Book review ‘Ooit zal ik iemand zijn, Vriend zonder Papieren’

  • Auteur: Jan Bleyen
  • Uitgeverij: Uitgeverij Manteau (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Illustraties: Charlotte Peys
  • Aantal pagina’s: 192
  • Omslagontwerp: Leen Depooter
  • ISBN: 978-9022338056
  • Mijn rating: 5/5

Synopsis:

“Het woord ‘illegaal’ zou ik niet voor mezelf gebruiken. Zelfs van het woord ‘vluchteling’ hou ik niet. Dat is niet hoe ik het ervaren heb. Wanneer ben je vluchteling? Als je niets hebt, denk ik. Als je niets hebt. Sommige mensen houden er gewoon niet van als je hen vluchteling noemt. Dan ben je iemand die onder de bomen heeft moeten slapen toen je hier kwam, zoiets. Het is kleinerend. Ik hou er niet van. ‘Nieuwkomer’ vind ik een mooi woord.” Historicus Jan Bleyen luisterde naar de ervaringen van Manso, zijn vroegere leerling Nederlands: hoe hij als jongen vertrok uit Sierra Leone, een man werd en al tien jaar in België woont, zonder papieren. In slimme, openhartige en soms ook grappige fragmenten uit zijn dagelijks bestaan vertelt Manso over vroeger, nu en later – een levensloop die Charlotte Peys vat in aangrijpende tekeningen.

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/ooit-zal-ik-iemand-zijn-9789022338056/

Review:

Door de ogen van Manso, een vroegere leerling Nederlands van de schrijver, zien we een verhaal ontspinnen van een reis, een vlucht, die hij ondernam van zijn thuisland Sierra Leone, in West-Afrika, en uiteindelijk terecht kwam in België, om hier zonder papieren vast te komen zitten.

En via zijn verhaal leren we de contrasten tussen Afrikanen, Sierra Leonezen, en Europeanen, Belgen. (Ook het bezoekje van zijn moeder legt een en ander bloot over hoe wij leven in vergelijking met hoe zij leven: de overvloed en verkwisting van westerlingen verbaast hen!)

Manso praat vlot en snijdt alle belangrijke thema’s uit zijn leven aan (religie, school, werk) en hij toont aan dat hij een intelligent man is, die zich interesseert in België en de dingen die hier gebeuren. Zijn goedlachsheid komt goed naar boven en zijn soms grappige anekdotes doen de lach op je gezicht brengen.

Dit boekje is zo hartverwarmend maar tegelijkertijd opent het ook de ogen van de wereld waarin we leven en waar mensen die vluchten (ook al hoort Manso niet graag de term vluchteling, vind ik er geen beter woord voor…) van hun geboorteland naar onbekende streken, met de belofte dat het daar beter is, om in een situatie van overleven terecht te komen…

Tegelijkertijd merk je ook dat bij mensen dat er veel onbegrip heerst bij de mensen waar zij terecht komen (in het ‘beloofde land’) maar ook onderling, tussen de verschillende nationaliteiten die op zoek zijn naar een nieuw begin… en overleven betekent vaak ondergedompeld worden (willens nillens) in criminaliteit…

Manso vertelt en Jan schrijft zo prachtig! Gaandeweg, tussen Manso’s verhaal, zien we ook de documenten verschijnen waarin we lezen wat er allemaal gedaan wordt op asiel aan te vragen… wie hem helpt… en allemaal voor niks!

En dat laatste hoofdstuk is zo hartverscheurend…

Lees dit en leer hieruit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: