Book review ‘Gewetenloos’ (Girl, forgotten)

  • Auteur: Karin Slaughter
  • Uitgeverij: HarperCollins (Holland/Vlaanderen)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Girl, forgotten
  • Serie: Andrea Oliver, boek 2
  • Aantal pagina’s: 414
  • Omslagontwerp: Buro Blikgoed
  • Vertaald door: Ineke Lenting
  • ISBN: 978-9402710540
  • Mijn rating: 5/5
Girl, forgotten (Dutch edition)

Synopsis:

De nieuwe standalone topthriller van #1 bestsellerauteur Karin Slaughter. 

Emily Vaughn maakt zich op voor het hoogtepunt in haar schoolcarrière: het eindexamenfeest. Maar Emily heeft een geheim. En dat geheim wordt haar aan het eind van de avond fataal. 

Veertig jaar later is de moord op Emily nog altijd niet opgelost. Niemand is ooit veroordeeld en de moordenaar loopt nog altijd vrij rond. Dat staat op het punt te veranderen als Andrea Oliver naar de stad komt om een rechter te beschermen die met de dood wordt bedreigd. Andrea heeft namelijk een geheime agenda: ze is vastbesloten gerechtigheid voor Emily te vinden en de waarheid over die noodlottige avond te achterhalen, voordat de moordenaar besluit ook háár het zwijgen op te leggen…

http://www.harpercollins.nl/9789402710540/gewetenloos/

Review:

Dutch review:

Karin Slaughter krijgt terecht de titel: Queen of Crime! Dit boek bewijst dit zeker en vast. Dit is een van de beste misdaad thrillers die ik in lang heb gelezen. Jammer genoeg heb ik van deze schrijfster nog net te weinig gelezen (ben momenteel ook nog bezig met ‘Gespleten‘, de voorganger van dit boek, en ik raad aan om die op volgorde te lezen… de reden dat ik het niet deed, is omdat ik onlangs de Netflix serie bekeek en dus gelukkig kende ik de achtergrond voor ik dit boek begon te lezen) maar ik ben zeker van plan snel aan de Grant County en Will Trent reeksen te beginnen (tot nu toe heb ik enkel ‘Nachtschade‘ gelezen)

Andrea Oliver heeft, na de gebeurtenissen uit ‘Gespleten‘, haar leven gans omgegooid en is volop gegaan voor een opleiding als US Marshal en heeft zich zo uit de schaduw van haar moeder proberen onttrekken. Onmiddellijk na haar erkenning krijgt ze bezoek van haar oom Jasper Queller, die haar haar eerste opdracht geeft. Ze wordt naar Longbill Beach, nabij Baltimore, gestuurd om er een veertig jaar oude cold case op te lossen. De reden waarom ze hier heel gretig op in gaat is omdat er een link bestaat met haar psychopatische vader.

Eens daar aangekomen blijkt Andrea, en haar collega Leonard ‘Catfish’ Bible, terechtgekomen in een wespennest. Een senator, Esther Vaughn, moet worden beschermd na bedreigingen per brief. Zij was ook de moeder van Emily Vaughn, het meisje dat in 1982 werd vermoord. Andrea gebruikt de beschermingstaak voor de senator als dekmantel om haar onderzoek te doen naar de dood van Emily. Die was in 1982 hoogzwanger als ze werd vermoord. De vraag is wie heeft het gedaan? Was het haar leerkracht Wexler? Was het iemand uit haar vriendenkring: Clayton Morrow (aka Nick Harper), Bernard (Nardo), Ricky en haar tweelingsbroer Blake? of was het de huidige politiecommissaris Jake ‘Cheese’ Stilton?

Allemaal hebben ze hun eigen geheimen die ze verborgen willen houden en Andrea en Catfish geraken verwikkeld in een zaak die uiteindelijk een dodelijke uitkomst kent. Zal Andrea het redden en haar eerste zaak overleven?

Dit was weer een staaltje van schrijfkunst. Het verhaal blijft constant boeien, verveelt geen moment (ik heb het in twee dagen uitgelezen, jammer dat ik moest slapen tussenin) en is danig opgebouwd dat je zelf lang genoeg gist naar de ware toedracht. (kleine spoiler) 🚫Ik vond het niet voorspelbaar en ben eigenlijk benieuwd of er een derde Andrea Oliver boek aankomt, want volgens mij kan dit personage een goeie nieuwe reeks van meerdere boeken opleveren. 🚫 (spoiler gedaan) Het was best verrassend dat Andrea terug kwam al sowieso, maar ik snap Slaughters reden wel, want in het eens bange meisje schuilt een harde, sterke vrouw die geleidelijk aan haar weg naar boven aan het boksen is.

Meer Andrea (en Laura) Oliver graag! 😉 En Catfish Bible is ook best een grappig personage dat het verhaal ten goede deed!

Ik wil hierbij ook HarperCollins Vlaanderen en Nederland danken voor het recensie-exemplaar van dit boek.

English review:

Girl, forgotten

Although I haven’t read a huge amount of Karin Slaughter novels before (only ‘Blindsighted‘, to be honest) I do understand the title Karin gets as ‘Queen of Crime’ because she definitely ís that! And this novel (my second of hers) proves just that!

Following the events in ‘Pieces of Her‘, Andrea drifts away from her mother Laura, and enrols to become a US Marshal. After an intense training she gets her badge and then she gets a visit by Jasper Queller, her uncle. He sends her to Longbill Beach, Delaware near Baltimore to investigate a forty year old murder on a seventeen year old pregnant school girl, Emily Vaughn. The reason she jumps to the occasion is because there’s a link with her imprisoned psychopathic father, Nick Harper.

Andrea is sent there under the wings of Leonard ‘Catfish’ Bible to protect senator Esther Vaughn, Emily Vaughn’s mother. She received threats via letters and a dead rat on her doorstep. While staying in Longbill Beach, a girl is found that committed suicide on a field that belongs to a farm tended by Wexler and Nardo. These two are linked to Emily when she was killed. Wexler was her abusive teacher and Nardo was one of her friends, from her little troop she belonged to… until she got pregnant after a party with drugs involved.

So who killed Emily? Was it Wexler? Was it one of her friends: Nardo, Ricky or Blake or maybe Clayton Morrow (aka Nick Harper!) or maybe it was Jake ‘Cheese’ Stilton, the current police chief from Longbill Beach?

Andrea is drawn into a hornet’s nest and has to protect the senator, find Emily’s killer and in the meantime reveal all secrets everyone is hiding in this little town, while not getting killed in the process. Will she discover the truth and will she survive her investigation?

Although it was a bit of a surprise to see Andrea back, albeit completely changed from her previous experience, it was good to see her back. This was one great story and I’m sure (slight spoiler here) ‼️‼️‼️ we might see her back in one of Karin Slaughter’s next books (I certainly hope so!)

Her dynamic in this book is really good. It has a great pace (I finished in two days) and the story is leaving a lot of mystery till the end of the book, it’s not predictable at all (which is really good!) and the switches between the present and the flashbacks with Emily are perfectly balanced.

I was offered an ARC for this book by the publisher (thank you for that).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: