Book review ‘Lapvona’

  • Auteur : Ottessa Moshfegh
  • Uitgeverij: De Bezige Bij (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 350
  • Originele titel: Lapvona (2022)
  • Vertaling door: Lidwien Biekmann & Tjadine Stheeman
  • Omslagillustratie: Jack Seeds / Unsplash
  • Omslagontwerp: Moker Ontwerp
  • ISBN: 978-9403182711
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Kleine Marek, de mishandelde en vaak verwarde zoon van de dorpsherder, heeft zijn moeder nooit gekend. Volgens zijn vader stierf ze bij zijn geboorte. Een van de weinige vormen van troost vindt Marek bij Ina, de blinde vroedvrouw, die hem, net als vele andere kinderen in het dorp, als baby heeft gevoed. Maar Ina’s gaven gaan verder dan dat: ze heeft het unieke vermogen om met de natuur te kunnen communiceren.
Om die reden vermijden veel religieuze dorpelingen, onder wie Pastoor Barnabas, haar hut in het nabijgelegen bos. Pastoor Barnabas dient niet alleen God, maar ook Villiam, de heer van het dorp. Samen proberen ze de dorpelingen te laten geloven dat ze het beste met hen voorhebben. In een jaar waarin het dorp al geteisterd wordt door droogte en hongersnood, besluiten ze het vertrouwen van de bewoners op wrede wijze op de proef te stellen. Maar wanneer het lot Marek in de nabijheid van de familie van Heer Villiam brengt, komen nieuwe, duistere krachten vrij.
Lapvona is de verrassende, soms schokkende nieuwe roman van Ottessa Moshfegh, een van de interessantste stemmen van dit moment.

https://www.debezigebij.nl/boek/lapvona/

Review:

Verkrachting… moord… kannibalisme… kinderruil… religieuze schijnheiligheid… arm vs rijk… bedrog… allemaal is dit (en meer) terug te vinden in ‘Lapvona’ van Ottessa Moshfegh die hiermee een van de gruwelijkste maar tevens grappigste boeken van 2022 schreef.

Dat de Middeleeuwen geen gezellige tijd waren waarin mensen een zorgenvrij leven konden lijden, dat weet vermoedelijk iedereen wel. Moshfegh neemt dan ook een vrijheid in het verhaal om 1 jaar te beschrijven in een dorp dat door een leenheer wordt beheerd tijdens een periode van crisis… droogte, mislukken van oogsten met hongersnood als gevolg, bandieten die de streek onveilig maken (al dan niet opgedragen door diezelfde leenheer) en een priester die eigenlijk niks van de Bijbel kent en eigenlijk eerder een ‘schijn’heilige is dan een heilige…

Moshfegh brengt dan ook een schare personages naar voren die het verhaal zowel schrijnend maken maar die eigenlijk zo grappig zijn, dat het je bijna beschaamd maakt dat je met een lach zit te lezen.

Marek is een mishandelde, misvormde dertienjarige jongen, wiens moeder dood is. Tenminste dat werd hem verteld door zijn vader Jude, die de jongen eigenlijk haat. Marek heeft een vriend, Jacob, die dan weer de zoon is van Villiam de leenheer en heerser van Lapvona. Villiam en Marek, hoewel uit twee verschillende werelden, komen toch bij elkaar door omstandigheden… Dan is er ook nog Pater Barnabas, een godloze priester die Villiam dient en op zijn wenken bedient… De non Agata die uit het klooster ontsnapt en als nieuwe Maria aanzien zal worden.

En dan is er nog Ina, de zoogmoeder (vroedvrouw) en heks van Lapvona. Een enigmatisch blind mens dat communiceert met vogels en de natuur en zij leeft afgezonderd van iedereen maar zal een grote rol in het leven van de dorpelingen spelen. En dan vooral in Mareks leven.

Het boek is wel een opeenvolging van miserie, ellende en alles wat slecht is… en daarvoor zal het hoogstwaarschijnlijk ook verguisd worden en langs alle kanten worden gehaat… en dat is het wel met dit boek: you love it or you hate it! Inhoudelijk dan… want literair kan en mag je ook niks negatief zeggen… Moshfegh heeft hier een prachtig verhaal neergepend over een tijd die nu eenmaal niet mooi en rooskleurig was maar waar toch de schoonheid in de lelijkheid wordt terug gevonden, ieder op zijn eigen manier…

English:

Rape… murder… cannibalism… child swap… religious sanctimoniousness… poor vs rich… deceit… all of this (and more) can be found in ‘Lapvona’ by Ottessa Moshfegh who delivers 2022’s most gruesome and at the same time funniest book…

This is a ‘you hate it or love it’ kind of book because of its content… misery, murder, death, ungodliness and everything wicked… but within the ugliness hides a certain beauty and Moshfegh brings it on the surface with her beautiful writing! Medieval times were ugly, were harsh and dark…

Moshfegh brings a few very colourful characters to life in this book that influence each other and Lapvona… Marek, Ina, Jude, Villiam, Father Barnabas, Agata, Lispeth, Grigor, Dipra… all have a role to play in this story that spans one year in the life of Lapvona and Lapvonans!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: