Book review ‘Kamer 19’

  • Schrijver: Marc Raabe
  • Uitgeverij : AW Bruna
  • Jaar van uitgave: 2022 (nederlands)
  • Originele titel: Zimmer 19 (2019)
  • Aantal pagina’s: 461
  • ISBN: 978-9400514027
  • Mijn rating: 3,5/5
Kamer 19

Korte inhoud: (volgens website uitgeverij)

Op het openingsevenement van de Berlinale zorgt een snuff-movie voor een massale schok. Ruim 1800 sterren en beroemdheden zien hoe een gruwelijke moord op camera is vastgelegd. Het slachtoffer is de dochter van burgemeester Otto Keller. De dader dreigt dat het niet bij deze moord zal blijven.
Rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns staan met hun onderzoek naar de moord onder hoge druk. Maar een groep beroemdheden rond Otto Keller werkt hen tegen. De burgemeester heeft duidelijk iets te verbergen.
Op de plaats-delict ontmoet Babylon een angstige getuige: een meisje van elf jaar oud dat niet kan praten. Haar enorme gelijkenis met Toms vermiste zus Viola rijt oude wonden bij hem open. Dan wordt de dochter van een andere Berlijnse beroemdheid ontvoerd. En plotseling realiseert Sita Johanns zich dat er een verband bestaat tussen haar en de slachtoffers: een vreselijke gebeurtenis in haar jeugd – en het getal negentien.

https://www.awbruna.nl/boek/thrillers/marc-raabe/kamer/

Recensie:

Waar ‘Sleutel 17’ meer het verleden van Tom Babylon uitspit om tot een conclusie te komen rond de zaak van de ‘Berliner Dom moord’, blijkt nu Sita Johanns’ verleden verbonden te zijn met deze nieuwe zaak.

Als op de Berlinale, het Berlijns filmfestival, in plaats van de openingsfilm van het festival een snuff movie (een pornofilm waarbij een acteur of actrice wordt mishandeld en gedood, allemaal in scène gezet) wordt afgespeeld, wordt alles stopgezet. Zeker als blijkt dat het meisje in de film eigenlijk de dochter blijkt te zijn van de burgemeester.

Algauw blijkt ook dat de film niet geënsceneerd werd maar een echte moord toont. Op de film is ook een gekrast nummer 19 te zien, waardoor Sita moet terugdenken aan haar verleden, gebeurtenissen van achttien jaar geleden.

Toen leerde ze, bij een poging haar eigen leven te ontnemen, een mysterieuze kerel kennen die haar redde maar tegelijkertijd meesleurde in een avontuur en een klopjacht. Drie boeven zaten hen achterna en planden haar mee te sleuren naar ‘Kamer 19’!

Tijdens dit onderzoek komt Tom ook oog in oog te staan met zijn verleden, opnieuw. Want Viola, zijn verdwenen zusje, staat plots op een videobeeld dat werd gefilmd met een bewakingscamera, tijdens de openingsnacht van de Berlinale… maar is zij het echt?

Dit alles leidt tot een beetje een eigenaardig verhaal waar ik op een bepaald moment een beetje de draad kwijt raakte en waarbij ik me ook af en toe heb afgevraagd wat het een met het ander te maken had.

Sowieso is er een link tussen beide boeken, en deze ligt in het verleden van beide hoofdpersonages Tom en Sita, zonder dat ze het eigenlijk van elkaar afweten.

Persoonlijk vond ik het eerste boek spannender, beter gestructureerd en vooral ook met meer verhaallijn. ‘Kamer 19’ lijkt me met momenten een afkooksel van ‘Sleutel 17’. Maar dan komen nieuwe elementen aan het licht en blijkt Bene, Toms jeugdvriend en huidig eigenaar van Club Odessa (die onder de Berlinale gelegen is), een grote rol te spelen in de verdwijningen.

Wat in beide boeken ook nooit veraf is, is het verleden van Duitsland, de post-Tweede Wereldoorlog en het Ijzeren Gordijn! Beide blijven, tot op vandaag, blijkbaar nog nazinderen in de geheugens van de Duitsers, wat dan weer leidt tot thrillers zoals deze van Marc Raabe, waar een ver verleden nooit echt veraf lijkt.

Ik heb iets meer tijd nodig gehad om dit uit te lezen, want zoals gezegd, ik was op bepaald moment wat mijn draad in het verhaal kwijt.

Niettegenstaande vond ik ook dit tweede deel best nog spannend, iets gruwelijker dan het voorgaande boek. En ik ben tevens benieuwd wat deel 3 (De Horzel, die later dit jaar verschijnt) te bieden zal hebben en of de gebeurtenissen uit de eerste twee boeken zullen nazinderen daarin.

Onlangs zag ik ook via instagram dat Marc Raabe zijn vierde Tom Babylon boek uit heeft: Viola versteckt is de Duitse titel.

Short English review:

The second novel in the Tom Babylon series starts on the opening night of the Berliner film festival. But the opening movie is switched with a snuff movie. When it appears to be a real scene, with a real murder and when Babylon and Johanns learn that the murdered girl is the mayor’s daughter, an investigation is started. But Sita’s past seems to be connected to all this, when she sees the number 19 etched in the wall at the site of the murder. And when her past seems to be connected to Tom’s past as well, a race against the clock starts. Will they be able to save more girls?

This is a good thriller, but the first book in the series (Key 17) was better structured. I lost the thread in this book at times, but once read further, there were enough thrills to keep me engaged to the story. A little more gruesome than the previous book. And book 3 & recently book 4 in the series are also ready! Will the events in these two have consequences for the sequels’s stories?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: