Book review ‘Lege Huizen’

  • Auteur: Brenda Navarro
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 144
  • Vertaald uit het Spaans: Casas vacías (2018)
  • ISBN: 978-9463933445
  • Mijn rating: 4,5/5
Casas vacías (Lege Huizen) cover

Korte inhoud: (volgens website uitgeverij)

‘Daniel verdween drie maanden, twee dagen en acht uur na zijn verjaardag. Hij was drie. Hij was mijn zoon.’

Lege huizen begint met de verdwijning van een kind. Zijn moeder is radeloos. Ze raakt de grip op haar leven kwijt, wordt gekweld door zijn afwezigheid, maar ook door haar eigen twijfel: wilde ze hem eigenlijk wel? In een arbeiderswijk aan de overkant van Mexico-Stad beschermt een andere vrouw het gestolen kind. Zij verlangde wanhopig om moeder te zijn, maar haar leven nam een gewelddadige wending en bracht een andere realiteit met zich mee.

Afwisselend horen we deze twee contrasterende stemmen. Daarmee confronteert de roman ons met de verlangens, spijt en sociale druk die gepaard gaan met het moederschap.

Lege huizen was een literaire sensatie bij de oorspronkelijke publicatie in Zuid-Amerika. Auteur Brenda Navarro is een onverschrokken en adembenemende, nieuwe literaire stem waar we nog veel van zullen horen.

https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/lege-huizen

Recensie:

Dit is het verhaal over twee vrouwen, die een weg zoeken in de maatschappij en hun plaats in de familie rond hen. Het vertelt het verhaal over moederschap, al dan niet gewenst. Alwaar de ene vrouw onverwacht (en ongewild?) zwanger wordt van een zoon, kan de andere geen kind levend houden in haar baarmoeder. Van hun mannen hebben ze de minste steun, en ze staan alleen voor hun kwelling.

Maar als de ene vrouw haar zoon kwijt speelt, kan de ander haar geluk niet op met haar nieuw verworven (gestolen) zoon… maar ook dan is er de kwelling, want het kind blijkt niet te zijn wat ze dacht dat het was en de zorgen ervoor zijn zwaarder dan voorzien. En het verlies van het kind roept plots toch weer dat moedergevoel op, waardoor de pijn van dat verlies het leven overheerst.

Twee vrouwen, compleet tegenovergesteld in denken en zijn maar toch gelijken in hun leed en in hun eenzaamheid. Dit allemaal in een macho cultuur in een land waar mannen altijd op zoek zijn naar het geluk maar dit nooit vinden, ook niet op weg naar het Noorden… naar een Beloofde Land.

Dit is een van de meest intense boeken die ik ooit heb gelezen, het leed druipt bijna van elke pagina af. (Enkel A Little Life van Hanya Yanagihara is nog intenser)

Navarro’s schrijfstijl is een beetje wennen in het begin, ze start het verhaal middenin een situatie waar je even van denkt ‘Wat gebeurt er?’ Maar al gauw komt alles op zijn plooi en zie je wat er achter beide vrouwen écht schuilt.

Familie en liefde, verlies en verdriet… dat zijn dé thema’s in dit boek!

English:

Empty Houses by Brenda Navarro

This is a story of two women, different in way of thinking but very similar in being alone and lonely, ruled by men and by desire.

One of these women has a son of two years old, but she’s not sure she actually wanted him. She also has to take care of her husband’s niece, who comes to live with them after her father killed her mother. She suddenly has two children to take car of, not knowing she is ready for it.

The other woman is craving for a child, a daughter, but she can’t get one. No support from their family, no love from their men and both suffer…

But then the child is taken and the pain for the loss is bigger than the not wanting the child. And a child taken gives the other what she always wanted. Until the child needs more attention and care than she wished for, making her not want a child anymore.

A very intensely written book about love, family, desire, loss and sorrow… a book about women and the place they hold in life!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: