Boek recensie ‘Winterland’

  • Auteurs: Kim Faber & Janni Pedersen
  • Uitgeverij: HarperCollins (Holland – Vlaanderen)
  • Jaar uitgave: 2020
  • Originele titel: Vinterland (2019)
  • Vertaling: Corry Van Bree
  • ISBN: 978-9402706536
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Door een professionele misstap wordt inspecteur Martin Juncker uit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje gestuurd. Zijn enige uitdaging: de spanningen rond het plaatselijke asielzoekerscentrum. Als er een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner Signe Kristiansen op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot Kristiansen plots een gouden tip krijgt.

Ondertussen belandt er tot Junckers grote verbazing een moordzaak op zijn bureau. Het lijkt een uit de hand gelopen overval, maar als blijkt dat het slachtoffer banden had met neonazi’s, wordt al snel duidelijk dat er een link is met Signes zaak. En de winter in Kopenhagen is pas net begonnen…

Winterland is een briljante, indringende en goed geschreven thriller over het kwaad, eenzaamheid en machteloosheidin de hedendaagse maatschappij, en bovendien ontzettend spannend.

https://www.harpercollins.nl/9789402704891/winterland/

Review:

Deel 1 in de Martin Juncker thrillers start met een aanslag in het centrum van Kopenhagen waarbij 19 doden vallen. Signe Kristiansen wordt op de zaak gezet, zonder haar voormalige partner Juncker echter. Deze is na een indiscrete relatie naar Sandsted, een provinciestadje op het Deense platteland, gestuurd om daar een politiebureau te openen en beheren. Daar krijgt hij de hulp van een nieuw benoemde agente en een aspirant-agent, beide nog onervaren.

Signe zoekt intussen naar tips over de aanslag en krijgt op een bepaald moment een gouden tip via mail maar weet niet wat ermee gedaan… als dan ook nog eens blijkt dat een moordzaak in Sandsted gelinkt kan worden aan de bomaanslag, kunnen Juncker en Signe terug samenwerken. Maar de zaak blijkt geen makkelijk verloop te kennen…

Dit is alvast een heel mooi voorbeeld van hoe spannend een thriller kan zijn, iets waar de Scandinaviërs zó goed in zijn! De opbouw en de kleine verhalen errond, die zorgen voor een heel goeie ‘character development’, maken dat dit verhaal aanzet tot lezen en blijven lezen… én zin doet krijgen op verder te lezen, om deel 2 (en 3 dat intussen ook al verscheen dit jaar) binnenkort zeker ook te lezen!

Na al enkele boeken van Zweedse en Noorse schrijvers te hebben gelezen (en enkele series te hebben gezien) was dit mijn eerste ontdekking van een Deens schrijversduo! Zeker een aanrader!

De thema’s (aanslagen, extremisme, islamisme, fascisme, nazisme) die hierin aan bod komen zijn (jammer genoeg) ook heel actueel en zouden zo uit de actualiteit kunnen geplukt zijn… gelukkig is dit fictie!

Vinterland

When a bomb explodes in the center of Copenhagen, killing 19, Signe Kristiansen is put on the case. A very hard case to crack because of all the stakes and the fear of opening a powder keg… her former partner Juncker had been assigned, as a punishment for bad conduct, to Sandsted (a Danish town in the countryside) where he grew up. He has to balance life between his demented father, mentoring two new police officers, a murder case and a fire in the refugee center… he eventually opens up a cesspool of nazism and eventually finds a link to the bombing in Copenhagen… in the meantime Signe gets a golden tip via email.
This is a great example of the Scandinavian’s ability to write great thrillers. The books is unputdownable and has great character development! I am very much looking forward to read part 2 and 3 in the series… to see where the lives of these main characters lead… the side stories within this book offer a great insight in who the main characters truly are! And still there’s much more to learn!
A great debut for this couple!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: