Boek recensie ‘Toen geluk nog heel gewoon was’

  • Auteur: Dirk Musschoot
  • Uitgeverij : Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2020
  • Aantal pagina’s: 302
  • ISBN: 978-9401471138
  • Mijn rating: 5/5
Idyllisch tafereeltje op de cover

Synopsis:

‘Hoe het Vlaams gezin in 100 jaar helemaal veranderde.’

  • Een geschiedenis van het dagelijkse leven in het Vlaamse gezin 

Honderd jaar geleden werd in ons land de Bond der Talrijke Gezinnen (Gezinsbond) opgericht. De gezinnen in Vlaanderen zijn in die honderd jaar helemaal veranderd. Van erg kroostrijk werden ze veel minder groot en het traditionele gezin met een vader, een moeder en kinderen is al lang niet meer de norm. Het onderwijs werd gemengd en er kwam betaalde vakantie, waaruit dan weer toerisme ontstond. Vrouwen kregen een pil om niet nog eens zwanger te worden en ook omdat seks gewoon leuk mocht zijn zonder dat daar een kind van hoefde te komen. Van vaders wordt nu meer verwacht dan dat ze het geld binnenbrengen, hun krant lezen en de voeten onder de tafel schuiven en vrouwen werden mondige mama’s. De ontwikkeling van de techniek en de wetenschap heeft gezinnen in de voorbije honderd jaar enorm vooruitgeholpen en toch is een gezin runnen vandaag misschien complexer dan vroeger.

Dirk Musschoot vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes over de sleutelmomenten in de gezinsgeschiedenis van de voorbije honderd jaar.

Toen Geluk nog heel gewoon was heeft een hoog nostalgiegehalte, maar richt ook altijd de blik op de toekomst.

https://www.lannoo.be/nl/toen-geluk-nog-heel-gewoon-was

Korte review:

Hoe was het gezinsleven honderd jaar geleden? En in hoeverre is dat de laatste eeuw allemaal veranderd?

Dirk Musschoot probeert op die vragen een antwoord te schetsen (en slaagt daar goed in ook) door aan de hand van anekdotes uit zijn eigen jeugd aan te tonen wat hij ervoer als het gezinsleven en hoe dat te vergelijken valt met de jaren waarin hij ouder werd en zijn eigen kinderen en kleinkinderen ziet opgroeien.

Wat at men toen vooral, en ook wanneer (VisVrijdag bvb), waar men op reis ging en hoe, waar speelden zij destijds mee als kind (men was met weinig tevreden) en hoe heeft de invloed van smartphones en dergelijke daar verandering in gebracht?

Mooi geïllustreerd met foto’s en zaken uit eigen collectie, of met hulp van anderen of musea, krijgen we een mooi beeld hoe het toen was en wat er nog van is overgebleven.

Ik ben zelf een man die het ‘eenvoudig’ leven van toen wel enorm kan appreciëren (hoewel ik een ‘kind’ van mijn tijd ben en wel degelijk ook meega met mijn tijd natuurlijk, want dat moet gewoon) en ik kan ook nog waarden en normen van toen (zelf ook bijgebracht door mijn moeder, die een tijdgenoot is van Dirk) zeker nog navolgen.

Was alles peis en vree? Nee, net zomin het allemaal kommer en kwel was! Maar opgroeien met mucoviscidose zou vijftig-zestig jaar geleden moeilijker geweest zijn (joepie aan de huidige medische vooruitgang) en als homoseksuele man was ik toen waarschijnlijk ook niet echt gelukkig geweest, vermoed ik…

Een vleug nostalgie brengt dit boek zeker. Het is een cadeau voor mijn mama’s verjaardag binnenkort, maar ik kon er niet aan weerstaan om het zelf ook eerst eens te lezen, mijn hang naar het verleden is te groot gewoon. 😁

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: