Boek recensie ‘Astronaut’

  • Schrijver: Tomias Keno
  • Uitgeverij: Uitgeverij Signatuur (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Cover ontwerp: Pietro Lodi, Tomias Keno & Moker Ontwerp
  • Aantal pagina’s: 263
  • ISBN: 978-9056726737
  • Mijn rating: 4/5
Astronaut

Synopsis:

Als Angela tijdens een slapeloze nacht een onbekende man van haar oprit probeert te jagen, slaat ze hem per ongeluk met een schep. Hij ademt niet meer. Wie is deze vreemdeling? Een dakloze, toevallige voorbijganger of een asielzoeker uit het pasgeopende azc in het dorp? Angela is radeloos. Wat als iemand hem ziet? Uit paniek besluit ze de man te verbergen. 

Tot Angela’s stomme verbazing zit hij de volgende ochtend ongeschonden aan haar keukentafel sterrenstelsels te tekenen. Hij leeft, maar zegt geen woord. Ze schakelt de hulp in van haar geadopteerde zoon Rocko, een vondeling uit Nigeria, die worstelt met zijn plek in het dorp. Als het erop lijkt dat de stille man wonderen verricht, willen Angela en Rocko koste wat kost achterhalen wie hij is en waar hij vandaan komt. Maar is er wel overal een antwoord op?

https://www.awbruna.nl/boek/romans/tomias-keno/astronaut/

Review:

Dit was toch wel weer eens een geheel andere leeservaring. Wie is Astronaut? Waar komt ie toch vandaan? En waarom hangt ie rond in het dorp van Rocko en Angela?

Op deze vragen zoeken we een antwoord in het boek ‘Astronaut’ van Tomias Keno. Maar krijgen we deze wel en willen we echt wel een antwoord of zoeken we eerder een pad in ons eigen leven? Is Astronaut misschien uit de hemel gevallen? Of is ie misschien toch een dakloze die Nederland doorwandelt?

Angela ontmoet de man zonder woorden (de man die niet spreekt) op een avond, nadat ie al uren voor haar deur staat te staren. Ze slaat hem neer met een schep, zodanig hard dat ie dood is. Maar daags nadien zit ie aan haar keukentafel. Dus dan toch niet dood? Angela’s zoon, Roald (die zichzelf Rocko laat noemen) leert ook de zwijgzame man kennen. En voor ze het weten, leren beide het leven anders te bekijken. Astronaut opent hun ogen en leert hen dat er meer is dan wat hen op dat moment toch werd voorgesteld van hun leven. De gesloten Angela bloeit open en leert mensen kennen. Ze zoekt ook wonderen en mirakels in Astronaut. Rocko, die Angela’s adoptiefzoon uit Nigeria is, wordt een minder agressieve twintiger die niet meer op zoek is naar de volgende shot of het makkelijke geld. Ze leven anders. Tot alles toch niet zomaar blijkt te zijn en eenzaamheid zijn deel wordt.

Dit boek tackelt onderwerpen als racisme, eenzaamheid, mentale gezondheid en familie aan. Maar dit doet Tomias Keno met de nodige vleug humor. Voor een debuut kan dit alvast tellen. Daarnaast heeft Keno ook door dat een boek alleen niet genoeg is want als zanger/muzikant heeft ie dan ook een ganse plaat met heel atmosferische muziek gemaakt, met de gelijknamige titel astronaut. En de marketing reikt nog verder want er is ook een vijfdelige podcast, De Zaak Astronaut, die het personage verder tracht uit te diepen door middel van een geënsceneerd verslag van een reporter die op zoek gaat naar de ware identiteit van de man die men Astronaut noemt.

Een heerlijk aangenaam te lezen boek, met humor en tragedie volop hierin aanwezig! Een perfect verhaal om een weekendje languit mee door te zakken in een zachte sofa, de cd van Astronaut op de achtergrond! En nadien (of vooraf) de podcast opleggen! Want wie is die dekselse Astronaut nou echt?

En wat een prachtig ontworpen cover van Moker Ontwerp! Een schilderijtje!!! Heerlijk!

De cd Astronaut (ook op Spotify te beluisteren)
Link (QR code) naar de podcast, o.a. te vinden op Spotify

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: