidend Conscience zelf, een Vlaamsgezinde achterban gekregen door zijn anti-frans thema?

Kevin Absillis schreef dit boek om eigenlijk aan te tonen dat Conscience een verkeerdelijk beeld werd toebedeeld als racist, nationalist, kolonialist en vooral als flamingant. Hoewel zijn boek ‘De Leeuw van Vlaanderen’ inspiratie blijkt te zijn voor Vlaamsgezinde radicaal rechtse partijen en verenigingen, waaruit te pas en te onpas wordt gequote en kreten uit het boek worden overgenomen als namen voor die verenigingen, blijkt niks minder waar als een analyse gedaan wordt van Consciences boeken…

Maar net zoals bvb De Bijbel, worden teksten misbruikt en zodanig verdraaid dat ‘hun gelijk’ naar voren komt.

Ik vond het alvast een heel aangenaam te lezen boek, hoewel de materie zeker niet iedereen zal bekoren en dit soort boeken door heel veel mensen als ‘droog’ kan ondergaan worden. Nochtans Absillis toont dat het kan en blijft boeien.

Aan de hand van enkele van Consciences boeken, die Absillis kort bespreekt en dan de historische achtergrond erbij geeft, krijgen we een beeld van hoe de geschiedenis en de tijdsgeest vorm gaf aan wat nu het radicaal rechts blok aanneemt als waar…

Mij heeft het alvast zin gegeven om enkele werken van ‘De man die zijn volk leerde lezen’ ter hand te nemen (jammer dat ze niet meer uitgegeven worden!!) en op zoek te gaan naar een aantal andere schrijvers en hun werken die ook in dit boek aan bod komen… (al dan niet met een meer radicalere insteek dan Hendrik Consciences boeken)

Laat me afsluiten met te zeggen dat ik altijd geloof dat een mens een ‘kind van zijn tijd’ is waardoor honderd jaar later iemands motivatie, inspiratie en vooral zijn insteek nooit echt achterhaald kan worden en de geschiedenis heeft al zoveel lelijke dingen aan ons getoond, uiteindelijk blijkt opnieuw en opnieuw dat men nooit uit de geschiedenis leert, vooral uit de fouten, en dat men steeds opnieuw dezelfde fouten lijkt te maken… Misschien worden wereldleiders daar best eens op gewezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: