Boek recensie ‘De Plot’

  • Auteur: Jean Hanff Korelitz
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Oorspronkelijke titel: The Plot (2021)
  • Cover ontwerp: Tom Hallman Studio
  • Vertaald door: Sandra Boersman & Hilje Papma
  • ISBN: 978-9463936767
  • Mijn rating: 4/5
The Plot (Dutch edition)

English Synopsis: (Dutch below)

Hailed as breathtakingly suspenseful, Jean Hanff Korelitz’s The Plot is a propulsive read about a story too good not to steal, and the writer who steals it.

Jacob Finch Bonner was once a promising young novelist with a respectably published first book. Today, he’s teaching in a third-rate MFA program and struggling to maintain what’s left of his self-respect; he hasn’t written–let alone published–anything decent in years. When Evan Parker, his most arrogant student, announces he doesn’t need Jake’s help because the plot of his book in progress is a sure thing, Jake is prepared to dismiss the boast as typical amateur narcissism. But then . . . he hears the plot. 

Jake returns to the downward trajectory of his own career and braces himself for the supernova publication of Evan Parker’s first novel: but it never comes. When he discovers that his former student has died, presumably without ever completing his book, Jake does what any self-respecting writer would do with a story like that–a story that absolutely needs to be told. 

In a few short years, all of Evan Parker’s predictions have come true, but Jake is the author enjoying the wave. He is wealthy, famous, praised and read all over the world. But at the height of his glorious new life, an e-mail arrives, the first salvo in a terrifying, anonymous campaign: You are a thief, it says. 

As Jake struggles to understand his antagonist and hide the truth from his readers and his publishers, he begins to learn more about his late student, and what he discovers both amazes and terrifies him. Who was Evan Parker, and how did he get the idea for his “sure thing” of a novel? What is the real story behind the plot, and who stole it from whom?

Review: (Dutch review below)

How meta can a book be… a book about books and publishing and about teaching how to write and about plagiarism…

This was some ride… it started out pretty slow, about a failed writer teaching how to write to students that were not interesting enough to spend his time with but what else could he do… and then the right story came on his path, by one of his ex-students that died a few years before… so why not use the plot he had been told by Evan, the ex-student, and write his own book? So Jacob does just that… and that’s when everything in the book suddenly went in overdrive… there was no stopping then… a rollercoaster, a bullet train on high speed… Because somebody knows what Jacob had done and confronts him, via mail, with his theft. Should he feel guilty? Should he confess? Who is that mysterious person mailing him? Jacob is pulled into a vortex of guilt and suspicion. But he won’t just sit by… he starts his own investigation after the accuser has dropped a bomb online, outing him. And this investigation leads him halfway across America, only to find the true story behind the plot… a story and a plot that can only hurt certain people more than expected!

This is one well constructed novel, well thought out. I had fun thinking about what the actual plot would be. I did find out before the end (but I blame that on seeing too many movies and having read too many thrillers before) and even knowing it didn’t really spoil the fun for me, because I wanted to know how Jacob himself was going to find out… if he’d find out! The novel itself contains also parts of the novel Jake wrote, Crib, and you feel he’s getting lost between reality and his novel…

I was not sure how to rate the novel exactly but I think it definitely deserves a great fanbase because I am sure a lot of people would love this book very much… it’s the perfect mix between a mystery novel and a thriller! Don’t hesitate! Read this!

The Plot (English edition)

Synopsis: (volgens website uitgeverij)

Ooit schreef Jacob Finch Bonner een redelijk succesvolle roman, maar het lukte hem niet om een vervolg te breien aan dat succes. Vandaag is hij een nietsbetekenende schrijver die lesgeeft in een weinig hoogstaande opleiding in Vermont. Tot hij op een dag de verhaallijn steelt die door een van zijn studenten is bedacht. De inmiddels overleden student noemde de plot in kwestie een gegarandeerde bestseller. Met zijn nieuwe boek, Crib, oogst Bonner inderdaad wereldwijd succes en lofbetuigingen. Op het hoogtepunt van alle roem ontvangt de schrijver een anonieme mail met de boodschap: ‘Dief.’

De plot is een adembenemend spannende roman, een verhaal dat té goed is om niet te stelen.

https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/de-plot

Nederlandse recensie:

Eerst en vooral dank aan Borgerhoff & Lamberigts voor dit recensie-exemplaar. Toen ik de kans kreeg dit te lezen was ik heel opgetogen want dit leek me een boek dat perfect op mijn lijf was geschreven. En dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn.

Want hoe meta is dit boek… een boek over het schrijven van een boek, over het uitgeven van boeken (interesseert me mateloos) en dan nog es met fragmenten van dat boek (waarover dit boek dan weer gaat) die leiden tot een mysterie!

Als Jacob Finch Bonner het plot van een boek te lezen en te horen krijgt, van een van de studenten waaraan hij een cursus geeft hoe boeken te schrijven, is hij stomverbaasd. Als dan nog eens jaren later blijkt dat het boek nooit werd gepubliceerd en dat de oorspronkelijke schrijver, Evan, dood blijkt te zijn, twijfelt hij niet en schrijft hij zijn versie van het boek, met dat plot als rode draad. Het succes blijft dan ook niet uit. Hij belandt op alle lijsten op nummer 1, het boek wordt ook nog eens verfilmd en hij leert op de tour zijn toekomstige vrouw kennen. Dus voor Jake loopt alles op wieltjes. Tot hij een mail krijgt waarin hij als dief wordt beschuldigd… dief van het plot van zijn boek. Jacob’s leven stort in elkaar en hij gaat kapot van angst en schuldgevoel. Maar bij de pakken blijft hij niet zitten want hij gaat op onderzoek naar wie erachter de mail zit en wat het echte verhaal is van dat plot… maar of hij wíl te weten komen wat er allemaal achter steekt, dat is toch nog de vraag…

Het boek komt eerst wat traag op gang, zijn tijd bij Ripley (waar hij de cursus geeft) doet niet meer dan vertellen dat hij Evan ontmoet en het verhaal hoort uit diens mond dat dan later als zijn plot zal dienen… maar eens het boek is geschreven en uitgegeven, komt het verhaal echt op gang en je kan dan het boek nauwelijks nog aan de kant leggen… je wil te weten komen wat (en wie) er schuilt achter de dreigementen en wat er echt is gebeurd, waar dat verhaal nu echt vandaan komt…

Ik moet toegeven dat ik er tamelijk snel achter was wie er achter zat maar de fun van het lezen werd niet verpest hierdoor, aangezien ik de ware toedracht nog te weten wou komen… en het leidt dan ook nog eens tot een finale die je niet ziet aankomen… een heerlijk boek, een aanrader voor wie houdt van literaire thrillers met een vleug mysterie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: